Hej czy są tu mamusie które przed ciążą chorowały na nad ciśnienie? Tak jak najkrócej postaram się. Choruje od kilku lat ale dzięki pewnym zabiegom przed ciążą miałam ciśnienie w normie, teraz jestem w 33tc i zauważyłam znaczny wzrost a mianowicie ok 140/95. Tabletek nie chce brać za bardzo bo nawet na ulotce jest napisane że w ciąży nie powinnam ich przyjmować, więc zaczęłam robić sobie herbatki ż glogu ale boję się że to nie wystarczy. Coś możecie poradzić?
reklama
Rozwiązanie
Cześć, u mnie nadciśnienie pojawiło się w ok. 32 tygodniu ciąży + spore obrzęki, nóg i dłoni, a z czasem nawet twarzy i skakało do ok. 155/100 , zażywałam dopegyt(3*2tab.), ale w 37tc skoczyło mi bardziej + białko w moczu i miałam indukcję, niestety skończyło się cc i 18. października urodziłam zdrową córeczkę. Po 3 dniach miałyśmy wyjść...Dzień dobry
Jestem studentką III roku położnictwa piszę pracę licencjacką na temat nadciśnienia podczas ciąży. Jeśli jest tu jakaś mama bądź przyszła mama, z nadciśnieniem tętniczym w ciąży, która chciałaby się ze mną podzielić swoją historią oczywiście bez użycia danych osobowych byłabym bardzo wdzięczna. Jeśli nie to oczywiście nie ma problemu. Życzę wszystkim dużo zdrowia i pozdrawiam.
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Koniecznie zacznij brać tabletki. Nie miałam nadciśnienia przed ciążą, a koło 29tc zaczęło rosnąć i już w 30 tygodniu trafiłam do szpitala. Urodziłam w 31. Ciśnienia już nie dało się opanować nawet dużymi ilościami leków mimo tego, że zaczęłam je brać od razu kiedy zauważyłam wzrost.
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Ja brałam Dopegyt, w szpitalu podawali mi 4 razy dziennie i nic to już nie dało.
majaperk
Fanka BB :)
Mi lekarka mówiła, że jak zmierzy się dwa razy ponad 140/90 w ciągu pół godziny, tj. po pierwszym złym pomiarze drugi też jest zły i ciśnienie nie spadło, to żeby jechać na IP. Ja przed ciążą nie miałam nadciśnienia, wręcz miałam niskie, ale w ciąży z miesiąca na miesiąc się podnosiło i w końcu trafiłam na IP z 165/100 i tak już zostałam w szpitalu. Poradź się lekarza, dopegyt bierze dużo kobiet w ciąży, w żaden sposób nie zagraża dziecku - to wysokie ciśnienie jest zagrożeniem i może sugerować różne problemy.Hej czy są tu mamusie które przed ciążą chorowały na nad ciśnienie? Tak jak najkrócej postaram się. Choruje od kilku lat ale dzięki pewnym zabiegom przed ciążą miałam ciśnienie w normie, teraz jestem w 33tc i zauważyłam znaczny wzrost a mianowicie ok 140/95. Tabletek nie chce brać za bardzo bo nawet na ulotce jest napisane że w ciąży nie powinnam ich przyjmować, więc zaczęłam robić sobie herbatki ż glogu ale boję się że to nie wystarczy. Coś możecie poradzić?
Gosia903488
Nadciśnienie w ciąży jest stanem zagrażającym Tobie i dziecku (stan przedrzucawkowy, rzucawka). Herbatki z głogu nic nie pomogą. Tu konieczna jest wizyta na Izbie Przyjęć, jeżeli wysokie ciśnienie się utrzymuje. Tak jak dziewczyny piszą leki trzeba wdrożyć jak najszybciej i monitorować przede wszystkim przepływy w łożysku.Hej czy są tu mamusie które przed ciążą chorowały na nad ciśnienie? Tak jak najkrócej postaram się. Choruje od kilku lat ale dzięki pewnym zabiegom przed ciążą miałam ciśnienie w normie, teraz jestem w 33tc i zauważyłam znaczny wzrost a mianowicie ok 140/95. Tabletek nie chce brać za bardzo bo nawet na ulotce jest napisane że w ciąży nie powinnam ich przyjmować, więc zaczęłam robić sobie herbatki ż glogu ale boję się że to nie wystarczy. Coś możecie poradzić?
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Dokładnie. Ja już miałam nawet odwrócone przepływy i lekarze nie mieli wątpliwości o rozwiązaniu ciąży. W czasie cc ciśnienie skoczyło do horrendalnych wartości (ponad 220 na 170), dostałam ogromną ilość kroplówek a spadło do 140/90 dopiero w trzeciej dobie po cc.Nadciśnienie w ciąży jest stanem zagrażającym Tobie i dziecku (stan przedrzucawkowy, rzucawka). Herbatki z głogu nic nie pomogą. Tu konieczna jest wizyta na Izbie Przyjęć, jeżeli wysokie ciśnienie się utrzymuje. Tak jak dziewczyny piszą leki trzeba wdrożyć jak najszybciej i monitorować przede wszystkim przepływy w łożysku.
Michalina93
Nie zastanawiaj się nawet i czym prędzej do lekarza , moja koleżanka ledwo uszła i jej dziecko , z dnia na dzień ja cięli dziecko miało nie przeżyć , 30 tc jakoś miała , na szczęście dzisiaj maja się dobrze ale swoje już przeżyli
Dziewczyny mają rację. Nie ma co tego lekceważyć. Ja miałam w 33 tc zespół HELLP i również ledwo uszlismy z życiem. Z tym że poza wysokim ciśnieniem miałam też zmiany wątrobowe niedokrwistość, białko w moczu, małoplytkowsc. Bardzo silny ból w okolicy mostka i duszności
reklama
reklama
A to nie jest tak, że tylko dopegyt na ciśnienie jest w ciąży ? Może autorka pisze o lekach które brała przed ciążą. A takim wypadku trzeba konsultować z lekarzem. Co do samego ciśnienia to oczywiście nie mozna zwlekac. Ja miałam 140/90 i w ten sam dzień skierowanie do szpitala.
Podziel się: