reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Myślę o ciąży, ale...

Mam 28 lat i razem z mężem zaczynamy myśleć o dzieciątku. Nigdy nie zachodziłam w ciążę, temat mnie nie interesował, więc proszę o wyrozumiałość jeśli mój problem wyda wam się głupi.

Od 4 lat jestem w związku, od prawie roku po ślubie. W tym czasie jedyną formą „antykoncepcji” był stosunek przerywany. Nigdy nie używaliśmy żadnych zabezpieczeń. Niespecjalnie też staraliśmy się nie zajść w ciążę. Mam obawy, że skoro przez tyle lat nic się nie wydarzyło, to oznacza, że być może będziemy mieć problem z zajściem w ciążę.

Dodam, że raczej jestem zdrowa, choć często zdarzają się u mnie różne infekcje intymne.

Zanim jednak zacznę szukać przyczyn u specjalisty, może ktoś z was miał podobny problem i może udzielić kilku wskazówek?

Będę wdzięczna za niehejtowanie

N.

reklama
Rozwiązanie
Rozumiem Twój ból. Ważne, ze teraz już jesteś tak daleko [emoji173]
Ja wcześniej prowadziłam z mężem takie życie fit, wyniki super, kondycja super, ale za to stresu trochę więcej miałam i okazało się, ze serduszko nie bije. W obecną ciążę zaszłam 3 miesiące po zabiegu, wyniki takie sobie, siłowni brak, dietę odpuściłam, ale po poronieniu nie było nic w stanie mnie zestresowac, bo uważałam, ze nie ma nic gorszego. I póki co jestem już dalej niż byłam [emoji6]
i oby tak dalej trzyma mocno kciuki! ja tez już diety nie trzymam ,wyniki mam w normie
reklama
Ja bym zaczęła od wizyty u ginekologa,on powie co zrobić jakie badania wykonać i koniecznie powiedz mu o tych infekcjach , ja mam problem z częstym zapaleniem pęcherza , no i jak piszą dziewczyny kwas foliowy od już :)

Spokojnie u mnie była sytuacja podobna 2 lata temu odstwilismy antykoncepcje nie planowaliśmy z kalendarzykiem testami itp żeby nie było rozczarowań że tego miesiąca się nie udało tylko po prostu czekaliśmy aż się przytrafi i tak dwa lata stosunek praktycznie codziennie bez zabezpieczenia oczywiście i aż sama nie wiedziałam o co chodzi że przez tyle czasu jeszcze nie zaszłam w ciążę. Zaczęłam się zastanawiać co jest nie tak przecież niektórzy się zabezpieczają i i tak zajdą w ciążę a my nawet w dni płodne się kochalismy (z wytryskiem w srodku) i nic. Aż do października zeszłego roku kiedy to okres się nie pojawił ;) obecnie 36 tc więc dzieci mieć możemy po prostu jakoś wycelować w ten dany dzień nie potrafiliśmy chyba. Także nic się nie martw popróbujcie bardziej skupić się na tym kiedy się kochacie starajcie się celować w dzień jajeczkowania i dni obok :) A jeśli się nie uda przez jakiś czas to badania. I właśnie jaką dietę z mężem macie? Odżywiacie się zdrowo? Palicie papierosy albo pijecie alkohol bo dieta i używki mają duże znaczenie przy zajęciu w ciążę. Wydaje mi się że u nas poskutkowało to że 2 miesiące wcześniej postanowiliśmy oboje się lepiej odżywiać tak po prostu mniej fastfoodu więcej owoców i warzyw a potem jak już byłam w ciąży gdzieś natrafiłam na artykuł że właśnie dieta ma duży wpływ nie wiem czy to przypadek czy faktycznie coś to dało;)

Spokojnie u mnie była sytuacja podobna 2 lata temu odstwilismy antykoncepcje nie planowaliśmy z kalendarzykiem testami itp żeby nie było rozczarowań że tego miesiąca się nie udało tylko po prostu czekaliśmy aż się przytrafi i tak dwa lata stosunek praktycznie codziennie bez zabezpieczenia oczywiście i aż sama nie wiedziałam o co chodzi że przez tyle czasu jeszcze nie zaszłam w ciążę. Zaczęłam się zastanawiać co jest nie tak przecież niektórzy się zabezpieczają i i tak zajdą w ciążę a my nawet w dni płodne się kochalismy (z wytryskiem w srodku) i nic. Aż do października zeszłego roku kiedy to okres się nie pojawił ;) obecnie 36 tc więc dzieci mieć możemy po prostu jakoś wycelować w ten dany dzień nie potrafiliśmy chyba. Także nic się nie martw popróbujcie bardziej skupić się na tym kiedy się kochacie starajcie się celować w dzień jajeczkowania i dni obok :) A jeśli się nie uda przez jakiś czas to badania. I właśnie jaką dietę z mężem macie? Odżywiacie się zdrowo? Palicie papierosy albo pijecie alkohol bo dieta i używki mają duże znaczenie przy zajęciu w ciążę. Wydaje mi się że u nas poskutkowało to że 2 miesiące wcześniej postanowiliśmy oboje się lepiej odżywiać tak po prostu mniej fastfoodu więcej owoców i warzyw a potem jak już byłam w ciąży gdzieś natrafiłam na artykuł że właśnie dieta ma duży wpływ nie wiem czy to przypadek czy faktycznie coś to dało;)
Staramy się odżywiać dobrze, ale wiem, że mogłoby być lepiej. Papierosów nie palimy, a z alkoholem też raczej z umiarem. Zawsze jednak w kwestii żywienia można się bardziej postarać, dla własnego zdrowia dziękuję za cenne wskazówki, zaczniemy je wcielać w życie i mniej planować, a bardziej spontanicznie działać

Ja i mąż przyznam szczerze że również 3 miesiące byliśmy na diecie i się udało ,a wcześniej jak koleżanka 2 lata i nic, dodam tylko że codzienny sex nie pomaga w zajściu w ciąże ,najlepiej co 2/3 dzień , i jeśli masz regularne cykle to łatwo wyliczyć kiedy są dni płodne

Ja i mąż przyznam szczerze że również 3 miesiące byliśmy na diecie i się udało ,a wcześniej jak koleżanka 2 lata i nic, dodam tylko że codzienny sex nie pomaga w zajściu w ciąże ,najlepiej co 2/3 dzień , i jeśli masz regularne cykle to łatwo wyliczyć kiedy są dni płodne
Ja się kochałam z mężem codziennie i zaszłam.
Moja gin mówi, ze tak często jak mamy ochotę no i wyszło. Bo największe znaczenie ma psychika. A jak się nastawisz, ze z zegarkiem co dwa/trzy dni to w końcu to będzie frustrujace.

Przede wszystkim nie nastawiac się na cuda, ze w pierwszym cyklu się uda, bo to nie jest takie proste. My sobie daliśmy rok na starania, a jakby nie wyszło to wtedy jakąś pomoc.

Pierwsza ciaza w 4 cyklu (niestety stracona), a
druga w trzecim cyklu, obecnie jestem w 12t5dc [emoji4]

P.S. kwas foliowy obowiazkowo, ja brałam suplement ovarin, który uregulował mi cykle, ale to z polecenia ginekologa.
No i ja zabezpieczalam się tak jak Ty jakieś 7lat [emoji14] po prostu dla nas wpadka nie byłaby tragedią.

Ostatnia edycja:
Ja się kochałam z mężem codziennie i zaszłam.
Moja gin mówi, ze tak często jak mamy ochotę no i wyszło. Bo największe znaczenie ma psychika. A jak się nastawisz, ze z zegarkiem co dwa/trzy dni to w końcu to będzie frustrujace.

Przede wszystkim nie nastawiac się na cuda, ze w pierwszym cyklu się uda, bo to nie jest takie proste. My sobie daliśmy rok na starania, a jakby nie wyszło to wtedy jakąś pomoc.

Pierwsza ciaza w 4 cyklu (niestety stracona), a
druga w trzecim cyklu, obecnie jestem w 12t5dc [emoji4]
Masz rację nie można się nakręcać , u mnie niestety tak było ,1 ciąża w 2 cyklu pusty pęcherzyk , i się zaczęło już nie mogłam o niczym innym myśleć ,po roku zmiana gina , po 3 miesiącach i leczeniu ciąża ,ale serduszko przestało bić w 9 tyg, no i później dieta po 3 miesiącach na diecie ciąża obecnie 22 tydz

reklama
Do góry