reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Możliwe :) Moje od 3 miesiąca się sliniły a zęby wyszły za dobre pare miesięcy :) Zdarzają się dzieci, że się z jednym kłem urodzą - ale tylko słyszałam - nie widziałam :)

reklama
Moje tez od 2 miesiaca sie strasznie slinia,pchaja raczki do buzi dziaselka bielutkie i nadal nic.....
Dziewczyny z czego mozna robic soczki dzieciom po 4 miesiacu?marchew,jablko czy cos jeszcze??
moje dzisiaj jadly kaszke jablkowo,tak im smakowalo ze 160ml to wciagnely chyba w 3 minuty,jadly praktycznie bez oddechu:)

Co do tych ząbków to zdarza się ale częściej jest to wynik tego że swoją pracę rozpoczynają ślinianki.

iws no właśnie może coś do pokoju im kupimy. Mamy jeden taki wolny pokój, który będzie na razie typową bawialną. Muszę go tylko zagospodarować. Kupić jakieś mebelki. Myślałam też o czymś takim http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19809351 Jak myślisz, nie za wcześnie na takie coś?

Yenefer - wiesz na niektóre zabawki, które dostały pod choinkę też jest za wcześnie. U swoich ostatnio zauważyłam, że lubią sie o coś opierać, zaczynają od ściany a kończą na jakeś torbie ktora akurat leży na podłodze i tak się wylegują więc może takie worki do siedzeni? Oglądałam coś takiego SUPER PUFY W KOLOROWYCH WZORACH DLA najmłodszych!! (1403035394) - Aukcje internetowe Allegro
U nas dziewczyny mają teraz swój pokój, ale w planach na lato mamy zamar przenieść je do większego pokoju - zabawki, stoliki itp więc powoli zaczynam myślec na wyposażeniem żeby miały luz i sporo miejsca jak zaczną rosnąć... :)

Jola współczuje i trzymam kciuki żeby się wszystko udało
Lenna u nas po urodzeniu było 700g różnicy, teraz jest 1,5, wrodzili się w r odziców i nie martwi mnie to jakos, chociaż w agatke wpycham żeby dorównała ;-)
Ja na prezent puściłam w obieg że chcemy ciuchy, ale takie zwykłe, uniwersalne, żadnych sukienek koszul itp. A co dostaniemy to się dowiem.

Yenefer, Iws tak wracając do witaminy D, to ja się spotkałam z dwoma różnymi opiniami, lekarka u której raz byliśmy z dziewczynami powiedziała, że wit. D stanowi profilaktykę w osteoporozie i trzeba brać jak najdłuzej, a zwłaszcza zimą, gdy dziecko mało przebywa na słońcu. Z kolei lekarka znajomej mówiła, że do roku trzeba podawać, ja sama nie wiem. Na razie jeszcze podaję.

Yenefer, jesli chodzi o prezenty, to moje żabki dostały takie jeździki chicco i do tej pory z nich korzystają, lubią jeździć generalnie :-) Zawsze możesz poprosić o rowerki, na lato już mogą się przydać. A wózeczki czemu nie, dziewczyny niedługą pewnie będą sprawnie chodzić, więc i wózki popchają :-)

Gemini no właśnie ja mam dwóch pediatrów i każdy ma swoją teorię. Jedna mówi żeby nie dawać, druga żeby dawać. Ja nie dawałam przez jakiś czas ale to bło jak dziewczyny wypijały po 800-900ml mleka dziennie i dawka witD która jest w mleku wystrarczała, no i druga sprawa że to było lato.
Teraz daję im znowu, bo raz że zima, dwa że piją teraz o wiele mniej mleka.

Co do prezentów, to bardzo spodobały mi się te pufy co pokazała iws, bo można je wstawić do pokoju dziewczynek do siedzenia, leżenia i można też wykorzystać jak więcej ludzi przyjdzie do siedzenia. U nas zawsze jest z tym problem jak przyjedzie więcej ludzi.

Jeździki mają, mają bujaczki, mają nawet lwa bujanego na biegunach - do tego wszystkiego muszą jeszcze podrosnąć. Wózek kupimy na dzień dziecka, jeszcze będzie tyle okazji....Zresztą dziadkowie przy każdej wizycie podrzucają nam jakąś zabawkę.
Powiem wam, że mam już dosyć tych gratów walających się po domu ;P

reklama
Nam lekarka powiedziała że skoro dziecko je inne potrawy niż mleko to przyswoi witaminę właśnie z jedzenia i nie jest potrzebne podawanie jej w kroplach.

Do góry