reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mum2Be czyli mamusie w ciazy.

reklama
Oj,to się ponapalaj najpierw porządnie,flmik jakiś sexy obejrzyj i korzystaj póki Ci nie przejdzie;-)I Ty się lepiej poczujesz,że J nie zaniedbujesz i on na jakiś czas zostanie zaspokojony:-)

hej

u nas ostatnio wiele spraw na glowie wiec i czasu na forum mniej ;-)

Ja dalej sie tocze :-D ale juz coraz blizej ;-)

barmanko opuchnietych nog nie mialam wiec nic nie poradze.
Napewno trzeba pic duzo wody, czesto trzymac nogi w gorze, a czy to pomoze i na ile?tego nie wiem.

witam mamusie,
dziewczyny dzis bylam w clinice i polozna mi powiedziala ze w krwi wykryo przeciwciala,otoz my z mezem mamy konflikt krwi ja mam minus on plus,po urodzeniu shannon dostalam zastrzyk w pupe i wszystko bylo ok,polozna mi powiedziala ze jesli tych przeciw cial bedzie duzo to bedzie ze mna inaczej nastepnym razem rozmawial,co ona miala na mysli?
czy ktoras z was ma ten konflikt?

my mamy konflikt,ale u mnie nigdy nie wytworzyly sie porzeciwciala:no:zawsze dostaje anty D i jest ok ,a dzieci maja grupe krwi ojca czyli dodatnia.
moim zdaniem powinni powtorzyc test bo z tego co mi wiadomo to najwieksze ryzyko przeciwcial jest w pierwszej ciazy ,a w pozniejszych po szczepionce raczej nie powinno dojsc do tego...
napewno beda Ci czesciej badac krew...poczytaj sobie w necie na ten temat....

my tez mamy konflikt,Bartus ma krew po tacie (czyli + ),ale wszystko bylo ok.Teraz podobno nie wykryto przeciwcial.

Nie wiem co robi sie w przypadku gdy wykrywaja te przeciwciala, najlepiej zadzwon do lekarza/poloznej i sie dokladnie wypytaj, bo przegladajac internet to czesto mozna sie tylko niepotrzebnie stresowac.
Wiem,ze niektore dzieci z komplikacjami przy konflikcie wymagaja przetoczenia krwi zaraz po porodzie,a czy robia cos jeszcze w czasie trwania ciazy- tego nie wiem

A co do ryzyka w pierwszej ciazy- jest tylko wtedy gdy krew matki wymiesza sie z krwia dziecka - czyli istnieje ryzyko jesli matka ma jakies krwawienia itd., wiec teoretycznie pierwsza ciaza jest bezpieczniejsza, bo zazwyczaj krew matki miesza sie z krwia dziecka dopiero przy porodzie.
Jesli pierwsze dziecko ma '+' wtedy moga wystapic komplikacje przy drugim porodzie,dlatego daja anty-d co znacznie zmniejsza ryzyko.

Ostatnia edycja:
U nas akurat konfliktu nie ma ale moja koleżanaka w Polsce jak syna urodziła to też jej lekarz powiedział,że w pierwszej ciąży nie ma stracha,gorzej z każdą następną:sorry:Tak jak ruda napisała:tak:
Bina ja na Twoim miejscu bym GP spytała albo kogoś ze szpitala,zawsze to najbardziej wiarygodne info od nich:tak:
Biola,hop,hop!

Do konfliktu serologicznego może dojść w przypadku istnienia niezgodności serologicznej pomiędzy rodzicami dziecka. Gdy przyszła mama ma grupę krwi Rh ujemną a ojciec dziecka Rh dodatnią to mówi się wówczas o istnieniu tzw. niezgodności serologicznej. Do konfliktu serologicznego dochodzi wówczas, gdy dziecko odziedziczy Rh ojca i jego krwinki w czasie ciąży przenikną do krwioobiegu matki. Dochodzi do tej sytuacji najczęściej podczas porodu lub poronienia. Wówczas organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinkom płodu. Do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. W pierwszej ciąży konflikt może pojawić się w sporadycznych przypadkach. Najczęściej przyczyną jest przebyte niezauważone przez kobietę poronienie zarodka o dodatnim czynniku Rh, zabiegi wykonane podczas ciąży tj, amniopunkcja, kordocenteza czy inne, incydenty krwawień podczas ciąży. Wytworzone przeciwciała stają się groźne najczęściej w kolejnej ciąży i mogą doprowadzić do choroby hemolitycznej u noworodka pod warunkiem, iż dziecko ponownie odziedziczyło dodatni czynnik Rh. Konflikt może doprowadzić do silnej niedokrwistości u płodu a w konsekwencji nawet do jego obumarcia. Konflikt serologiczny może dotyczyć nie tylko czynnika Rh, ale również grup głównych czy rzadkich grup krwi. Może pojawić się, gdy matka ma grupę krwi np. 0 a dziecko dziedziczy A lub B

reklama
Do góry