Dziękuję za odpowiedź.
Dziś po wizycie u gin. stwierdziłam że to dupek i więcej do niego nie pójdę.
Nie będę też robić USG z NFZ - bo to szkoda czasu i nerwów. Wczoraj byłam na pierwszym USG (patrz wyżej) cała wizyta trwała nie całe 5 min włącznie z wejściem i wyjściem do gabinetu. Całą wizytę zresztą nagrałam telefonem. Gin, która robiła USG powiedziała że wszystko jest w porządku, wystwiła ręcznie napisane zaświadczenie (bez żadnych zdjęć) że wszystko prawidłowe, między innymi na tym zaświadczeniu podała CRL 52 mm, NT 3mm. W domu zaczełam szukać na necie co to oznacza i jak inni mają. Moje przerażenie urosło do granic możliwości ponieważ norma dla NT jest do 2,5 w niektórych przypadkach do 3 mm.
Doszłam do wniosku że będę musiała robić test podwójny i amniopunkcję. Jednak na spokojnie z mężem doszliśmyy do wniosku że zrobimy USG jeszcze raz prywatnie na dobrym sprzęcie. Przeszukałam net w poszukiwaniu najlepszego w W-wie było koszmarnie - odległe terminy za kilka dni najwczesniej, Ja chciałam zrobić koniecznie w tym tygodniu (13tc). Po wielu telefonach i uzgodnieniach pojawiłą sie nadzieja. Zadzwonili z Poradni USG przy ul. Agatowej 10 i zaproponowano mi wizytę w tym samym dniu na godz.21:00. Oczywiście sie zgodziałam. Pojechałam razem z mężem. Nie pokazaliśmy wyniku badania z dnia poprzedniego USG (przychodnia Esculap robione przez gin. Jolantę Łęcką ) żeby nie uprzedzić pani doktor z Agatowej. Okazało sie że prawidłowo pomiar NT (ziarnistość karku) wykonuje się kilkakrotnie i wyciąga się średnią, przy kilkakrotnym pomiarze na ul. Agatowej, NT wyszło maksymalne 1,3 mm, najmniejsze 0,9mm. Kość nosowa obecna Pani doktor Anita Hamela-Olkowska podczas badania bardzo rzeczowo i skrupulatnie omawiała wszystkie testy oraz to co było widać na ekranie. Jestem bardzo zadowolona z tej wizyty, "kamień spadł mi z serca", bardzo dziękuję Pani doktor Anicie za to ze zgodziła sie na badanie, mimo tak póżnej pory. Cieszę się że wszystko jest w porządku. Jestem spokojna.
Morał z tego między innymi taki Dziewczytny omijajcie szerokim łukiem przychodnię ESCULAP (Warszawa).
Pozdrawiam. Cieszcie się swoimi Maleństwami. Ja mam wrażenie że czuję już ruchy maleństwa. (to druga ciąża więc trochę wcześniej).:-)