reklama
Ginka chciała, żebyśmy się z luteiny już wycofali, bo progesteron w za duzych ilościach może szkodzić płodom żeńskim, a u mnie podobno dziewczynka własnie... :-( No, ale jak nie mam wyboru to co zrobić.
Dzięki za dobre słowa, wróciłam wczoraj do luteiny i spodziewam sie, że dziś już będzie dobrze.
Dzięki za dobre słowa, wróciłam wczoraj do luteiny i spodziewam sie, że dziś już będzie dobrze.
pysia25
Mama Natalii i Mateuszka
Leika, a może lekarka Ci da coś o podobnym działaniu, ale jednak inny preparat. Zapytaj o coś zastępczego.
Tak, podobno na zachodzie wycofano się z podawania progesteronu ciężarnym (za wyjątkiem potwierdzonych niedoborów progesteronu) właśnie dlatego, że płód może być płci żeńskiej. Progesteron w za dużych ilościach może powodować maskulinizację płodów żeńskich.
Ale o szczegóły mnie nie pytajcie, nie jestem lekarzem...
Ale o szczegóły mnie nie pytajcie, nie jestem lekarzem...
Rondzia
Fan(ka)
Leika na pewno nic sie nie staje. Zobacz moj gin nie wie jeszcze jaka plec a mi dowalil duphaston na 5 tygodni. Stary lekarz z doswiadczeniem ale nie stroniacy tez od nowinek wiec uwam ze wie co robi. Na bank u Ciebie wszystko bedzie ok bo przeciez u mnie bedzie. Trzym sie dzielnie
Leika pewnie to tylko teorie, jakich wiele. Bardzo duzo kobiet przyjmuje progesteron w ciazy, wiec takich zaburzen byloby pewnie baaardzo duzo. To sa bardzo sporadyczne przypadki. Pewnie ktos stwierdzil, ze te kobiety, kotre urodzily chore dzieci przyjmowaly tez progesteron i z tego powodu moze wynikac choroba. Gdyby ta teoria byla potwierdzona, to na pewno by byl zakaz przyjmowalnia tych preparatow od ktoregos tam tyg. ciazy. Na razie sie nie martw.
reklama
"Lek może być stosowany w ciąży w przypadku koniecznosci ( kat.B). Przeprowadzone badania dotyczące stosowania progesteronu w ciąży nie wykazywały zwiększenia częstości uszkodzeń płodu"
To cytat z pharmindexu nt. Luteiny, wiec tego bym sie trzymala.
Kategoria A – leki, które w badaniach na zwierzętach oraz w odpowiednio liczebnych i kontrolowanych obserwacjach u ludzi nie wykazały działania szkodliwego dla płodu, lek może być stosowany bez przeszkód w czasie ciąży.
Kategoria B – to grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwe działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. Takie leki mogą być stosowane w ciąży tylko w wypadku zdecydowanej konieczności.
Kategoria C – oznacza, że leki te w badaniach na zwierzętach wykazały szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi. Lek z tej grupy można zastosować w przebiegu ciąży jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu.
Kategoria D – to leki, o których wiadomo na podstawie wcześniejszych obserwacji, że wskazują na zagrożenie dla płodu. Stosowanie takiego leku podczas ciąży jest dopuszczone jedynie w sytuacji gdy jest to bezwzględnie konieczne ze względu na dobro matki, a podanie bezpieczniejszego alternatywnego leku jest niemożliwe lub przeciwwskazane.
Kategoria X – to grupa leków o których niewątpliwie wiadomo, że stanowią bezpośrednie zagrożenie dla płodu. Takie leki są bezwzględnie niedopuszczone do stosowania podczas ciąży.
To cytat z pharmindexu nt. Luteiny, wiec tego bym sie trzymala.
Kategoria A – leki, które w badaniach na zwierzętach oraz w odpowiednio liczebnych i kontrolowanych obserwacjach u ludzi nie wykazały działania szkodliwego dla płodu, lek może być stosowany bez przeszkód w czasie ciąży.
Kategoria B – to grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwe działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. Takie leki mogą być stosowane w ciąży tylko w wypadku zdecydowanej konieczności.
Kategoria C – oznacza, że leki te w badaniach na zwierzętach wykazały szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi. Lek z tej grupy można zastosować w przebiegu ciąży jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu.
Kategoria D – to leki, o których wiadomo na podstawie wcześniejszych obserwacji, że wskazują na zagrożenie dla płodu. Stosowanie takiego leku podczas ciąży jest dopuszczone jedynie w sytuacji gdy jest to bezwzględnie konieczne ze względu na dobro matki, a podanie bezpieczniejszego alternatywnego leku jest niemożliwe lub przeciwwskazane.
Kategoria X – to grupa leków o których niewątpliwie wiadomo, że stanowią bezpośrednie zagrożenie dla płodu. Takie leki są bezwzględnie niedopuszczone do stosowania podczas ciąży.
Podziel się: