reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moczenie się w nocy

flesia

Zaciekawiona BB
Czy są tu jakieś mamusie, których dziecko w wieku przedszkolnym się moczyło w nocy? Jak szybko im to przeszło? Czy są na to jakieś sposoby?

reklama
A to problem pierworny - do tej pory jeszcze nie było suchych nocy? Czy bylo sucho a od niedawna znow sie moczy?

Hej moje dziecko się moczy ma 9 lat i od urodzenia dużo sika w nocy (oprócz okresu gdzie normalne jest że dziecko sika w nocy) to pierwszy raz byłam u lekarza po 4roku życia i wg. Usg bylo wszystko ok i mieliśmy czekać aż wyrośnie teraz skończył 9 lat i czekam na wizytę u urologa był moment że zaczął reagować na siku i wstawal w nocy ale tak czy siak nad ranem budzi się w mokrym łóżku. W zeszłym roku byłam u lekarza i powiedział że może na punkcie nerwowym jakieś ukryte emocje cały czas obserwowałam go i dla mnie to nie normalne że dziecko sika aż tyle w ciągu snu. Może brakuje jakiegoś hormonu który zageszcza mocz zobaczymy
Czy są tu jakieś mamusie, których dziecko w wieku przedszkolnym się moczyło w nocy? Jak szybko im to przeszło? Czy są na to jakieś sposoby?

Hej moje dziecko się moczy ma 9 lat i od urodzenia dużo sika w nocy (oprócz okresu gdzie normalne jest że dziecko sika w nocy) to pierwszy raz byłam u lekarza po 4roku życia i wg. Usg bylo wszystko ok i mieliśmy czekać aż wyrośnie teraz skończył 9 lat i czekam na wizytę u urologa był moment że zaczął reagować na siku i wstawal w nocy ale tak czy siak nad ranem budzi się w mokrym łóżku. W zeszłym roku byłam u lekarza i powiedział że może na punkcie nerwowym jakieś ukryte emocje cały czas obserwowałam go i dla mnie to nie normalne że dziecko sika aż tyle w ciągu snu. Może brakuje jakiegoś hormonu który zageszcza mocz zobaczymy
Ja mam 8 latka i ten sam problem, identycznie jak u was, lekarza nie widzą w tym nic złego..
U nas do tego dochodzi neuroborelioza, która podobno uszkodziła nerwy.
Ale to nie jest potwierdzone bo nie ma takiej możliwości.
Jest to ogromny problem.

Moja córka tez długo się moczyła w nocy. Początkowo w leczeniu, musiała pic dużo wody, kilka szklanek dziennie tak aby powiększyć pęcherz. Ta metoda nie pomogła ale była konieczna w leczeniu. Później córka dostała leki i moczenie ustało. Cały proces trwał 2 miesiące.

Nie wolno podawać napojów na 2 godziny przed spaniem i koniecznie przed do toalety!!

Polecam rozejrzeć się za alarmem który wybudza dziecko w momencie jak zaczyna sikać. To jest bardzo pomocne urządzenie i pomaga ( koleżanka ta metoda oduczyła dziecko sikać- urządzenie wypożyczyła w zakładzie opieki zdrowotnej)

Wytrwałości i konsekwencji życzę.

Problem bardzo duży bo dziecko jest zestresowane tym, że sika przez sen, on nie chce tego i jak udaje mu się nie nasikać to rano biegnie do mnie i się cieszy że nie zrobił siku w łóżko. Ja tez staram się nie dawać mu powodu żeby czuł się jeszcze gorzej i staram się być cierpliwa ale czasami jest ciężko kiedy na wieczór zakładasz czysta pościel A rano wszystko zasikane więc teraz przekonałam go do pieluchomajtek (przy czym to nasza tajemnica) ale przynajmniej jest mniej zestresowany druga sprawa jak się nie obudzę to marźnie w nocy bo jednak jest chłodno tak spać w mokrym. Oczywiście nie jest zwolniony z obowiązku spróbowania obudzić się jak będzie czuł że chce siusiu więc zdarza się ze wstaje. Czekam co powie urolog.
Jeżeli chodzi o nerwy to w domu jest normalna atmosfera nie mamy problemów dajemy dzieciom miłość i dużo rozmawiamy czasami jest tak że ma jakieś zakazy. Ogólnie jest wrażliwy emocjonalnie ale nie odchodzi od normy. Normalne 9letnie dziecko.
Ja mam 8 latka i ten sam problem, identycznie jak u was, lekarza nie widzą w tym nic złego..
U nas do tego dochodzi neuroborelioza, która podobno uszkodziła nerwy.
Ale to nie jest potwierdzone bo nie ma takiej możliwości.
Jest to ogromny problem.

A jakie leki dostała? Ten alarm faktycznie pomaga? Bo mojego Syna bardzo ciężko jest dobudzic i nie wiem czy taki alarm dałby radę.
Moja córka tez długo się moczyła w nocy. Początkowo w leczeniu, musiała pic dużo wody, kilka szklanek dziennie tak aby powiększyć pęcherz. Ta metoda nie pomogła ale była konieczna w leczeniu. Później córka dostała leki i moczenie ustało. Cały proces trwał 2 miesiące.

Nie wolno podawać napojów na 2 godziny przed spaniem i koniecznie przed do toalety!!

Polecam rozejrzeć się za alarmem który wybudza dziecko w momencie jak zaczyna sikać. To jest bardzo pomocne urządzenie i pomaga ( koleżanka ta metoda oduczyła dziecko sikać- urządzenie wypożyczyła w zakładzie opieki zdrowotnej)

Wytrwałości i konsekwencji życzę.

Zani u nas to samo syn wyjątkowo wrażliwy z twardym snem. Pieluchomajtki u nas to normalność, ale i tak zdaży się mokra pościel, dlatego, że nie utrzymują czasami takiej ilość moczu.
Joanulka muszę popytać czy to tutaj w Niemczech mają. Dzięki za info.

reklama
Do góry