reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nadmierna senność 8 miesięcznego dziecka

Czy to niepokojące, że moje 9
miesięczne dziecko ciągle śpi? Wstaje pomiędzy 5.30 a 6. Kolejną drzemka jest po 1.5/2h na 30/40 minut. 1.5/2h aktywności znowu drzemka 30 minutowa. Na sen nocny zapada koło 17.00?

Mam się czym martwić?

reklama
Czy to niepokojące, że moje 9
miesięczne dziecko ciągle śpi? Wstaje pomiędzy 5.30 a 6. Kolejną drzemka jest po 1.5/2h na 30/40 minut. 1.5/2h aktywności znowu drzemka 30 minutowa. Na sen nocny zapada koło 17.00?

Mam się czym martwić?

Masz 1h snu w dzień i ok 12h w nocy
Szczerze? Ja bym powiedziała że to mało

Mój syn mając 9 miesięcy też miał snu nocnego ok 11-12h ale za to miał 3 drzemki 3-4h

Z resztą nadal tak ma (rok i 2 miesiące) tylko drzemki są dwie. Ale nadal łącznie 3h

Wydaje mi sie ,ze szybko zapada na sen nocny . Moj synek aktualnie ma 9 miesiecy i 12 dni .
Wstajemy o 5.30-6
Pierwsza drzemka po poltorej godzinie trwa 30-40minut w tedy nastepna drzemka kolo 12 czasami tra 30 minut czasami godzine zalezy czy uda mi sie dospac malego . Ostatnia drzemka o 16 tak samo krotka jak wczesniejsza
szybciej synek chodzil spac o 18 i rowniez budzil sie 5.30-6 jest nastawiony jak zegarek ;) jak wkroczyl w 8 mscż zaczal budzic sie co raz wczesniej wiec przeskoczylismy na pozniejsza godzine kladzenia go na noc.
Zawsze jak liczylam jego czas snu na dobe byl ponizej normy ,martwilam sie tym ale jest pelnym energii, radosnym dobrze rozwijajacym sie bobasem wiec poprostu spi tyle ile potrzebuje

Wybacz mój błąd w sformułowaniu zdania. Pobudka. Aktywność 1.5/2h. Drzemka 30/40 min. Aktywność 1.5 h. Kolejna drzemka. Znowu aktywność 1.5 h i taki tryb aż do spania na noc czyli 17.

Wydaje mi sie ,ze szybko zapada na sen nocny . Moj synek aktualnie ma 9 miesiecy i 12 dni .
Wstajemy o 5.30-6
Pierwsza drzemka po poltorej godzinie trwa 30-40minut w tedy nastepna drzemka kolo 12 czasami tra 30 minut czasami godzine zalezy czy uda mi sie dospac malego . Ostatnia drzemka o 16 tak samo krotka jak wczesniejsza
szybciej synek chodzil spac o 18 i rowniez budzil sie 5.30-6 jest nastawiony jak zegarek ;) jak wkroczyl w 8 mscż zaczal budzic sie co raz wczesniej wiec przeskoczylismy na pozniejsza godzine kladzenia go na noc.
Zawsze jak liczylam jego czas snu na dobe byl ponizej normy ,martwilam sie tym ale jest pelnym energii, radosnym dobrze rozwijajacym sie bobasem wiec poprostu spi tyle ile potrzebuje

U mnie położenie syna później nie wpływa na późniejsze wstawanie. Ostatnio w wyniku różnych zdarzeń poszedł spać prawie o 22, a i tak wstał o 6.00

Inna sprawa, że mi to akurat pasuje bo nie jest jedynakiem plus odkąd skończył 6 miesięcy wróciłam do pracy więc potrzebujemy 2h na ogarnięcie się rano przed szkołą/pracą.

Także ja tam akurat lubię i wolę, że mój syn chodzi dość wcześnie spać.

Wybacz mój błąd w sformułowaniu zdania. Pobudka. Aktywność 1.5/2h. Drzemka 30/40 min. Aktywność 1.5 h. Kolejna drzemka. Znowu aktywność 1.5 h i taki tryb aż do spania na noc czyli 17.
Moze taki etap, u nas bardzo dlugo byly 3 drzemki po 30-40 minut, tylko okna aktywnosci wydluzalam do 2.5-3h.
Teraz mam dwulatka, ktory w dzien spi godzine, maksymalnie poltorej. Jego miesiac mlodszy kuzyn ma drzemke 3,5 h 😅 Chce przez to powiedziec, ze dziecko tez czlowiek i maja przerozne zapotrzebowanie na sen.

U mnie położenie syna później nie wpływa na późniejsze wstawanie. Ostatnio w wyniku różnych zdarzeń poszedł spać prawie o 22, a i tak wstał o 6.00

Inna sprawa, że mi to akurat pasuje bo nie jest jedynakiem plus odkąd skończył 6 miesięcy wróciłam do pracy więc potrzebujemy 2h na ogarnięcie się rano przed szkołą/pracą.

Także ja tam akurat lubię i wolę, że mój syn chodzi dość wcześnie spać.
U nas akurat chodzilo o to ze w pewnym momencie zaczal sie ciagle wybudzac po polozeniu spac o 18 . Albo budzil sie o 4-4.30 wyspany .
Tak jakby skrocil sobie czas / dlugosc snu nocnego .
Mi tez pasuje ze budzi sie w takich godzinach :) za dwa miesiace powrot do pracy wiec akurat bede miec czas na wyszykowanie siebie i jego i nie bede musiala meczyc go zeby wybudzac ze snu itp

No a policz sobie to wszystko i sorawdź normy dla danego wieku i zobacz.

Dla mnie to brzmi normalnie.

No ma krótkie te okna aktywności, ale w sumie skoro wszystkie takie ma to co w tym złego?
Może faktycznie są dla niego intensywne. Może po prostu jest typem człowieka, który lubi spać.

Ja w pewnym momencie też miałam takie zdziwienie, że wszystkie dzieci z wątku grudniowego mają okna po 5h, a moje ma ledwo 2h - ale w sumie co w tym złego. Dzieci są różne i Twoje jest akurat takie. Wiadomo, dla mnie było to trochę frustrujące bo jedzenie, zmiana pieluchy, chwila zabawy i już było po OA więc nic się ciekawego nie dało zrobić, ale spokojnie przeszło z czasem, okna się wydłużył choć też nadal obstawiam, że dla niektórych u dziecka ponad rocznego dwie drzemki i okna 3-4h to malutko :)

Jeżeli w czasie tych OA jest wesoły, pogodny itd. to według mnie nie ma żadnych powodów do niepokoju :)

reklama
Zmartwiło mnie to bo dzieci znajomych w podobnym wieku potrafią mieć 3/4 h aktywności i 1 do 3 drzemek godzinnych w ciągu dnia. Spać na noc też chodzą później.

Do góry