reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze samopoczucie, trymestr po trymestrze !

daria,nieźle Cię wzięło, może to tylko kaszel, najlepiej jak lekarz osłucha, bo jak Ci się wysoka gorączka przypałęta to będzie nieciekawie.

Jolek, tak wzięłam no-spe forte.Może dostanę od lekarza jeszcze magnez jak pójdę we wtorek.

reklama
jaipur to są skurcze Braxtona
Zanim rozpocznie się akcja porodowa, twój organizm będzie się do tego wysiłku przygotowywał. Po 20. tygodniu ciąży możesz odczuwać tzw. skurcze przepowiadające.

Chociaż skurcze przepowiadające nie są na tyle skuteczne, by wypchnąć płód, w dziewiątym miesiącu ciąży mogą zapoczątkować proces skracania i rozwierania się szyjki macicy. Da ci to przedsmak porodu, jeszcze zanim się on na dobre zacznie.

Pragniesz, by twoja ciąża przebiegała bez komplikacji, a maluszek po dziewięciu miesiącach oczekiwania przyszedł na świat zdrowy. Wsłu****esz się w swoje ciało, więc nic nie uchodzi twojej uwadze. Każdy skurcz czy nawet lekkie twardnienie brzucha powodują, że zaczynasz się niepokoić. Szczególnie wtedy, gdy coś takiego dzieje się na długo przed planowanym terminem rozwiązania. Czy to aby nie za wcześnie? Spokojnie! Zazwyczaj takie objawy są całkiem naturalne i nie stanowią zagrożenia dla ciebie i maleństwa. To tylko trening macicy przed zadaniem, jakie będzie musiała wykonać, gdy nadejdzie godzina zero.

Brzuszek pod napięciem
Delikatne napinanie brzucha możesz odczuwać przez całą ciążę. Na przykład gdy zrobisz sobie dłuższy spacer, gładzisz albo masujesz brzuch. Jednak to jeszcze nie są skurcze mięśnia macicy. Te mogą się zacząć po 20. tygodniu ciąży. Są to skurcze przepowiadające, nazywane również skurczami Braxtona-Hicksa. Nazwa ta pochodzi od nazwiska XIX-wiecznego angielskiego ginekologa, Johna Braxtona-Hicksa, który jako pierwszy je opisał. Mięsień macicy napina się, przygotowując się do prawdziwych skurczów porodowych, które wypchną twoje dziecko, gdy nadejdzie termin rozwiązania.
Kobiety różnie odczuwają skurcze przepowiadające. Czasem bardzo intensywnie. Mówią, że ból przypomina wyjątkowo dokuczliwą miesiączkę, albo że nagły ucisk uniemożliwia wyprostowanie się. Są też i takie przyszłe mamy, które twierdzą, że skurcze łapią je po kilkanaście razy dziennie i właściwie nie mogą przez nie chodzić. Jednak dla większości ciężarnych skurcze Braxtona-Hicksa są bezbolesne i niezbyt silne, chociaż odczuwane przy nich napięcie mięśnia macicy może być nieprzyjemne.

Mocno, coraz mocniej
Skurcz zaczyna się od dna macicy (które znajduje się u góry twojego brzucha), powoli przesuwając się ku dołowi. Trwa około 30 sekund. Im bardziej zaawansowana ciąża, tym skurcze przepowiadające są silniejsze. W 8–9. miesiącu mogą występować nawet co 20–30 minut i trwać do dwóch minut. Nic więc dziwnego, że łatwo wziąć je za sygnał rozpoczynającego się porodu. Jest jednak kilka istotnych różnic: nie towarzyszą im żadne dodatkowe objawy (takie jak np. biegunka, plamienie, odejście czopu śluzowego lub wód płodowych) ani uczucie rozpierania, ból pleców czy brzucha. I najważniejsza ich cecha, która pozwoli ci nie pomylić skurczów przepowiadających z porodowymi: nie stają się one coraz mocniejsze ani częstsze. Wręcz przeciwnie, maksymalnie w ciągu godziny łagodnieją i całkowicie ustępują.

Dobra pozycja
Przede wszystkim zmień ułożenie ciała. Jeżeli skurcz złapał cię w trakcie spaceru – usiądź. Jeśli akurat leżałaś czy siedziałaś, wstań i pospaceruj przez chwilę. Skurcz powinien dzięki temu ustąpić. Dobrym sposobem jest też kąpiel w ciepłej wodzie (nie w gorącej). Rozluźnia, zmniejsza napięcie mięśni. Jeżeli wyjątkowo mocno odczuwasz skurcze przepowiadające, powiedz o tym lekarzowi prowadzącemu twoją ciążę. Zapewne zaleci ci łykanie rozkurczającej Nospy. Gdy skurcze rozpoczną się nagle i z dość dużą siłą, dostosuj się do wyżej wymienionych rad i odczekaj godzinę. Jeśli nie przejdą, a wręcz będziesz miała wrażenie, że się nasilają – jedź do szpitala.

poziomki dzięki za lekturę, też odstawiałam BH,
tylko mam jedną wątpliwość-tam piszą o kilkudziesięciu sekundach, a mnie jak łapał skurcz to trzymał tak z parenaście min,schodził niżej faktycznie tak jak opisują w tym artykule,ale najgorzej było na górze brzucha.
Dzisiaj odpukać jest spokój:) może dlatego,że nadal jestem w łóżku.

u mnie ból z prawej strony wiąże się z zapaleniem pęcherza.....oprócz leków na pęcherz , na ból dostałam nospe forte.....powiem Wam, że na początku ciązy jak mnie bolało, nie chciałam brac nospy....ale teraz jak czuje,ze mnie cos boli-biorę....forte, albo te zwykłą...no i pomaga....
ale najlepszy jest odpoczynek.....tylko,ze ja lubie aktywny tryb zycia, lubie sobie długo połazić , intensywny wysiłek itd. i czasem zaczynam łapac doła jak chce cos zrobić np. połazić po centrum handlowym, a tu dziecko zmusza mnie do odpoczynku......i trzeba wracac do domu....

Mam do Was prosbe.....ostatnio bardzo kiepsko spię....nogi mi drętwieją jak spię na boku i muszę kilka razy w nocy wstawac,zeby rozchodzic ten ból i żeby krew doplyneła do nóg....zastanwiam się, czy może pomoglaby mi ta poduszka do spania.....tylko nie wiem jak jest odpowiednia....taka mała czy taka duża jak z motherhood (któraś z dziewczyn wkleiła link do aukcji na allegro w wątku o zakupach). Proszę na Wasze opinie

co do nocy i spania,to ja od kilku dni wariuję :( :) albo zasypiam na godzinkę, góra 2,albo tak jak dzisiaj męczyłam się całą noc...dopiero ok 7 udało mi się na chwilę zasnąć...jeszcze jak się skupię właśnie np na nogach to cały czas "czuję" je...boję się czy brak snu nie będzie miał wpływu na rozwój maluszka...:/
A może to przez tarczycę,od początku co miesiąc badam tsh,było poniżej normy,ale wzrastało powolutku,ostatnio załapało się w normę,ale może znowu spadło...a zaznaczę,że narazie żadnych tabletek nie biorę,a wyczytałam gdzieś że bezsenność może być właśnie objawem nadczynności :/

10 dni brania furaginy i niestety chyba nie wyleczyłam zapalenia pecherza.....buuuuuu :-( dzis znów mam bolesci i znow mam parcie na siusiu a leci po kropelce....:-( jutro oddam mocz na posiew i sie okaże....tylko, że do gin moge iśc najwczesniej w nastepny poniedziałek....ale w sumie to i tak trzeba troszke poczekac na wynik.....no i jedno wielkie BUUUUUUUU :-(

gag bo poza furaginum trzeba jeszcze o siebie dbać..
znaczy ciepło się trzymać... mi zawsze mama smarowała łydki amolem i na to grube skarpetki do kolan.. łapciszki obiwiazkowo ,... no i plecy ciepło trzymac , też amolem możesz smarować:tak:
obyś wyzdrowiała jak najzybciej

reklama
hm dziwne ,ze nie zrobili Ci posiewu przed zapisaniem furaginu na tak długa kurację.Przecież nie było wiadomo jakie masz bakterie i czy furagin na nie działa.Lepiej byłoby zrobić posiew, zapisać furagin i brać go do odebrania wyników posiewu.A po wynikach by się od razu wyjaśniło czy rozpoczeta kuracja jest ok,a jak nie to szybko zmienić a nie brac bez potrzeby bezskuteczny furagin.
Moj gin mi tak zrobiła, do mnie przemawia taki sposób leczenia.Ale może jestem marudą;)
Jesteś zadowolona z lekarza?

Do góry