reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

Mikołajek miał tak samo jak pisze Pati i Irma, czyli suchą skórkę, która pod wpływem kąpieli/ciepła robiła się czerwona. Takie zmiany były na brzuszku, plecach i boczkach. Byliśmy u dermatologa i dostaliśmy maść robioną w aptece + krem do smarowania i zalecenie kąpania w Oilatum i skórka jest O.K. Po prostu musimy natłuszczać.
Ja też myslę, że to od beznadziejnej wody... Mam nadzieję, że nie alergiczne - nie widze, żeby po jakimś konkretnym jedzeniu nasilało się. Aha - nie swędzi, bo Miki nie drapie się.

reklama
Ania - wreszcie jesteś!!! nawet dziś myślałąm o Tobie!!! (choć nie tylko dziś bo wielokrotnie zastanawiałam się co tak przepadłaś - czy wszystko ok - pewnie na innym wątku się coś pojawi na ten temat ale akurat zaczęłam od tego :) )

u nas pojawiło się parę krostek łuszczących się na brodzie - tłumaczę sobie że to od śliny i wiatru - tylko coś długo nie schodzi. Poza tym podobne czasem pojawiają się w miejscu rzecpów na pieluszce- tak po boczkach - ale myślę że jak się kręci to mogą mu po prostu podrażniać skórkę...

Baśka, U Oli też takie coś na brodzie wylazło jak miała 5 miesięcy, trochę pomagało smarowanie, ale całkiem zejść nie chcialo. Nawet o tym pisałam kilka miesięcy temu. Pediatra cały czas twierdziła, że to od śliny. Próbowałam wszystkich możliwych kremów i nic. I ostatecznie miesiąc temu wybralam się do dermatologa. Najpierw sugerowała, że to alergia pokarmowa, ale dała się przekonać, że to raczej nie to (alergia pokarmowa przez 4 miesiące?) Dostałam receptę na robioną maść - deomycyna+gliceryna+maść cynkowa - i po tygodniu nie było śladu. Okazało się, że to było bakteryjne. Ja taką fortunę wydałam na maści (najdroższa kosztowała ponad 60zł), a tymczasem szybciutko pomógł kremik za piątkę... Może u Was podobnie?

wiecie co - moze u Karola to samo - ja jak byłam na studiach miałąm na swojej brodzie podobne i mi tez leczono tysiacem maści - nie chciało zejść (co prawda antybakteryjnych - ale albo nie pomagały a któraś mnie uczuliła i w końcu było gorzej) długo to trwało w końcu elocom pomógł
Popatrze jeszcze co bedzie u małego - co prawda to malutka zmiana - jakies 3 na 3 mm ale już długo jest

dzięki dziewczyny
wczoraj byłam u lekarza , stwierdził że to może być alergiczne, przepisał maść elocom i alantan-plus, zaraz idę do apteki po to kupię sobie jeszcze to oliatum do kąpieli o którym pisała KasiaDe.:tak:

Irma, a u jakiego lekarza byliście? Pediatry, czy dermatologa?
Pytam, bo pediatra przepisała nam elocom, ale byłam jeszcze później u dermatolog i bardzo odradzała, mówiąc, że nie jest to maść dla niemowląt (za mocna, można "ratować" się czymś innym, a nie od razu takim sterydem), a niestety pediatrzy bardzo lubią ją przepisywać:baffled:

Oczywiście jak jest naprawdę to nie wiem, ale elocom odstawiliśmy i w zamian za to mamy maść robioną w aptece za grosze, do długiego stosowania (elocom stosuje sie krótko, daje efekty, ale nie można często stosować).

A co do Oilatum, to musisz liczyć się w wysokimi cenami. A jak Ci się nie śpieszy, to polecam aptekę internetową Apteka Internetowa Cefarm24.pl Porównałam ceny - u mnie w aptece Oilatum 500ml (nie opłaca mi się kupować mniejszej butelki) kosztuje ponad 60zł, a w tej aptece niecałe 50, czyli znaczna różnica. Nawet z kosztami przesyłki mi się opłaca (6,50 jak wpłacę na konto, a zawsze tak robię :-)). A jak zrobię jeszcze inne zakupy, to już w ogóle nieźle na tym wyjdę ;-)

reklama
KasiuDe byłam u pediatry. a ty u zwykłego dermatologa czy jest tez dzeicięcy? i czy trzeba mieć skierowanie?:confused:

elocomu nie kupiłam bo nie mieli w aptece, ponoć jakaś cała partia została wycofana ze sprzedaży, więc nie będę już szukać posmaruję tym drugim jak nie pomoże to pójdę do dermatologa.Bo ten lekarz to tak chyba niedokońca wiedział od czego to jest, a moja lekarka złamała nogę i to był jakiś w zastępstwie.:baffled:

Oliatum już kupiłam: emulsję do kąpieli 150ml za 23,80zł. To miało być to??
i dzięki za namiar na aptekę, zapisałam sobie tak już na przyszłość.:tak:

Do góry