reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy :)

reklama
Przepis na cudowny chleb mojej Mamy, w moim przypadku utrzymujący poziom cukru na właściwym poziomie ;-)

WYMIESZAĆ NA SUCHO:
- 1 kg mąki żytniej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych (żytnich lub pszennych w zależności od upodobania)
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki dyni
- 1/2 szklanki otrąb (można nie dodawać)
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru

DODAĆ:
- 1 litr wody gazowanej

* wszystko dobrze wyrobić
* dodać zaczyn (ze słoiczka) i dalej wyrabiać
* zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny
* odebrać 3 łyżki do słoiczka
* resztę chlebowego ciasta podzielić na dwie części i włożyć do foremek keksowych (wyłożonych papierem do pieczenia i wysmarowanych oliwą)
* pozostawić do wyrośnięcia na 10-12 godzin
* posmarować wierzch olejem i piec 1 godzinę i 15 minut w temp. 180*C
* w trakcie pieczenia po 30 minutach posmarować masłem i piec dalej
* po upieczeniu ciepłe posmarować masłem i wyjąć z foremek

- przepis na zaczyn/zakwas można znaleźć w Internecie, bo moja Mamuśka go od kogoś dostała
- proporcje mąki można odwrócić w zależności od upodobania (najważniejsze, żeby ilość się zgadzała)
 
Do góry