reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Labudka moja Helka miała plaską główkę, ale od kiedy śpi na brzuchu to głowka wygląda o wiele lepiej.

Ardzesh, może słuszna teoria. U nas budzenie to też nie był głód a akurat ząbek, bo jak wyszedł to jest o niebo lepiej. I mnie się wydaje, że z tym głodem to różnie, przez moment też myślałąm, że młoda się budzi bo głodna jest, bo zawsze jak się obudzi wciskam jej cycka ponupla i na ogół jest spokój. Po prostu cyc jest uspokajaczem, tak ją nauczyłam, coś się dzieje to cyc.

reklama
golimek - u mnie też cyc jest lekiem na całe zło :) i w nocy zawsze jak się budziła, to dawałam jej cyca. Ale nie zawsze jadła. Czasem tylko ciumkała i zasypiała. Dlatego myślę, że to nie głód. Ząbków brak. Uszy nie, bo w ciągu dnia jest radosna i pogodna. Musi to być sprawa brzuszkowa. Teraz będę jej dawać więcej owoców na poprawę pracy jelit :-) zobaczę co będzie dalej.

ardzesh i wszystko się wyjaśniło!!! Tak jak pisałam każe dziecko jest inne, trzeba szukać powodów :)
golimek u mnie było dawniej tak, że młoda budziła się co 45 minut, dawałam jej cyca, ona przy nim się uspokajała, ale tylko na chwilę. Dopiero jak ją butlą przyładuje to śpi. Jak jej się nie chce jeść to dam jej smoczka i lula dalej, a jak chce jeść to ryczy, dopóki się nie zmęczy, albo dopóki głód nie zostanie zaspokojony.

Także nie sugerujcie się tym, że nie jest głodne, bo pociumka przy cycu. W cycku nie zrobi się 150 ml w 45 minut :>

golimku a jakos musialas 'na sile' klasc małą na ten brzuch do spania? i czy mała śpi w nocy też na brzuchu? młody nie lubi lezec na brzuchu i fakt, ze śpi w nocy tylko na plecach. w dzien to go ukladam na boki, ale w sumie na brzuchu nie próbowalam, bo z góry załozylam, ze nie lubi i koniec

zgadzam się z larka w 100%, choć nie zawsze jest to głód, głód nie głód, niedokarmienie raczej. A Mila to już troszkę inaczej patrzy na świat i w dzień będzie miała coraz mniej czasu na jedzenie i będzie nie będzie odczuwać już tak głodu.
Nie odstawiałabym cyca jeśli by mi na nim zależało, a dobrze się odżywiała i dawała dziecku tyle razy ile chce. Z tego co piszecie to przy częstym przystawianiu robi się więcej mleka, więc minie trochę czasu i dziecko powinno wyprodukować tyle ile potrzebuje.

dziewczyny, czy któreś z dzieciaczków ma spłaszczona głowke z tyłu, albo czy któreś starsze miało? u nas z tyłu łepek jest zupełnie płaski i jedni lekarze mówią, że to sie unormuje jak młody zacznie siedziec czy chodzic, ale jeden lekarz zawsze robi wielkie oczy i rece załamuje i ja wtedy tez łapie stresa :-(

Zuzia ma lekko spłaszczoną główkę i u nas lekarze też podzielają opinię, że gdy zacznie siedzieć to się unormuje. RZeczywiście, odkąd mała siedzi i obkręca się sama do spania na boczek główka wygląda lepiej.

dziewczyny, czy któreś z dzieciaczków ma spłaszczona głowke z tyłu, albo czy któreś starsze miało? u nas z tyłu łepek jest zupełnie płaski i jedni lekarze mówią, że to sie unormuje jak młody zacznie siedziec czy chodzic, ale jeden lekarz zawsze robi wielkie oczy i rece załamuje i ja wtedy tez łapie stresa :-(

labudka
mój Eryk tak miał jak był mały teraz ma ładną ,zgrabną łepetynę tylko pustą w środku:-D:-D

Ardzesh Julka tez jest na najnizszym poziomie jednak najchetniej je w łóżeczku wiec wyciagam rece i siegam do niej i daje jej w łóżeczku. na rekach jak jest to nie moze sie skupic na jedzeniu bo za duzo sie dzieje i głowa jej do okoła lata. wszystko ja ciekawi tylko nie mleko :-)

a nie możecie włożyćręki z butlą przez szczebelki?

labudka - u mnie nie ma tego problemu.

A ja dzisiaj obudziłam się z nową teorią ;-):-D
To nie ząbki! To nie głód!
To powrót kolek. Już nie takich jak kiedyś, ale to są problemy jelitkowe.
Już kiedyś pisałam, że młoda śpi... i nagle budzi się z krzykiem, popierdzi sobie i śpi dalej.
Wczoraj miałam kiepską nockę, bo Mila miała pełne jelitka i pewnie ją bolały. A dziś miała o wiele mniej i spała ładnie!!! Wszystko zależy od tego co jej dam na obiadek! To by mi się zgadzało. Wczoraj przed spaniem zrobiła dwie kupki i spała do 4, cyc i spała do 6 (mąż ją obudził) i teraz leżałyśmy do 8.30

Dzieci są trudne.

ardzesh możesz mieć rację .Pamiętacie ,mój Niko budził się teraz przez pare dni ok 3,6,4 godz i stękał . Natrzymywałam go robił kupkę i zasypiał ,a wtedy co miał to rozwolnienie to właśnie budził się kilka razy

reklama
Do góry