reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

NATURALNE PLANOWANIE RODZINY

reklama
Poszukam Elżbietko może znajde-hi hi :D-tyle ,że mogę mieć z tym trudności ,ponieważ mam minimalną szyjke macicy poniewaz jestem po konizacji i bardzo mi ją duzo obcieli :(

a z tym śluzem to jak ma być? jaka konsystencja i kolor? taka duża już jestem i aż wstyd pytać... no ale nie wiem. acha, z tą temperaturą to podwyższa się podczas płodnych? i czy naprawdę trzeba ją mierzyć rano przed wstaniem? Dziś próbowałam ale nie dałąm rady. Zadzwonił domofon i poleciałam otworzyć. Zapomniałam o temperaturce. I co dzień co innego.

Elżbietko wycieli mi po urodzeniu Wikuli czyli jak ona miała niecałe dwa latka i mam ją dosłownie[ tą szyjke] minimalną moja gin mi powiedziała ,że jak teraz zajde w ciąże to odrazu idę na zwolnienie i tak aż do końca ciąży ,moge mieć problemy z donoszeniem ale powiedziała abym się nie martwiła bo najwyżej mnie zaszyją ::)

Elzbietko a szyjke znalazłam z taką dziurką na końcu jak pisałaś niesamowite mam tyle lat a dopiero teraz ją znalazłam ::) :) ale jest na samym końcu ledwo mi palca wystarczyło ,ale to chyba z tego powodu,że tak mi ją skrucili i nie mogłam jej wcześniej znależć ::)Ania-n ślużik płodny to taki bezbarwny i rozciągliwy podobny do białka kurzego.Jak weżniesz go w dwa palce to rozciągnie ci się.

Lano, nie przejmujuj sie, zaciązysz, donosisz i urodzisz sliczną dzidzię :) :) :)
gratuluje odkrycia szyjki ;D ;)

ania-n, musisz wejsc w nawyk mierzenia temp, to nie jest łatwe i wymaga czasu, ja w końcu sie nauczyłam i pierwsze o czym myślalam po otwarciu oczu, to mierzenie temp. oczywiści były "wpadki" i przupomonalam sobei po wstaniu, ale to z czasem coraz rzadziej.
a śluz jest takij ak pisała Lana-w dniach płodnych, a w niepłodnych jest białawy i lepki.

dciągam temat do gór... znalazłam fajne informacje... więc się nimi dzielę z Wami

Poczęcie jest możliwe każdego dnia po pojawieniu się śluzu, lecz jest najbardziej prawdopodobne, gdy występuje przejrzysty, rozciągliwy śluz, dający odczucie mokrości i śliskości. Warto zastosować się do paru prostych wskazówek, zanim zaczniemy szukać pomocy lekarzy-specjalistów

1. Jeżeli po ustaniu krwawienia miesiączkowego nie obserwujesz dni suchych, staraj się zaobserwować, czy śluz nie pojawia się jeszcze w dniach zmniejszania się intensywności krwawienia.

2. Po miesiączce podejmujcie zbliżenia nie częściej niż co drugi dzień, aby zapewnić odpowiednią ilość i jakość nasienia na dni, w których następuje rozwój objawu śluzu i przybiera on cechy charakterystyczne dla czasu największej płodności. Gdy zacznie się faza płodna, odłóżcie współżycie do momentu gdy śluz staje się rozciągliwy, wilgotny i śliski.

3. Niektóre kobiety nie obserwują śluzu przejrzystego i rozciągliwego, a jedynie mają odczucie wilgotności i śliskości. Jest ono także sygnałem płodności i małżonkowie powinni wykorzystać te właśnie dni dla osiągnięcia poczęcia.

4. Część kobiet jest w stanie zaobserwować obecność śluzu typu najbardziej płodnego tylko przez kilka godzin - najczęściej rano. W takich okolicznościach małżonkowie powinni wykorzystać właśnie ten czas na zbliżenie - rano lub o innej porze dnia, gdy na krótko zauważalny jest śluz najlepszego typu.

5. Jeśli miesiączka nie pojawi się po 17 dniach od dnia szczytu śluzu (czyli ostatniego dnia w którym wystąpił śluz bardziej płodnego typu), istnieje duże prawdopodobieństwo, że doszło do poczęcia dziecka. Gdy z kolei kobieta obserwuje w swoich cyklach, że krwawienie rozpoczyna się szybciej niż po 10 dniach od szczytu, wtedy mogą zaistnieć problemy z zajściem w ciążę.

reklama
A powiedzcie mi co z ułożeniem macicy podczas pierwszych dni ciąży? wiadomo cos na ten temat?
Po owulacji s a przed @ szyjcka sie obniza i jest twarda, a poddzas ciąży?

Do góry