reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Moje 9 miesięczne dziecko nie chce nic pić.

Gadziamama

Fanka BB :)
Jak w temacie. Je ze smakiem ale picie to dramat. Mleko, bobofruty, herbatki, woda...trzeba go trzymać siłą żeby coś wmusić, zawsze jest dużo płaczu. Próbowaliśmy nawet z bajkami puszczonymi na telefonie ale pomogło tylko na chwile. Wychodzi że dobowo zjada około 300-400ml. Internet mówi, ze taki maluch powinien wypijać około 800 ml. Syn jest żywotny, ma dobry humor i dużo psoci dlatego nie kontaktowałam się jeszcze z pediatrą. Może znajdzie się tu ktoś kto miał podobnie i da jakieś tipy? Czy mam po prostu to przeczekać z nadzieją że będzie lepiej.

Zmartwiona mama

reklama
Moim zdaniem jeżeli nie pije wody czy soków to nie ma jeszcze jakiegoś musu. Proponowałabym wodę do skutku, Gorzej z mlekiem, bo dziecko do 12 miesiąca bezwzględnie powinno być jeszcze na mleku matki bądź mm

Moim zdaniem jeżeli nie pije wody czy soków to nie ma jeszcze jakiegoś musu. Proponowałabym wodę do skutku, Gorzej z mlekiem, bo dziecko do 12 miesiąca bezwzględnie powinno być jeszcze na mleku matki bądź mm
Z wodą jest najgorzej, pluje dalej niż widzi i zaczyna płakać. Mleko zjada na noc z bajką 180ml i to jakoś idzie a od rana zaczyna się cyrk na nowo. W ciągu dnia robie mu kaszke na jego mleku bo ma skaze białkową i to wcina bez problemu.

Absolutnie nic na siłę, bo to go tylko zrazi. Ja bym próbowała z różnymi kubkami, bidonami... I najlepiej tylko wodę.

Nie napisałaś nic o melku. Czy jest na piersi czy na mm?

Z wodą jest najgorzej, pluje dalej niż widzi i zaczyna płakać. Mleko zjada na noc z bajką 180ml i to jakoś idzie a od rana zaczyna się cyrk na nowo. W ciągu dnia robie mu kaszke na jego mleku bo ma skaze białkową i to wcina bez problemu.

No to jednak tych płynów nie ma tak mało: mleko, kaszka, zaraz się okaże że i zupa ;)
Ja bym się totalnie nie przejmowała w takiej sytuacji - ale nadal zachęcała do wody bo potem jest naprawdę z tym problem

Ja np. całe życie na soczkach, potem na coli - nie umiem pić, większość dnia bez wody bo syfów już nie pijam, a z wodą mamy kosę :(

Na mm od 3 miesiąca życia bo odrzucił sam pierś. Dopóki nie zaczełam rozszerzać diety pił ze smakiem. Z jednej strony wiem że nic na siłę a z drugiej boję się zwyczajnie że się odwodni.

No to jednak tych płynów nie ma tak mało: mleko, kaszka, zaraz się okaże że i zupa ;)
Ja bym się totalnie nie przejmowała w takiej sytuacji - ale nadal zachęcała do wody bo potem jest naprawdę z tym problem

Ja np. całe życie na soczkach, potem na coli - nie umiem pić, większość dnia bez wody bo syfów już nie pijam, a z wodą mamy kosę :(
Czyli takie mleko w kaszce też traktować jako płyn? Zupek mu jeszcze nie podawałam

Na mm od 3 miesiąca życia bo odrzucił sam pierś. Dopóki nie zaczełam rozszerzać diety pił ze smakiem. Z jednej strony wiem że nic na siłę a z drugiej boję się zwyczajnie że się odwodni.
Jeżeli moczy pieluszki normalnie to się nie odwodni. Brak płynów może też powodować zaparcia, ale jeżeli i tu ok to serio, bez paniki.
Poza tym dla 9 miesięcznego dziecka nadal podstawą żywienia jest mleko (czyli płyn). W tym wieku to ono przeważa. Dodatkowo podaje się ok 3 posiłki stałe plus opcjonalnie jedną przegryzke.
Ja bym proponowała wodę do posiłków, najlepiej ze zwykłego kubka lub bidonu.

reklama
Spróbuję z tymi różnymi kubeczkami. Dziękuję.
Jeżeli moczy pieluszki normalnie to się nie odwodni. Brak płynów może też powodować zaparcia, ale jeżeli i tu ok to serio, bez paniki.
Poza tym dla 9 miesięcznego dziecka nadal podstawą żywienia jest mleko (czyli płyn). W tym wieku to ono przeważa. Dodatkowo podaje się ok 3 posiłki stałe plus opcjonalnie jedną przegryzke.
Ja bym proponowała wodę do posiłków, najlepiej ze zwykłego kubka lub bidonu.

reklama
Do góry