Nie robiłam prenatalnych, moja wina. Uznałam że oboje zdrowi, dziecko dobrze się rozwija to po co. Lekarz powiedział-Twoja decyzja, ech gdybym je zrobiła może inaczej by się to potoczyło. Skoki ciśnienia miałam wieczorami, takie błędne koło bo po zjedzeniu czegoś z białkiem (mleko, twaróg itp) skakało mi ciśnienie w efekcie zaczął się białkomocz. Nie mogłam nadgonić braków białka bo miałam cukrzycę ciążowa i z kolei produkty białkowe wywalały mi Cukier. Trafiłam do szpitala z ciśnieniem powyżej 150/95 w 32 tc. Wtedy już miałam zatrucie ciążowe, duży białkomocz. Dostałam sterydy na rozwój płuc małej bo byli pewni że trzeba będzie już rozwiązać ciąże. Po sterydach Cukier rzędu 205 po każdym posiłku mimo diety ale tak jest po sterydach. Byłam tydzień, lekko się wyniki poprawiły i wypuścili mnie do domu z nakazem- Skoczy Ci ciśnienie w te pędy do szpitala (miałam 5 min drogi). I dwa tygodnie później ciśnienie 175/110, poważne zatrucie już z zagrożeniem rzucawką. Trafiłam w piątek a w poniedziałek decyzja, próbujemy naturalnie z oxy i balonikiem jak nie to i tak dziś urodzę czy naturalnie czy cc. Niestety naturalnie się nie udało, nie mogłam być aktywna przy porodzie, byłam stałe pod ktg i nie mogłam się ruszać. W końcu małej zaczęło spadać tętno i na cito zrobili cc. Mała ważyła 2340 g urodzona w 36 tc 3 dn. Trafiła do inkubatora na jeden dzień, całe szczęście dzięki sterydom oddychała sama i miała 10/10. Niestety po porodzie wcale zatrucie nie przeszło od razu. Byłam tak spuchnięta ze nie mogłam nawet japonek założyć, ciśnienie utrzymywało się na poziomie 170/110. W tydzień schudłam/zeszło ni wody 12 kg. Mała przy wypisie ważyła 2100 g. Dwa tyg po porodzie dopegyt 4x2 i zastrzyki. Teraz minęło już 6 tygodni i wszystko wróciło do normy. Dlatego przestrzegam, pilnować ciśnienia dla świętego spokoju, nigdy bym nie sądziła że ja-niskocisnieniowiec-mogę mieć jakiekolwiek problemy z ciśnieniem i że urodzę wczesniaczka. Tyle strachu i płaczu mnie kosztowała ta ciąża, całe szczęście że miałam mądrego lekarza który nie bagatelizował tego ciśnienia