reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze listopadowe maleństwa

reklama
Asteria- ale w jaki sposob, ja niestety nie mam dostepu do rehabilitanta, dopoki nie pojedziemy do Polski, jakis ogolny zarys cwiczen jakbys mogla podpowiedziec

Looleelay: Nie moge ci powiedziec jak masz z malym cwiczyć bo nie jestem rechabilitantka - ale moge powiedziec tyle ze przedewszystkim odpowiednie noszenie dziecka ;-);-);-);-)- W pewnych rękach - tu jest ciekawy atykul... :-):-):-):-) mi zalecila pani pozycje która jest na foto:-):-)

oczywiscie zanim zaczniesz z nim cokolwiek robic musisz rozmasowac mieśnie zawsze sie robi to od gory do dołu z oliwka zaczynajac od klatki piersiowej pozniej raczki i nózki, plecki :-):-):-):-)
kolejna rzecza jaka mamy robic jest masowanie karku -dziecko ma lezec na wznak nakladasz oliwke na palce (palec wskazujacy i srodkowy) i okreznymi ruchami masujesz kark obiema rekami -pilnujac by patrzyl na ciebie a nie na boki!!!
Dzieci bardzo tego nie lubia wiec nie zdziw sie ze moze ci plakac jezeli bedziesz z nim to robic - mi powiedziala rehabilitantka ze tym krzydy dziecku nie zrobie ale jest to dla niego cos nie przyjemnego bo jezeli ma spiete miesnie to jest to troche bolesne....
:-:)-:)-:)-:)-:)-(

u nas byl taki tez problem ze maly nie chcial trzymac raczek w odpowiedniej pozycji i musimy go klasc na brzuszku na zwinietym reczniku pisalam o tym "maluszki u lekarza" ale napisze o tym jeszcze raz - zwijasz recznik w rulonik i podkladasz pod jego klatke piersiowa zeby wychodzi pod paszkami... moze sie to wydawac nie wygodne dla dziecka ale jednak jest to bardzo dobre cwiczenie;-);-);-);-) mozesz tez mu pomagac podnosic główke i zachecac zabawka zeby sie na nia patrzył... ;-);-)

Kulanie sie :-) to wojtuś bardzo lubi...:-D:-D:-D:-D:-D:-D
gdy lezy na wznak lapiesz dziecko za bioderko i obracasz na boczek raz w jedna raz w druga strone...ale tylko za bioderko!!! bo ma sam sie starac obracac mozesz mu delikatnie pomagac ale tylko delikatnie!!!...

Mozesz tez cwiczyc z nim raczkami - tz. rozladasz raczki maluszka na boki a pozniej skladasz je na krzyż...
Albo tez ciagniesz delikatnie za raczki w dół zeby widac bylo szyje przy barkach ale tego tez dzieci nie lubia...:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

to chyba na tyle co ci moge powiedziec...

Jesli zamierzasz z nim cwiczyc to co napisalam przygotuj sie na wielki placz nerwy ze strony dziecka, powiem ci tyle ze gdy napoczatku cwiczylismy plakalam razem z nim bo tak strasznie plakal i łzy mu lecialy az... :-:)-:)-:)-:)-(
Ale teraz jestem najszczesliwasza osoba na swiecie...

My też ćwiczymy w domu. :) Jedno z ćwiczeń opisała Asteria - obracanie za bioderko raz w prawo raz w lewo, bądź łapiemy za nóżki pod kolankami, uginamy nóżki w kolankach, kładziemy rączki Piotrusia na kolanka i w takiej pozycji również przekładamy raz na lewy boczek raz na prawy. Chodzi o to aby dziecko za tułowiem ciągnęło główkę. U nas jest lekki przykurcz szyi i musimy teraz to wyrównać.
Masażu nie wykonujemy, bo tego nam Pani nie kazała robić.
A te ćwiczenia pomagają w przewracaniu dziecku na boczki. Zauważyłam, że Piotruś coraz częściej sam się przekręca :)

Czy Wasze maluchy też tak łapki, pieluchy, zabawki, palce rodziców, wszystko co jest w zasięgu ładują do buziaka?
U mnie jak nie ma smoka, bądź cysia w buziaku to ląduje rączka. Tylko jak "biega" na pleckach (rączki i nóżki latają jak do biegania) to buziak pusty. No i zrobił się strasznie marudny :-( wkłada rękę do buziaka i po jakiejś chwili ryk :-( Codziennie szukam ząbków ale jak na razie brak.

I jeszcze mam pytanie co do kupek, mój jakoś ostatnio robi takie bardziej rzadkie kupki, które w większości wsiąkają w pieluszkę. Lecieć z tym do lekarza?

pozdrawiam
Clue

reklama
Clue u nas kupki tez są dosyć rzadkie ale nie wsiąkaja aż tak bardzo w pieluszkę. Pediatra mi powiedziała że to normalne na piersi ale ja i tak co jakis czas mam schiza czy to nie biegunka, no bo skąd będzie wiadomo jeśli pojawi się biegunka jak kupka zawsze taka rzadka :-( A mój Rysio też pcha do buzi wszystko co ma w rączce, sam jeszcze nie sięga ale jak mu się przed buźką macha to wyciaga rączki, ładnie chwyta i do buziola :tak: A to bieganie na pleckach musi ciekawie wygladać :-D u nas jeszcze tego nie zauważyłam. Ale za to co go dziś na brzuszek kładę to on fik i leży na pleckach :-D.
A i mamy lekką asymetrię, jutro pierwsza wizyta u rehabilitantki zobaczymy jak to będzie.
Pozdrawiam

Do góry