reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

dzień dobry mamy!

Czy któraś z Was ma doświadczenie z masą cukrową? Przepraszam ze to taki off topic ale urodzinki zbliżają się duzymi krokami i mam zamiar wyczarować sama torty dla moich myszek. Dla Lenki Hello Kitty, dla Mai Pszczółka Maja.
Jak któras z Was robiła to zgłaszać się, bo mam kilka pytań :)))

reklama
Yenefer - uprzedziłaś mnie z tym pytaniem - oglądalam fajne torty z masą cukrową. Znalazłam nawet firmę niedaleko nas która takie torty robi, ale wyszło z moich obliczeń że dla dwójki moich pannić to nie wyjęte 300zł!!! Naoglądałam się już flmików na you tube jak się robi taką mase i tort, ale jedno mam tylko pytanie czy taka masa przyklei się do każdego schłodzonego tortu - biszkopt plus krem? - czy należy ją wcześniej czymś posmarować. Do tego w moich poszukiwaniach nie doszłam.

Mi się marzą takie zielone torty z ozdobami - z resztą jak znajde chwilę to może wkleję zdjęcie - teraz lece dać kaszkę Glodomorom :)

No z tego co ja wyczytałam to nie można jej przyklejać na masę śmietanową. Musi to być masa maślana lub budyniowo-maślana. Ja zdecydowanie wolę tą drugą, bo jest lżejsza.
Mnie jeszcze zastanawia jedno. Jaki jest lepszy barwnik, w proszku czy w płynie. Czy z takiej proporcji jak w necie (800g cukru pudru) starczy mi masy na jeden tort plus jakieś ozdoby?

Ja chcę coś takiego:

maja.JPG

i
torcik%20z%

lub
Stylin-Hello-Kitty-26th-Birthday-Cake.jpg

Ooo dziewczynki to mamy ten sam problem, tyle że ja juz mam jedną próbe za sobą, pare dni temu robilismy z m maleńką porcje na próbe i postanowiliśmy zaryzykować. Mieliśmy dużo koncepcji tortu dla agi głowe jej ukochanej lalki, biedronke, dla darka pilke, autko, a że to bedzie mój pierwszy raz to stanęło na tym Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://torcikowo.pl/wp-content/uploads/Bliznieta.jpg

jeszcze na wierzchu bedą odciśnięte romby i w przecięcia włóżóne perełki, taki klasyczny prosty. A w środku będzie tiramisu. Będzie jeden tort wysoki, ale przedzieleny, każdy bedzie miał swoją świeczke i swoją część.
Moja teściowa miała plan żeby zrobic im książke, wooooow.:-)

My robiliśmy z tej porcji podanej w przepisie 1/10 i wyszedł nam spory placek, także jak zrobie z całej porcji to myśle że wyjdzie mi full. Nie moge tylko barwników dostać.

Ostatnia edycja:
Ja czytałam że lepsze barwniki w proszku bo nie rozwadniają masy dodatkowo, ale na filmach robili takimi w tubkach w płynie.

Masz sprawdzony przepis na budyniowo-maślaną masę? Ja takiej jeszcze ne robiłam i widzę, że wielkie wyzwanie mnie czeka przed tymi urodzinami :)

Ja chciałam coś na kształt tego pierwszego tylko z napisem Roczek Majki, Roczek JUlki... co z tego wyjdzie?

fondant-3.jpgfondant-1.jpgfondant-2.jpg

Różowy ewentualnie z buraka zabarwie ale z błekitem bedzie problem, mam nadzieje że jak pojade na zakupy do wiekszego sklepu to kupie te barwniki. Ja robie mase tiramisu według przepisu wydaje sie prosta Tort tiramisu
Dla mnie ten tort to ogromne wyzwanie, pirewszy raz takie coś będe robic i to od razu przed gośćmi i dziećmi. :szok:
Mam takie foremki do kwiatków ale u bzdurało mi sie to pikowanie, ogladam słodki biznes na tlc i stąd ten pomysł mam. Znalazłam taki pikowany http://kreatywnycukier.pl/torty/weselny-rozowy-pietrowy-tort-z-kokarda/

Ostatnia edycja:
Robiłam torcik tiramisu nie raz - masa jest rewelacyjna, pyszna i bardzo łatwa - ale nie wiem czy można na nią położyć mase cukrową? Słyszałam że na bitą śmietanę nie można...
Nie mam przepisu na masę, ale będę szukała i jakby co to dam znać.

No i też oglądam "słodki biznes" :))))))

Już wszystko wiem! Wyczytałam na tej stronie od Lucki :) W środek tortu może iść bita śmietana, ale wierzch i boki należy posmarować kremem maślanym który jest "izolatorem". W takim razie polecam masę tiramisu, bo jest naprawdę pycha :)))

Ostatnia edycja:
Właśnie słyszałam że na jakąs specjalną mase się kładzie, mój m mi powiedział :wściekła/y:, on czasami mnie zawstydza, pokazywał swojej mamie kucharce czego powinna spróbować (tortów z masami cukrowymi) i to znalazł i mnie oświecił.

reklama
Do góry