reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mozaikowatość łożyska, trisomia 16 w NIPT

Cześć,
Szukam pocieszenia. I może podobnych przypadków do mojego. Na forum nie znalazłam wątku, który mnie interesuje (poza wątkiem choroby Antoniny z trisomią 16, który przeczytałam w całości ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania).
Mam 34 lata. Jestem w 17tyg. Trzeciej ciąży. Mam 3 letniego, zdrowego synka, drugą ciążę poroniłam w 9 tyg.
Pierwsze badania prenatalne w aktualnej ciąży w usg wyszły beż zarzutu, jednak niskie bialko pappa podniosło ryzyko trisomii 13 do wysokiego. Lekarz przeprowadzający badanie zlecił amniopunkcję lub NIPT i poinformował mnie, że jego zdaniem niskie bualko pappa wskazuje u mnie na problemy z łożyskiem, nie płodem. Zrobiłam nifty pro i po 12 dniach przyszła informacja ze badanie nie powiodło się, ze względu na niską frakcję płodową. Powtórzyłam badanie i po 5 dniach otrzymałam wynik: frakcja płodowa 6%, wysokie ryzyko trisomii 16, płeć męska. Po rozmowie z lekarzem odpowiadającym za interpretację wyników w tym miejscu gdzie robiłam otrzymałam informację żeby zrobic amniopunkcję i zbytnio się nie przejmowac, bo dzieci z tą trisomią (szczególnie chlopcy) umierają już w pierwszym trymestrze ciąży. U mnie jest aktualnie zdrowo wyglądający w usg chlopiec więc wynik może wskazywać na mozaikowatość łożyska, a płód być całkowicie zdrowy. Za 4 dni Mam amniopunkcje. Odchodzę od zmysłów. Wiem już że zdążają się nieliczne przypadki, że dziecko jednak jest chore, rodzi się ale nie dozywa wieku pełnoletnosci. Czy któraś z was słyszała o podobnym przypadku z pozytywnym zakończeniem? Czy może jest ktoś kto usłyszał taką diagnozę: łożysko ma wadę genetyczną a płód jest całkowicie zdrowy...

reklama
Cześć,
Szukam pocieszenia. I może podobnych przypadków do mojego. Na forum nie znalazłam wątku, który mnie interesuje (poza wątkiem choroby Antoniny z trisomią 16, który przeczytałam w całości ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania).
Mam 34 lata. Jestem w 17tyg. Trzeciej ciąży. Mam 3 letniego, zdrowego synka, drugą ciążę poroniłam w 9 tyg.
Pierwsze badania prenatalne w aktualnej ciąży w usg wyszły beż zarzutu, jednak niskie bialko pappa podniosło ryzyko trisomii 13 do wysokiego. Lekarz przeprowadzający badanie zlecił amniopunkcję lub NIPT i poinformował mnie, że jego zdaniem niskie bualko pappa wskazuje u mnie na problemy z łożyskiem, nie płodem. Zrobiłam nifty pro i po 12 dniach przyszła informacja ze badanie nie powiodło się, ze względu na niską frakcję płodową. Powtórzyłam badanie i po 5 dniach otrzymałam wynik: frakcja płodowa 6%, wysokie ryzyko trisomii 16, płeć męska. Po rozmowie z lekarzem odpowiadającym za interpretację wyników w tym miejscu gdzie robiłam otrzymałam informację żeby zrobic amniopunkcję i zbytnio się nie przejmowac, bo dzieci z tą trisomią (szczególnie chlopcy) umierają już w pierwszym trymestrze ciąży. U mnie jest aktualnie zdrowo wyglądający w usg chlopiec więc wynik może wskazywać na mozaikowatość łożyska, a płód być całkowicie zdrowy. Za 4 dni Mam amniopunkcje. Odchodzę od zmysłów. Wiem już że zdążają się nieliczne przypadki, że dziecko jednak jest chore, rodzi się ale nie dozywa wieku pełnoletnosci. Czy któraś z was słyszała o podobnym przypadku z pozytywnym zakończeniem? Czy może jest ktoś kto usłyszał taką diagnozę: łożysko ma wadę genetyczną a płód jest całkowicie zdrowy...
Masz już wynik? Mam nadzieję, że wszystko ok

Mozaikowatość łożyska się zdarza, mniej więcej w około 1-2% ciąż. W razie problemów chromosomalnych i przy mozaikowatość i jest szansa że rzeczywiście łożysko chroni płód przed wada. Czytałam sporo publikacji że wzgledu na wykryta w mojej ciąży trisomie 13. W przypadku mozaikowosci + patau w około 50% przypadków łożysko przejmuje wadę a płód jest zdrowy. Amniopunkcja powinna całkowicie potwierdzić czy taki scenariusz byłby w twoim przypadku. Trzymam kciuki.

Do góry