reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

reklama
Gosia jestem bardzo ciekawa jak się rozwinie ta sytuacja z dodatkowym urlopem macierzyńskim. Ja złożyłam o 3 tyg. Poza tym w tym linku co podałas jest odnośnik do tego art182

151) Art. 1821 dodany przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. (Dz.U.08.237.1654) zmieniającej nin. ustawę z dniem 1 stycznia 2009 r., z tym że zgodnie z art. 12 ustawy zmieniającej, pracownicy mają prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego począwszy od dnia 1 stycznia 2010 r. Zgodnie z art. 12 ust. 2 wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni.
Zgodnie z art. 12 ust. 3 wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 2, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 6 tygodni.

czyli my mamy w tym roku 3 tyg

Mnie ta kwestia bardzo interesuje - nie chciałabym byc stratna na tych kilku tygodniach i doczytałam się przypisu (nr 158) w art.183 §3 , który mówi

Zgodnie z art. 12 ustawy zmieniającej, pracownicy mają prawo do dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego począwszy od dnia 1 stycznia 2010 r. Zgodnie z art. 12 ust. 2 wymiar dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 183 § 3 pkt 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni;
Zgodnie z art. 12 ust. 3 wymiar dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 183 § 3 pkt 2, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni;

hej mamusie!
Czy u was też taka paskudna pogoda? Nawet nosa nie chce się wystawić za drzwi. W domu mamy tak zimno że dziewczynki śpią w pajacach w śpiworkach i pod kołdrami. Ale podobno idzie ciepło i dobrze bo my za 2 tyg idziemy szale na weselu :)

U nas prym wiodą zębicha. Obie dziewczynki mają już po 2 dolne siekacze tzn już je widać i są takie malutkie, ciągle rosną :) Szczęśliwi jesteśmy z tego powodu z mężem przeokropnie :)))
Majce już 3 dzień moczu nie mogę z rana złapać, jutro kolejne podejście :(
Poza tym zakładam nową rabatkę w ogródku i robię zakupy roślinkowe na allegro.

reklama
Gamello - ja również dołączam się do życzeń dla twoich pociech

Onna - ja czytałam jak napisałaś o Wojtusiu to czułam się jak byś opisywała mojego Kamilka. Również rano trochę się sobą zajmie a tak to chcisałby żeby się cały czas nim zajmować. Przez to pokrzywdzony jest Michałek . Też bym chciała to zmienić ale nie wiem jak. Jak człowik sie nim nie zajmuje od razu ryk. A przy dwójce nie da się tak.
Pozdrawiam.
Właśnie muszę lecieć do Kamilka.

Do góry