reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam Mniam :)

MAMOMISIA mój przepis na najpyszniejszy placek po węgiersku.... restauracja Tokaj na trasie Warszawa-Gdańsk ;-) :-D ;-)
A tak na serio to niestety nie znam przepisu.... ale to chyba ANNY25 mąz jest kucharzem :)
 
reklama
Przesyłam Wam przepis na przepyszne gofry.
Pyszniutkie GOFRY
1/2kg mąki
5 żółtek
1 szkl cukru
2 szkl wody
cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia na 1/2kg mąki
1 p rozpuszczonej margaryny
To wszystko ze sobą wymieszać i na koniec dodać pianę ubitą z 5 białek.
Podawać z bitą śmietaną owocami etc.

A mozna je robic w gofrownicy do wlosow? Bo innej,niestety,nie posiadam. :-(
Kurcze,ale bym sobie je wszamala! :-D :cool2:
 
MAMOMISIA mój przepis na najpyszniejszy placek po węgiersku.... restauracja Tokaj na trasie Warszawa-Gdańsk ;-) :-D ;-)
A tak na serio to niestety nie znam przepisu.... ale to chyba ANNY25 mąz jest kucharzem :)
no jest jest owszem... zapytam Go jak wróci z pracy i jutro od rana wkleję przepis:-)
 
a jakby któraś miała ochotę na jabłecznik z rosą to podaję przepis (mojego "autorstwa" nie męża:-p)

Składniki:
4 żółtka
kostka margaryny
0,5 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
szklanka cukru
1,5 kg jabłek
2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:
Do miski wrzucić kolejno: żółtka, mąkę, cukier, margarynę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto (mi wychodzi w miarę mokre). 3/4 ciasta włożyć do blaszki (30x40cm)wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Na patelni podsmażyć wydrążone i pokrojone na ćwiartki jabłka w niewielkiej ilości wody (ok.pół szklanki) dodając 3-4 łyżki cukru. W 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody rozpuścić żelatynę i dodać do jabłek. Po ostygnięciu masy wyłożyć ją na blaszkę. Z 4 białek jajek ubić pianę dodając 4-5 łyżek cukru i wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w temp. 220 stopni przez ok.40 minut
Smacznego:-)
 
Jak Wy mozecie jesc ciasto marchewkowe :confused::baffled: Albo ja jestem jakas nie ten tego:eek::dry:
Luczynko z ciebie to jest dopiero wybrzydzacz jest!:-D:tak::-D;-):-D
Agutko jak swój pomysł wprowadzisz w życie to pisz jak wrażenia, bo jestem bardzo ciekawa!:nerd: to może być przełom w fryzjerstwie!:dry:
Mammomisia dzięki za to ciacho, gofry też napewno kiedyś wypróbujemy!:tak:
 
no więc wydusiłam z M. przepis na placek węgierski. I tak

najpierw gotujemy gulasz (u nas zazwyczaj jest to gulasz wieprzowo - wolowy, dośc mocno przyprawiony: liść laurowy, ziele angielski, papryka,pieprz, warzywko,sól oczywiście.Do mięska w trakcie smażenia dajemy też troszkę grzybków i cebulki.Pod koniec smażenia lekko zaciągamy mąką z wodą). Na patelni smażymy placek ziemniaczany (0,5 kg startych ziemniaków, jajko, ok.szklanka mąki, trochę soli ja daję trochę startej cebuli M. nie.wszystko razem mieszamy aby miało w miarę stabilną konstystencję, w razie czego dodać więcej mąki).Placek przekładamy na talerz, polewamy obficie sosoem i gulaszem.I to wg M. wszystko.Nie potwierdzę, bo nigdy nie jadłam ale SMACZNEGO
A ciasta marchewkowego tez bym nie ruszyła:no:
 
Dzikidzik widzę, że przepis na ciasto marchewkowe się już pojawił, ja mam podobny;-)

A te gofry w gofrownicy do włosów super pomysł:tak::-D:laugh2: a teraz mam smaka na gofry, hmmm..:-p
 
tak sobie myślę, że te wrześniówkowe ( i jedna sierpniowa:-p) mamy chyba nic nie gotują bo wątek nie ruszony od prawie 2 miesięcy.
LUCZYNKO dawaj tu ten przepis na te % co na urodzinki Renne miałaś!
a jakby któraś chciała ugotować krem ze szparagów
składniki:
pęczek szparagów,
ok. 1 litra wywaru,
1/3 pojemniczka śmietanki 18%
2 łyżki mąki
szparagi ugotować w wywarze, główki obciąć, po ostygnięciu zmiksować szparagi blenderem, zaciągnąć śmietanką z mąką, włożyć obcięte wcześniej główki, można dosolić do smaku i MNIAM:tak::-)
ja uwielbiam
 
reklama
Ja w dziedzinie pieczenia za dobra nie jestem:-p, piekę tylko najprostsze placki bez żadnych mas, ani przekładania. Takie cacka piekarnikowe to tylko moja mama umie robić. Mam kilka :dry:, a właściwie to tylko 2 (no ale to już kilka:-p:-D:-D:-D) sprawdzone przepisy, bardzo smaczne i proste, na sernik i na piernik. Jutro wkleję:tak:;-). A w gotowaniu generalnie najgorsza nie jestem (na pewno lepsza od teściowej:-p:-D, a to już coś):-p, ale nie chce mi się wymyślać jakiś nowych potraw, jestem monotematyczna w tej kwestii-mam stały zestaw zup, te lubię gotować najbardziej, a co do innych dań no to schabowego czy mielonego zrobić, to w końcu nie sztuka.:-p;-):-D:-D:-D
A co do ciasta marchewkowego, to pamietam, że moja mama swego czasu robiła ciasteczka marchewkowe i były bardzo dobre:tak:;-). A Was dziewczyny, to chyba sama nazwa na wstępie odstrasza:-D, próbowałyście w ogóle takie ciasto??:-p
 
Do góry