reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mozaikowatość łożyska, trisomia 16 w NIPT

Cześć,
Szukam pocieszenia. I może podobnych przypadków do mojego. Na forum nie znalazłam wątku, który mnie interesuje (poza wątkiem choroby Antoniny z trisomią 16, który przeczytałam w całości ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania).
Mam 34 lata. Jestem w 17tyg. Trzeciej ciąży. Mam 3 letniego, zdrowego synka, drugą ciążę poroniłam w 9 tyg.
Pierwsze badania prenatalne w aktualnej ciąży w usg wyszły beż zarzutu, jednak niskie bialko pappa podniosło ryzyko trisomii 13 do wysokiego. Lekarz przeprowadzający badanie zlecił amniopunkcję lub NIPT i poinformował mnie, że jego zdaniem niskie bualko pappa wskazuje u mnie na problemy z łożyskiem, nie płodem. Zrobiłam nifty pro i po 12 dniach przyszła informacja ze badanie nie powiodło się, ze względu na niską frakcję płodową. Powtórzyłam badanie i po 5 dniach otrzymałam wynik: frakcja płodowa 6%, wysokie ryzyko trisomii 16, płeć męska. Po rozmowie z lekarzem odpowiadającym za interpretację wyników w tym miejscu gdzie robiłam otrzymałam informację żeby zrobic amniopunkcję i zbytnio się nie przejmowac, bo dzieci z tą trisomią (szczególnie chlopcy) umierają już w pierwszym trymestrze ciąży. U mnie jest aktualnie zdrowo wyglądający w usg chlopiec więc wynik może wskazywać na mozaikowatość łożyska, a płód być całkowicie zdrowy. Za 4 dni Mam amniopunkcje. Odchodzę od zmysłów. Wiem już że zdążają się nieliczne przypadki, że dziecko jednak jest chore, rodzi się ale nie dozywa wieku pełnoletnosci. Czy któraś z was słyszała o podobnym przypadku z pozytywnym zakończeniem? Czy może jest ktoś kto usłyszał taką diagnozę: łożysko ma wadę genetyczną a płód jest całkowicie zdrowy...

reklama
Do góry