reklama
Vanilko - wlansie wszlam tu by napisac, ze chce mi sie grejfruta...hahahaha..nie moge!
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
ja wczoraj dwa pochlonelam ,dzisiaj jak naraze jednego
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
jedyneczka
Fan(ka)
A ja w ciąży nie lubię grejfrutów choć normalnie uwielbiam, nie wiem co mi się porobiło
a jabłka kupiłam ulubione 3 kilo i ..... przeszła mi ochota po powrocie do domu , leżą więc nieboraki od 3 dni i się marszczą![Rofl2 :rofl2: :rofl2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rofl.gif)
![No :no: :no:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/no.gif)
![Rofl2 :rofl2: :rofl2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/rofl.gif)
Sałatka krabowa
400g gotowanego mięsa kraba
op. rukwi (sałaty)
sos:
4 łyżki stołowe mirini (słodkie wino ryżowe)
2 łyżki stołowe octu ryżowego
2 łyżki stołowe wasabi
½ łyżeczki miałkiej soli lub łyżeczka soli morskiej
kilka kropli aromatyzowanego oleju sezamowego
1 świeża papryczka chilli
1 awokado
sok z ½ cytryny
pocięty szczypiorek
Składniki sosu wymieszaj w słoiczku. Większą częścią sosu polej mięso krabowe. Posiekaj papryczkę (nasiona usunąć), dodaj do mięsa z sosem. Wymieszaj. W misce wymieszaj sałatę z sokiem z cytryny i pozostałym sosem ze słoiczka. Porcję sałaty nałóż na talerze. Kawałki awokado, poukładaj na sałacie. Metalową foremką (małą) nałóż porcje mięsa krabowego. Ozdób szczypiorkiem.
Sałatka z pieczonych pomidorów i koziego sera
Składniki:
200g liści szpinaku lub rukoli
200g miękkiego sera koziego
1 porcja pieczonych pomidorów , przepis poniżej
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka solu z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
POMIDORY-
Składniki:
500g małych pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/4 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 220 C.
Przetnij pomidory na pół i ułóż je w naczyniu do pieczenia nacięciem do góry. Posyp je solą, cukrem i suszonym tymiankiem, polej oliwą.
Naczynie z pomidorami włóż do piekarnika i natychmiast wyłącz piekarnik. Pomidory pozostaw na noc w piekarniku lub na 1 dzień bez otwierania piekarnika.
Wykonanie:
Ułóż umytą rukolę lub szpinak na dużym talerzu, za pomocą łyżki wyjmuj ser kozi i układaj go w różnych częściach talerza.
Ułóż w taki sam sposób upieczone połówki pomidorów.
W naczyniu w którym piekły się pomidory umieść oliwę i sok z cytryny , wymieszaj całość i polej tym sałatę.
Posyp posiekaną miętą.
- 200 g makaronu świderki najlepiej pełnoziarnistego, ugotować al dente, ostudzić
- 3 jajka, ugotować na twardo i pokroić w kostkę
- 150 g mortadeli, pokroić w kostkę
- 100 g sera żółtego, pokroić w kostkę
- 2 pomidory, pokroić w kostkę
- 1 świeży ogórek, pokroić w kostkę
- 1 łyżka papryki
- ewentualnie sól
- majonez
Makaron, mortadelę, ser, jajka i warzywa przełożyć do dużej miski. Do majonezu dodać paprykę, zmieszać.
Polać sałatkę sosem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Czekać, czekać, czekać...
Sałatka gotowa...
400g gotowanego mięsa kraba
op. rukwi (sałaty)
sos:
4 łyżki stołowe mirini (słodkie wino ryżowe)
2 łyżki stołowe octu ryżowego
2 łyżki stołowe wasabi
½ łyżeczki miałkiej soli lub łyżeczka soli morskiej
kilka kropli aromatyzowanego oleju sezamowego
1 świeża papryczka chilli
1 awokado
sok z ½ cytryny
pocięty szczypiorek
Składniki sosu wymieszaj w słoiczku. Większą częścią sosu polej mięso krabowe. Posiekaj papryczkę (nasiona usunąć), dodaj do mięsa z sosem. Wymieszaj. W misce wymieszaj sałatę z sokiem z cytryny i pozostałym sosem ze słoiczka. Porcję sałaty nałóż na talerze. Kawałki awokado, poukładaj na sałacie. Metalową foremką (małą) nałóż porcje mięsa krabowego. Ozdób szczypiorkiem.
Sałatka z pieczonych pomidorów i koziego sera
Składniki:
200g liści szpinaku lub rukoli
200g miękkiego sera koziego
1 porcja pieczonych pomidorów , przepis poniżej
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka solu z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
POMIDORY-
Składniki:
500g małych pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/4 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 220 C.
Przetnij pomidory na pół i ułóż je w naczyniu do pieczenia nacięciem do góry. Posyp je solą, cukrem i suszonym tymiankiem, polej oliwą.
Naczynie z pomidorami włóż do piekarnika i natychmiast wyłącz piekarnik. Pomidory pozostaw na noc w piekarniku lub na 1 dzień bez otwierania piekarnika.
Wykonanie:
Ułóż umytą rukolę lub szpinak na dużym talerzu, za pomocą łyżki wyjmuj ser kozi i układaj go w różnych częściach talerza.
Ułóż w taki sam sposób upieczone połówki pomidorów.
W naczyniu w którym piekły się pomidory umieść oliwę i sok z cytryny , wymieszaj całość i polej tym sałatę.
Posyp posiekaną miętą.
- 200 g makaronu świderki najlepiej pełnoziarnistego, ugotować al dente, ostudzić
- 3 jajka, ugotować na twardo i pokroić w kostkę
- 150 g mortadeli, pokroić w kostkę
- 100 g sera żółtego, pokroić w kostkę
- 2 pomidory, pokroić w kostkę
- 1 świeży ogórek, pokroić w kostkę
- 1 łyżka papryki
- ewentualnie sól
- majonez
Makaron, mortadelę, ser, jajka i warzywa przełożyć do dużej miski. Do majonezu dodać paprykę, zmieszać.
Polać sałatkę sosem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Czekać, czekać, czekać...
Sałatka gotowa...
eijf
Fanka BB :)
jesli chodzi o mnie to ja ogolnie caly czas cos bym zjadla
nie przeszkadzaly mi w tym nawet kilkumiesieczne mdlosci a co wiecej tragedia byla wlasnie wtedy gdy mialam pusty zaoladek.
przed ciaza tez lubilam jesc i zawsze chcialo mi sie nagle czegos wiec nie moge powiedziec ze w ciazy mam jakies specjalne zachcianki.po prostu jestem chyba czesciej glodna i uwielbiam konkretne jedzenie.Na poczatku jakos nie podchodzily mi slodycze ale teraz ogolnie jadam wszystko.Mam wielka ochote na roznego rodzaju owoce i jadam je kilka razy dziennie.Byl okres ze ciagle kalafiora jadlam (nawet teraz go gotuje).
Z takich wyraznych roznic smakowych w ciazy : nienawidze kawy,juz sam zapach mi przeszkadza choc wczesniej nie moglam przezyc dnia bez niej.Za to pije mleko ktorego nie pilam.
przed ciaza tez lubilam jesc i zawsze chcialo mi sie nagle czegos wiec nie moge powiedziec ze w ciazy mam jakies specjalne zachcianki.po prostu jestem chyba czesciej glodna i uwielbiam konkretne jedzenie.Na poczatku jakos nie podchodzily mi slodycze ale teraz ogolnie jadam wszystko.Mam wielka ochote na roznego rodzaju owoce i jadam je kilka razy dziennie.Byl okres ze ciagle kalafiora jadlam (nawet teraz go gotuje).
Z takich wyraznych roznic smakowych w ciazy : nienawidze kawy,juz sam zapach mi przeszkadza choc wczesniej nie moglam przezyc dnia bez niej.Za to pije mleko ktorego nie pilam.
_louise_
Fanka BB :)
eijf ja wlasnie tez moze nie zauwazylam u siebie szczegolnych zachcianek bo juz przed ciaza miewalam rozne smaki nagle :-) teraz od poczatku nic mnie nie obrzydza i na wszystkomam ochote jak dawniej-natomiast jedna jedyna rzecz ktora mnie odrzuca to "zapach" gotowanego miesa np w wywarze na zupe
czytam sobie teraz gazetke "twoje 9 miesiecy" i wyczytalam ze w ciazy nie wolno jesc ryb wedzonych (listerioza) i sledzi solonych. matko kochana ja nie wiedzac o tym calkiem sporo tych pysznosci przyjelam....mialam podejrzenia ze nie mozna bo surowych ryb i owocow morza na pewno nie mozna. a sledz jest w zasadzie surowy i tylko zasolony. makrelka np tez surowa a tylko uwedzona....ehhhhh.... to keskow piwnych (wedzonych udek) tez pewnie nie mozna (wczoraj jadlam)....
![Dry :dry: :dry:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/dry.gif)
reklama
Podziel się: