reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze Maluszki ( USG )

Cześć, wczoraj byłam na pierwszym USG 13t i jestem w okropnej niepewności bo mimo że ginek napisał że jest prawiłowy to NT jest 3mm, przy CRL 52, mam 30 lat. Podany jest też wskażnik HBD - 12, nie wiem co to znaczy.
Dzisiaj idę do innego gin. zobaczymy co powie. Jesli któraś z Was zna temat to proszę o szczere informacje. Widziałam ruchliwego maluszka nie chce mi sie wierzyć że coś może być nie w porządku.

reklama
Witaj Gosiu30,
Nie wiem czy czegoś już się dowiedziałaś. Jeśli nie to chciałabym Cię uspokoić.
Hbdn oznacza wiek ciąży. CRL to "wzrost" Maluszka, a NT to przezierność fałdu karkowego-ja miałam robione badania genetyczne i lekarz powiedział,że wielkość 3 mm mieści się w normie.
Pozdrawiam

Dziewczynki mój bąbelek prosił bym Wam przekazała podziękowania za tak miłe słowa :tak: !!!!!!!!!!!
mateRIA nie widziałam jeszcze płci, ale pani doktor powiedziała, że ona jest już prawie pewna co do niej... Tylko powiedziała, że woli mi to powiedzieć jak będzie na 100% pewna, a nie prawie... No nie wiem... Nie wypytywałam więcej, bo też wolę wiedzieć na 100% :tak::-D Cały czas mam nadzieję, że w moim brzuszku mieszka sobie chłopczyk :-) Ale tak jak wszystkie mamy, muszę powiedzieć, że będzie co Bozia da... Ważne, że zdrowe :-):-D;-):tak::laugh2:
Pozdrawiam !!!!!!!!!

pewnie chłopczyk :tak::tak::tak: bo mój lekarz powiedział, ze jak bedzie chłopczyk to w 13-tym tyg juz bedzie widac. Stwierdzenie płci zeńskiej jest cięzsze i dlatego 13 tydzien to jezscze za wczesnie..

:-):-):-)

pewnie chłopczyk :tak::tak::tak: bo mój lekarz powiedział, ze jak bedzie chłopczyk to w 13-tym tyg juz bedzie widac. Stwierdzenie płci zeńskiej jest cięzsze i dlatego 13 tydzien to jezscze za wczesnie..

:-):-):-)
A to ciekawe :confused: ja juz wiedzialm ze bede miec corke w 12 tyg ciazy ale usg robil mi naprawde swietny lekarz ktory sie specjalizuje miedzy innym w usg.A nawiazujac do tego co napisalas mam wiele kolezanek ktorym lekarze powiedzieli ze beda mialy corke a w rezulatacie urodzil sie syn,z reszta wystarczy poczytac w internecie na ten temat to wlasnie plec zenska latwiej rozpoznac:-)

Dziękuję za odpowiedź.
Dziś po wizycie u gin. stwierdziłam że to dupek i więcej do niego nie pójdę.
Nie będę też robić USG z NFZ - bo to szkoda czasu i nerwów. Wczoraj byłam na pierwszym USG (patrz wyżej) cała wizyta trwała nie całe 5 min włącznie z wejściem i wyjściem do gabinetu. Całą wizytę zresztą nagrałam telefonem. Gin, która robiła USG powiedziała że wszystko jest w porządku, wystwiła ręcznie napisane zaświadczenie (bez żadnych zdjęć) że wszystko prawidłowe, między innymi na tym zaświadczeniu podała CRL 52 mm, NT 3mm. W domu zaczełam szukać na necie co to oznacza i jak inni mają. Moje przerażenie urosło do granic możliwości ponieważ norma dla NT jest do 2,5 w niektórych przypadkach do 3 mm.:wściekła/y: Doszłam do wniosku że będę musiała robić test podwójny i amniopunkcję. Jednak na spokojnie z mężem doszliśmyy do wniosku że zrobimy USG jeszcze raz prywatnie na dobrym sprzęcie. Przeszukałam net w poszukiwaniu najlepszego w W-wie było koszmarnie - odległe terminy za kilka dni najwczesniej, Ja chciałam zrobić koniecznie w tym tygodniu (13tc). Po wielu telefonach i uzgodnieniach pojawiłą sie nadzieja. Zadzwonili z Poradni USG przy ul. Agatowej 10 i zaproponowano mi wizytę w tym samym dniu na godz.21:00. Oczywiście sie zgodziałam. Pojechałam razem z mężem. Nie pokazaliśmy wyniku badania z dnia poprzedniego USG (przychodnia Esculap robione przez gin. Jolantę Łęcką ) żeby nie uprzedzić pani doktor z Agatowej. Okazało sie że prawidłowo pomiar NT (ziarnistość karku) wykonuje się kilkakrotnie i wyciąga się średnią, przy kilkakrotnym pomiarze na ul. Agatowej, NT wyszło maksymalne 1,3 mm, najmniejsze 0,9mm. Kość nosowa obecna Pani doktor Anita Hamela-Olkowska podczas badania bardzo rzeczowo i skrupulatnie omawiała wszystkie testy oraz to co było widać na ekranie. Jestem bardzo zadowolona z tej wizyty, "kamień spadł mi z serca", bardzo dziękuję Pani doktor Anicie za to ze zgodziła sie na badanie, mimo tak póżnej pory. Cieszę się że wszystko jest w porządku. Jestem spokojna.

Morał z tego między innymi taki Dziewczytny omijajcie szerokim łukiem przychodnię ESCULAP (Warszawa).

Pozdrawiam. Cieszcie się swoimi Maleństwami. Ja mam wrażenie że czuję już ruchy maleństwa. (to druga ciąża więc trochę wcześniej).:-)

A to ciekawe :confused: ja juz wiedzialm ze bede miec corke w 12 tyg ciazy ale usg robil mi naprawde swietny lekarz ktory sie specjalizuje miedzy innym w usg.A nawiazujac do tego co napisalas mam wiele kolezanek ktorym lekarze powiedzieli ze beda mialy corke a w rezulatacie urodzil sie syn,z reszta wystarczy poczytac w internecie na ten temat to wlasnie plec zenska latwiej rozpoznac:-)

Jak ze wszystkim teorii milion. Kazda z reszta ma swojego lekarze, któremu ufa. Mój tak powiedział, stad moja opinia.

Sama widzisz czesciej zdarza sie pomyłka, ze mówią ze bedzie córka a rodzi się syn. Siusiak moze sie podwinać.

Moje usg z Maksem w 18 tyg wygladało tak(nie było opcji sie pomyslic, ze to dziewczynka, mimo, ze sprzet nie byl 3D):

Gosiu30, słuszne posunięcie!Zgadzam się z Tobą, że dobry lekarz to podstawa. Moja historia z resztą to potwierdza.
Pozdrawiam

Tak dobry lekarz to podstawa ale wiem ze tez ciezko znalesc dobrego lekarza jest ogromna rzesza lekarzy rutyniarzy ktorzy pieknie mowia i nic poza tym . I tak jestesie w swietnej sytuacji ja obecnie jestem w Irlandii i wyobrazcie sobie ze tu przez 9 miesiecy lekarz nie dotyka sie kobiety nie bada jedynym badaniem ktore jest to badanie moczu jakims dziwnym papierkiem ,pobieranie krwi o godzinie np. w moim przypadku o godzy. 17 , sprawdzenie bicia serca dziecka ah i pomiar cisnienia i to wszystko u lekarza pierwszego kontaktu ah wizyte u ginekologa mam 26 listopada to bedzie moj pierwszy kontakt z ginekologiem zreszta nie bedzie sie roznil niczym od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu.;-)wiec tylko skladam rece do Boga aby bylo wszystko ok z moim bablem i ze mna.:-:)-:)-(Dobrze ze w sierpniu bylam w Polsce robilam USG bo inaczej chyba byl od zmyslow odeszla.

Ka32siu, biedaczko.Współczuję.
Irlandkom z pewnością jest łatwiej, bo są do tego przyzwyczajone, ale Ty...No cóż przesada w żadną ze stron nie jest wskazana.
Pozdrawiam

reklama
Czesc Dziewczynki,

Jak juz moze wiecie mieszkam obecnie w Londynie... Jestem troche zakrecona bo ciut inaczej wyglada ta cala opieka medyczna, badania, itd. niz u nas w kraju.
Normalnie lekarz w przychodni daje skierowanie na pierwsze USG dopiero w 12tym tygodniu.
Przed ta pierwsza wizyta robia badania krwi, i tyle.

Ja mialam USG wczesniej i to 2 razy, ze wzdgledu na bole brzucha, i jestem bardzo szczesliwa, bo nie wyobrazam sobie czekania 3miesiace, zeby poraz pierwszy zobaczyc na wlasne oczy, ze malenstwo jest na wlasciwym miejscu i prawidlowo sie rozwija.

Teraz 16tego pazdz bede miala badanie tylu glowki oraz USG (to bedzie 12tydzien plus 4 dni)
B. sie denerwuje.

No nic, ale zeby zakonczyc optymistycznym akcentem zalaczam zdjecie mojego Cudenka w 10tym tygodniu.
Pozdrawiam
Iwona

Do góry