reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze przepisy :)

owca121

Fanka BB :)
Dołączył(a)
7 Październik 2009
Postów
1 937
Miasto
Szczecin
Zgodnie z propozycją zakładam nowy wątek :-D

Paprykarz szczeciński :

1kg morszczuka/mintaja
włoszczyzna
makrela wędzona
przecier pomidorowy wg uznania
torebka ryżu
pieprz, sól, ostra i słodka papryka, liść laurowy i ziele angielskie ( przyprawy wg uznania )
cebula
ogórek kiszony ( opcjonalnie korniszon )

Rybę gotujemy z tarą włoszczyzną razem z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości, odcedzamy. Makrelę oddzielamy od ości dodajemy do odcedzonej ryby i warzyw ( warzywa można dodatkowo zgnieść widelcem po ugotowaniu ). Ugotowaną torebkę dodajemy do ryby i warzyw. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Można zostawić trochę wywaru z ryby i warzyw i dodać jeśli danie okaże się za suche. Wkładamy do podłużnej formy na wierzch układamy pokrojoną w piórka cebulę i ogórek kiszony, zapiekamy 15-20 min w temp 160 stopni. Smacznego !
 
Ostatnia edycja:
reklama
owca dzieki!!! mmmmm tylko foteczki brakuje :)

To teraz czekamy na paszteciki ;-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kurczak w sosie kokosowo-curry

0,5 kg piersi z kurczaka
800 ml mleczka kokosowego
przyprawa curry
1 cebula średniej wielkości
sól, pieprz do smaku
ryż
marchewka z groszkiem ( mrożonka )

Kroimy cebulę w kostkę i szklimy na oliwie, kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i curry. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, dusimy 20 min. Pod koniec dodajemy wg uznania marchewki z groszkiem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy z ryżem. Smacznego :tak:

Dziś wersja bez marchewki i groszku bo zapomniałam kupić :-p smakuje lepiej jak wygląda :tak:

DSCN4876.jpg
 

Załączniki

  • DSCN4876.jpg
    DSCN4876.jpg
    25,9 KB · Wyświetleń: 174
owca121 Pewnie pyszne :) !

Dziewczyny pytanie do Was, ktora robi jakas dobra zupke krem i moze polecic lub dac przepis???
Ja osobiscie nigdy nie robilam a chcialabym zrobic ale jakas sprawdzona.
 
reklama
Składniki na biszkopt do tortownicy 22 - 23 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.Smacznego :)


a to mój ostatni biszkopt
 

Załączniki

  • WP_20140314_001.jpg
    WP_20140314_001.jpg
    19,5 KB · Wyświetleń: 154
Do góry