reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Najważniejsze wiadomości o koronawirusie. Aktualizacja na bieżąco.

Mam pytanie dotyczące opieki nad dzieckiem kiedy zachorują rodzice. Czy to prawda że dziecko do 3 roku życia wówczas oddaje się pod opiekę placówki opiekuńczej? :/ A jeżeli zachoruje całą rodzina łącznie z dzieckiem to też zostają rozdzieleni? :/
Pierwsze słyszę. Z tego co słyszałam oddaje się pod opiekę rodzinie.

reklama
Mam pytanie dotyczące opieki nad dzieckiem kiedy zachorują rodzice. Czy to prawda że dziecko do 3 roku życia wówczas oddaje się pod opiekę placówki opiekuńczej? :/ A jeżeli zachoruje całą rodzina łącznie z dzieckiem to też zostają rozdzieleni? :/

Znalazlam jakiś czas temu odpowiedzi.

Co do rozdzielania dzieci i rodziców w przypadku zachorowania wszystkich to słyszałam wczoraj ze zazwyczaj nie rozdzielają, nawet jeśli tylko dziecko jest chore to jeden z rodziców może zostać z dzieckiem.

Pierwsze słyszę. Z tego co słyszałam oddaje się pod opiekę rodzinie.

No nie każdy ma rodzinę której te dzieci może powierzyć. Przecież w takim przypadku nie zostawisz dziecka pod opieką dziadków....

Znalazlam jakiś czas temu odpowiedzi.

Co do rozdzielania dzieci i rodziców w przypadku zachorowania wszystkich to słyszałam wczoraj ze zazwyczaj nie rozdzielają, nawet jeśli tylko dziecko jest chore to jeden z rodziców może zostać z dzieckiem.

No nie każdy ma rodzinę której te dzieci może powierzyć. Przecież w takim przypadku nie zostawisz dziecka pod opieką dziadków....
Właśnie dzisiaj trafiłam na ten artykuł i stąd moje pytanie :/ Bardzo mnie to zaskoczyło, byłam pewna, że dzieci zawsze zostają z rodzicami, wydawało mi się to wręcz oczywiste...

Właśnie dzisiaj trafiłam na ten artykuł i stąd moje pytanie :/ Bardzo mnie to zaskoczyło, byłam pewna, że dzieci zawsze zostają z rodzicami, wydawało mi się to wręcz oczywiste...
Myślę że tu jednak chodzi bardziej o sytuację kiedy rodzice zachorują na tyle ciężko że dzieckiem zająć się nie mogą ze względu na własny stan zdrowia i wtedy są one umieszczane w innych placówkach. Przy łagodnym przebiegu choroby słyszałam że dzieci zostają z rodzicem w szpitalu lub w nawet w domu.

Ja mam pytanie z innej beczki, a nie chce zakładać kolejnego wątku.
Czy kosmetyczny spirytus salicylowy z aloesem zda egzamin w dezynfekcji rąk?
Nadaje się. Tylko stężenie alkoholu w spirytusie kosmetycznym wynosi ok 65%. Żeby to był nadal mocny środek dezynfekujący, to nie powinno się tego aloesu za dużo dodawać.

I ja mam pytanie. Czy można odbywać kwarantannę w innym miejscu niż miejsce zamieszkania a dokładnie chodzi mi o działkę rod. Dzieci w razie coś opiekę by miały, mąż, rodzina.. Martwi mnie jeszcze kwestia naszych psów. To dwa duże owczarki. Nikt mi ich nie ogarnie. Myślę, czy w razie gdyby zdarzyła się kwarantanna mogę z psami wyjechać na działkę. Tam mogę je wypuszczać, żeby się załatwiły siedząc jednocześnie w odosobnieniu.

Kolejny przepis na płyn dezynfekcyjny :)

Załączniki

• Screenshot_20200328-090733.jpg
    Screenshot_20200328-090733.jpg
    211,1 KB · Wyświetleń: 100
A tu coś o przyszłych wyborach i decyzji rządzących 😡

reklama
I ja mam pytanie. Czy można odbywać kwarantannę w innym miejscu niż miejsce zamieszkania a dokładnie chodzi mi o działkę rod. Dzieci w razie coś opiekę by miały, mąż, rodzina.. Martwi mnie jeszcze kwestia naszych psów. To dwa duże owczarki. Nikt mi ich nie ogarnie. Myślę, czy w razie gdyby zdarzyła się kwarantanna mogę z psami wyjechać na działkę. Tam mogę je wypuszczać, żeby się załatwiły siedząc jednocześnie w odosobnieniu.
Można, tylko musisz podać ten adres jako miejsce odbywania kwarantanny, aby służby mogły sprawdzić, czy stosujecie się do zaleceń.

Do góry