Zgodnie z propozycją zakładam nowy wątek
Paprykarz szczeciński :
1kg morszczuka/mintaja
włoszczyzna
makrela wędzona
przecier pomidorowy wg uznania
torebka ryżu
pieprz, sól, ostra i słodka papryka, liść laurowy i ziele angielskie ( przyprawy wg uznania )
cebula
ogórek kiszony ( opcjonalnie korniszon )
Rybę gotujemy z tarą włoszczyzną razem z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości, odcedzamy. Makrelę oddzielamy od ości dodajemy do odcedzonej ryby i warzyw ( warzywa można dodatkowo zgnieść widelcem po ugotowaniu ). Ugotowaną torebkę dodajemy do ryby i warzyw. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Można zostawić trochę wywaru z ryby i warzyw i dodać jeśli danie okaże się za suche. Wkładamy do podłużnej formy na wierzch układamy pokrojoną w piórka cebulę i ogórek kiszony, zapiekamy 15-20 min w temp 160 stopni. Smacznego !
Paprykarz szczeciński :
1kg morszczuka/mintaja
włoszczyzna
makrela wędzona
przecier pomidorowy wg uznania
torebka ryżu
pieprz, sól, ostra i słodka papryka, liść laurowy i ziele angielskie ( przyprawy wg uznania )
cebula
ogórek kiszony ( opcjonalnie korniszon )
Rybę gotujemy z tarą włoszczyzną razem z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości, odcedzamy. Makrelę oddzielamy od ości dodajemy do odcedzonej ryby i warzyw ( warzywa można dodatkowo zgnieść widelcem po ugotowaniu ). Ugotowaną torebkę dodajemy do ryby i warzyw. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Można zostawić trochę wywaru z ryby i warzyw i dodać jeśli danie okaże się za suche. Wkładamy do podłużnej formy na wierzch układamy pokrojoną w piórka cebulę i ogórek kiszony, zapiekamy 15-20 min w temp 160 stopni. Smacznego !
Ostatnia edycja: