reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy :)

PIJAK

1,5 kostki masla
1,5 szklanki cukru
3-4 czubate lyzki kakao(gorzkie)
2 lyzki wody

To wszystko zagotowac i odstawic do wystygniecia

Jak wystygnie dodajemy do tego 4 zoltka, 50 g wodki , olejek zapachowy (jaki lubisz) i wymieszac.
Odlewamy szklanke , a do reszty dodajemy 2 szklanki maki ( ja daje nie pelne dwie ) , 2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Bialko ubijamy(z tych czterech zoltek) na sztywno i delikatnie mieszamy wszystko juz razem.

Po upieczeniu jak juz bedzie zimne przekrajamy i smarujemy ta masa co odlalismy do szklanki.Ja nie przekrajam robie w calym ciescie od gory dziurki patyczkiem drewnianym do szaszlykow i smaruje ta masa.Zawsze gore sypalam wiorkami kokosowymi ale teraz wzielam kolorowa posypka zeby dzieci radoche mialy w przedszkolu.

Piec okolo godzinki w 180°

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Mona dziękuję bardzo na pewno wkrótce skorzystam z tego przepisu i tak pomyślałam że może fajnie smakować z malinami :-D

A ja taki torcik robilam Nadusce w pazdzierniku na urodzinki.

1393507_593182374062073_1228043566_n.jpg

A to makowiec ktory jest pyszny i zawsze wychodzi!

314596_469534036426908_855311343_n.jpg

Załączniki

• 1393507_593182374062073_1228043566_n.jpg
    1393507_593182374062073_1228043566_n.jpg
    31,8 KB · Wyświetleń: 187
  • 314596_469534036426908_855311343_n.jpg
    314596_469534036426908_855311343_n.jpg
    31,5 KB · Wyświetleń: 176
Ostatnio edytowane przez moderatora:
mona torcik znam, super wyglada, robiłam podobny synkowi do przedszkola, ale dobry przepis na makowiec to ja poproszę:tak:

Podaję ten przepis na zupę z dyni, poki jeszcze o tym pamiętam:tak:
Na patelni na oliwie smaze na zloto cebulke i ze 2 zabki czosnku, jak sie zarumieni to dodaje pokrojoną w kostke dynie i duszę pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać. Nieraz dodaje jeszcze 1 marchewkę i ze 2 ziemniaczki, wtedy zupka jest bardziej gęsta. Jak już wszystko jest miękkie to blenderuję na gładko i wtedy tą "pulpę" z dyni mieszam i teraz są dwa warianty:
1) można dodac mleko, wtedy zupka jest bardziej delikatna i łagodna
2) można wymieszac z jakimś wywarem miesno-warzywnym(osobno gotujemy), rosołkiem, albo jak czesto ja robie dodaje poprostu wodę i domową kostkę warzywną (swoją drogą polecam bardzo)
Chwilę to wszystko gotuję i doprawiam pieprzem, solą, curry i szczyptą imbiru, jak ktoś lubi bardzo na pikantno to mozna jeszcze dać chili.
Ja podaję z drobnym makaronem albo z grzankami, to już jak kto lubi. Na wierzch przed podaniem posypuję uprażone wcześniej na suchej patelni pestki dyni albo słonecznika(wolę). I to tyle.
Ja lubie obie wersję tej zupki, choć synek woli bardziej tą łagodną na mleku, wtedy też doprawiam bardziej delikatnie.

reklama
Do góry