reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze sierpniowe maluszki (rozwój, opieka..itp) :)

evelina - to u mojej córeczki jest identyczny objaw i tez kikut odpadł w 4 dniu.
Przedwczoraj była u mnie położna i powiedziała mi że mam dokładnie wymywać 2 razy dziennie te strupki krwi tak żeby pepuszek był czysty aby własnie nie zostawała tam zaschnieta krew i że mam sie nie bac bo napewno nic złego się nie dzieje. Kazała tez po przemyciu wkropic z 1 lub 2 kropelki i o dziwno nie 70% spirytysu tylko zwykłego czystego bo ona twierdzi ze wiekszosc lekarzy proponuje stosowanie 70% spirytusu dlatego zeby uchronic przed poparzeniem skóry w razie wylania sie na brzuszek.

reklama
Jak już tu jestem to spytam was czy waszym maluszkom łuszczy sie naskórek bo mojej małej od 3 dni złuszcza sie na klatce piersiowej i w zgieciach rąk i nóg niewiem czy to normalny objaw czy mała ma przesuszoną skórę ? Dodam że oliwkuję jej te miejsca ale zabradzo nie widac poprawy.

Edyta,mojej córci skóra też sie łuszczy w wielu miejscach,lekarz powiedzial,ze to normalne i wiele noworodków tak ma,przejdzie niebawem,ja też smaruje ją oliwką

Jeśli mogę coś poradzić, na te łuszczące skórki waszych maluszków - spróbujcie dodać do kąpieli płynu Oilatum (do kupienia w aptece). Oliwka jest skutecznym "nawilżaczem" tylko wtedy, kiedy smarujecie mokre ciałko. Na osuszoną ręcznikiem skórę działa wręcz odwrotnie. Natomiast Oilatum świetnie natłuści skórę i pokryje ochronną powłoczką. Pozdrawiam!

Hej dziewczynki :-)
U nas na razie kikut pępka nie odpadł ale tak go maltretuje ze mu już niewiele zostało do odpadnięcia ;-)

Co do suchej skórki..... mój Maciuś ma od urodzenia baaaardzo suchą skórke :-( w szpitalu smarowali go parafiną ale to niewiele dało. Jak wychodziłam z nim do domku to dosłownie wyglądał jak jaszczurka tak mu sie łuszczyła skórka :wściekła/y: odchodziła płatami na całym ciele. Zakupiliśmy z mężem płyn do kąpieli oilatum i dosłownie z godziny na godzine widać poprawe! :-) położna środowiskowa, która nas odwiedziła potwierdziła opinię pediatry żeby poza oilatum już nic nie używać! :tak: my zastosowalkiśmy sie do tej rady i używamy tylko oilatum do kąpieli i mały ma teraz śliczną skórke :-D wszystko sie unormowało dosłownie w 2-3 dni :tak::-):happy:

Dzieki Edytka za odpowiedz.
Co do luszczenia sie naskorka, to Oliver zrzuca skore jak waz. Ja uzywam do smarowania olivki z migdalow wlasnie na mokre cialko i pomaga super. Pediatra powiedzial mi, ze tak maja noworodki.
Ja dzisiaj padnieta, bo maly bardzo zle spal w nocy. Mecza go gazy. Rano zrobll tako kupe, ze nie wiem gdzie sie mu o miesci.

CO do skóry to u noworodków, zwłaszcza wcześniej urodzonych to normalne.Uli też mocno się łuszczyła, kąpię ją w Oilatum tylko i teraz jest już super.

W pępku pod strupkiem zrobił jej się ziarniak (ropa się zebrała) byliśmy na lapisowaniu w piątek i teraz jest już prawie wygojone. jeszcze kontrola jutro.

Mała żre jak koń, non-stop by na cycku wisiała, no i są efekty: w dwa tygodnie przybrała 700g! Tłuściutka się już nieźle zrobiła.
A w nocy też potrafi jeść co chwilę, ale nie zawsze, czasami spi po 4 h.

dziewczyny,martwie sie bo moj maly strasznie malo je,tylko by spal i spal :(
ciezko go dobudzic na jedzonko,w klinice jadl co 3 godziny ale tez byl budzony,teraz w domu dramt bo on nie chce sie budzic wcale :no:
za to jak czuje pod nosem butle w herbatka hippa to jak sie przyssa to na amen.tak sobie mylsle,ze to moze przez te upaly ,ze bardziej chce pic a o jedzeniu zapomina ..
jak jest u Was?

reklama
dziewczyny,martwie sie bo moj maly strasznie malo je,tylko by spal i spal :(
ciezko go dobudzic na jedzonko,w klinice jadl co 3 godziny ale tez byl budzony,teraz w domu dramt bo on nie chce sie budzic wcale :no:
za to jak czuje pod nosem butle w herbatka hippa to jak sie przyssa to na amen.tak sobie mylsle,ze to moze przez te upaly ,ze bardziej chce pic a o jedzeniu zapomina ..
jak jest u Was?

Do góry