reklama
olka11135
Fanka BB :)
Czy to niepokojące, że moje 9
miesięczne dziecko ciągle śpi? Wstaje pomiędzy 5.30 a 6. Kolejną drzemka jest po 1.5/2h na 30/40 minut. 1.5/2h aktywności znowu drzemka 30 minutowa. Na sen nocny zapada koło 17.00?
Mam się czym martwić?
Masz 1h snu w dzień i ok 12h w nocy
Szczerze? Ja bym powiedziała że to mało
Mój syn mając 9 miesięcy też miał snu nocnego ok 11-12h ale za to miał 3 drzemki 3-4h
Z resztą nadal tak ma (rok i 2 miesiące) tylko drzemki są dwie. Ale nadal łącznie 3h
ciekawostka
Aktywna w BB
Wydaje mi sie ,ze szybko zapada na sen nocny . Moj synek aktualnie ma 9 miesiecy i 12 dni .
Wstajemy o 5.30-6
Pierwsza drzemka po poltorej godzinie trwa 30-40minut w tedy nastepna drzemka kolo 12 czasami tra 30 minut czasami godzine zalezy czy uda mi sie dospac malego . Ostatnia drzemka o 16 tak samo krotka jak wczesniejsza
szybciej synek chodzil spac o 18 i rowniez budzil sie 5.30-6 jest nastawiony jak zegarek
jak wkroczyl w 8 mscż zaczal budzic sie co raz wczesniej wiec przeskoczylismy na pozniejsza godzine kladzenia go na noc.
Zawsze jak liczylam jego czas snu na dobe byl ponizej normy ,martwilam sie tym ale jest pelnym energii, radosnym dobrze rozwijajacym sie bobasem wiec poprostu spi tyle ile potrzebuje
Wstajemy o 5.30-6
Pierwsza drzemka po poltorej godzinie trwa 30-40minut w tedy nastepna drzemka kolo 12 czasami tra 30 minut czasami godzine zalezy czy uda mi sie dospac malego . Ostatnia drzemka o 16 tak samo krotka jak wczesniejsza
szybciej synek chodzil spac o 18 i rowniez budzil sie 5.30-6 jest nastawiony jak zegarek
Zawsze jak liczylam jego czas snu na dobe byl ponizej normy ,martwilam sie tym ale jest pelnym energii, radosnym dobrze rozwijajacym sie bobasem wiec poprostu spi tyle ile potrzebuje
olka11135
Wydaje mi sie ,ze szybko zapada na sen nocny . Moj synek aktualnie ma 9 miesiecy i 12 dni .
Wstajemy o 5.30-6
szybciej synek chodzil spac o 18 i rowniez budzil sie 5.30-6 jest nastawiony jak zegarekjak wkroczyl w 8 mscż zaczal budzic sie co raz wczesniej wiec przeskoczylismy na pozniejsza godzine kladzenia go na noc.
U mnie położenie syna później nie wpływa na późniejsze wstawanie. Ostatnio w wyniku różnych zdarzeń poszedł spać prawie o 22, a i tak wstał o 6.00
Inna sprawa, że mi to akurat pasuje bo nie jest jedynakiem plus odkąd skończył 6 miesięcy wróciłam do pracy więc potrzebujemy 2h na ogarnięcie się rano przed szkołą/pracą.
Także ja tam akurat lubię i wolę, że mój syn chodzi dość wcześnie spać.
Roseny
Moze taki etap, u nas bardzo dlugo byly 3 drzemki po 30-40 minut, tylko okna aktywnosci wydluzalam do 2.5-3h.Wybacz mój błąd w sformułowaniu zdania. Pobudka. Aktywność 1.5/2h. Drzemka 30/40 min. Aktywność 1.5 h. Kolejna drzemka. Znowu aktywność 1.5 h i taki tryb aż do spania na noc czyli 17.
Teraz mam dwulatka, ktory w dzien spi godzine, maksymalnie poltorej. Jego miesiac mlodszy kuzyn ma drzemke 3,5 h
![Grinning face with sweat :sweat_smile: 😅](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f605.png)
ciekawostka
Aktywna w BB
U nas akurat chodzilo o to ze w pewnym momencie zaczal sie ciagle wybudzac po polozeniu spac o 18 . Albo budzil sie o 4-4.30 wyspany .U mnie położenie syna później nie wpływa na późniejsze wstawanie. Ostatnio w wyniku różnych zdarzeń poszedł spać prawie o 22, a i tak wstał o 6.00
Inna sprawa, że mi to akurat pasuje bo nie jest jedynakiem plus odkąd skończył 6 miesięcy wróciłam do pracy więc potrzebujemy 2h na ogarnięcie się rano przed szkołą/pracą.
Także ja tam akurat lubię i wolę, że mój syn chodzi dość wcześnie spać.
Tak jakby skrocil sobie czas / dlugosc snu nocnego .
Mi tez pasuje ze budzi sie w takich godzinach
Lady Loka
No a policz sobie to wszystko i sorawdź normy dla danego wieku i zobacz.Wybacz mój błąd w sformułowaniu zdania. Pobudka. Aktywność 1.5/2h. Drzemka 30/40 min. Aktywność 1.5 h. Kolejna drzemka. Znowu aktywność 1.5 h i taki tryb aż do spania na noc czyli 17.
Dla mnie to brzmi normalnie.
olka11135
Wybacz mój błąd w sformułowaniu zdania. Pobudka. Aktywność 1.5/2h. Drzemka 30/40 min. Aktywność 1.5 h. Kolejna drzemka. Znowu aktywność 1.5 h i taki tryb aż do spania na noc czyli 17.
No ma krótkie te okna aktywności, ale w sumie skoro wszystkie takie ma to co w tym złego?
Może faktycznie są dla niego intensywne. Może po prostu jest typem człowieka, który lubi spać.
Ja w pewnym momencie też miałam takie zdziwienie, że wszystkie dzieci z wątku grudniowego mają okna po 5h, a moje ma ledwo 2h - ale w sumie co w tym złego. Dzieci są różne i Twoje jest akurat takie. Wiadomo, dla mnie było to trochę frustrujące bo jedzenie, zmiana pieluchy, chwila zabawy i już było po OA więc nic się ciekawego nie dało zrobić, ale spokojnie przeszło z czasem, okna się wydłużył choć też nadal obstawiam, że dla niektórych u dziecka ponad rocznego dwie drzemki i okna 3-4h to malutko
Jeżeli w czasie tych OA jest wesoły, pogodny itd. to według mnie nie ma żadnych powodów do niepokoju
reklama