reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

Jestem fanką ekspresowych dań, więc polecę dwa sprawdzone już wieeele razy. Real foto :p

Czekoladowe muffiny
Przepis:
na 11 małych foremek


120g masła
150g gorzkiej czekolady (mleczna zabije po zjedzeniu 1 łyżeczki)
100g cukru
2 jajka
2 łyżki mąki


Podgrzej masło w garnku, dodaj czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Odstaw do schłodzenia. W tym czasie ubij białka z cukrem na zbitą masę i nastaw piekarnik na 200 stopni. Dodaj żółtka, przestudzoną czekoladę i mąkę. Wymieszaj. Nałóż po ok. 2 łyżki masy na foremkę, wstaw do piekarnika na 200 °C i piecz 10 minut (można dłużej, jeśli nie chce się miękkiego środka)

DSCN2293 copy 2.jpg


I drugie bardzo mało odkrywcze, ale pyszne i zdrowe (i często się o tym zapomina :))

Super dietetyczne warzywa z piekarnika

Przepis:


Warzywa kroisz w słupki/ plasterki, wykładasz na blaszce. Wszystko skrapiasz oliwą i posypujesz ziołami - oregano, bazylia, majeranek czy tymianek jest jak najbardziej wskazany. W wersji pikantnej - posypujesz chili. Wkładasz do piekarnika i pieczesz do zarumienienia. Na koniec oprószasz solą.
warzywa pieczone.jpg
 
reklama
Ruda - te muffiny to chyba zabójcze :-D Po jednym się człowiek zaczekoladawia :-D

Zaczarowana - a podrzuć jeszcze link do przepisu. Fajne chatki szczególnie na dzieciowe imprezy. Pamiętam, że mama mi kiedyś coś takiego na urodziny zrobiła - dach ozdobiła dodatkowo kolorowymi cukierkami -cos jak lentilki. Był szał imprezy :-D

To ja dorzucam przepis na kurczaczynę z bananami:
Przepis oczywiście znów bez dokładnych proporcji :zawstydzona/y:

Kroimy piersi z kurczaka na cienkie, małe kotleciki. Solimy, pieprzymy delikatnie, obtąkujemy w mące i obsmażamy krótko z dwóch stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego - warstwa kurczaka i warstwa pokrojonych bananów (ja kroję banana na 4 części - wzdłuż i raz w poprzek), warstwa kurczaka i banany.

Sos
Na patelni po smażeniu kurczaka robimy zasmażkę - czyli na olej sypiemy mąkę - tak ze dwie dobre łyżki. Podsmażamy momencik (można jeszcze kroplę ojelu kapnąć, jeśli będzie "za suche"). Wlewamy wodę - tak ze szklankę -jak będzie za gęste można dolać więcej. Można dodać pół kostki rosołowej -ja nie daję, ale wtedy muszę lekko posolić. Sypiemy curry - ile kto lubi, dolewamy soku z cytryny - też do smaku. I na koniec łyżkę śmietany.
Sos powinien być dość rzadki.

Polewamy banany z kurczakiem sosem i wrzucamy naczynie do piekarnika. Pieczemy tak 20 min w temp 180 stopni. Dobrze smakuje z ryżem i surówką z kapusty.
 
cwietka- te muffiny to dla mnie takie "in case of emergency". 2 zjedzone i masz chęć czekolady z głowy :-D:-D Przepis dla czekoladoholików, którzy nie chcą wrąbać całej tabliczki. Ale robią absolutny szał, więc warto :-D
 
Cwietka , przepis jest z tej strony którą podałaś ze zdjęciem bułeczek. Przepis prosty podaję:
CHATKA BABY JAGI 1/2 kg sera białego, ja użyłam zwykłego śmietankowego białego,
kostka margaryny,
szklanka cukru pudru, może być zwykły,
2 łyżki gorzkiego kakao,
aromat waniliowy,
36 herbatników petti-berre,

margarynę zmiksować z cukrem, powoli dodawać ser, zmiksowaną masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej w trzech rzędach po sześć sztuk. Smarujemy masą waniliową , kładziemy kolejną warstwę ciastek, na nie brązową masę i zostawione z dwie łyżki masy waniliowej. Całość składamy w trójkąt za pomocą folialuminowej. Zawinięte wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Jak zastygnie, robimy czekoladę na wierzch.
Polewa:
pół kostki margaryny rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pół szklanki cukru, 3 łyżki mleka w proszku, 2łyżki wody, 3 łyżki kakao gorzkiego. Całość zagotować. Polaćciasto i gotowe. SMACZNEGO!!!
 
Ostatnia edycja:
Jeju, Dziewczyny, jak tylko przejdę mdłości biorę się za gotowanie. Wszystko wygląda mi na absolutnie apetyczne więc będę gotowała wszystko po kolei :D
 
ten wątek doprowadzi mnie do otyłości ale co mi tam :p później będzie dieta, teraz chyba zacznę od tych genialnych drożdżówek i dorzucę coś od siebie w wolnej chwili :)
 
Nie wiem czy u Was też, ale u mnie w domu w czasach kiedy w sklepach były tylko wyroby czekoladopodobne, mama robiła blok... Kiedyś był najcudowniejszy na świecie, a teraz po latach robi niesłabnącą furorę wśród znajomych :)

BLOK MAMY


1 margaryna
0,5 szklanki wody
1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao


wszystko to wymieszać, zagotować, lekko przestudzić


Do masy tej wsypujemy ciągle mieszając:


3 szklanki mleka w proszku
3 paczki grubo pokruszonych herbatników
orzechy - posiekane
bakalie - ilość wg uznania


wylewamy do blachy, uklepujemy (jest dość gęste) i wstawiamy w chłodne miejsce, aż wystygnie.

Pychota - palce lizać :) SMACZNEGO !
 
placki z owocami

250g maki
2 jajka (ubic bialko oddzielnie-beda bardziej puszyste)
1 szkl wody
2lyzki oleju (jak dobra patenia nie bedzie trzeba dodawac oleju do smarzenia
cukier waniliowy
cukier puder
2 lyzeczki alko(spirytus/wodka)*
500g owocow**

*alko jest po to by tlusz nie wciakal w smarzone ciasto, ale mozna zrobic bez
** ja robie z jablkami + cynamonem- jesli owoce daja sok np maliny to posypcie je maka ziemniaczana przed wrzuceniem do masy - mozna dodac posiekane liscie miety lub troche soku z cytryny
make wymieszac z woda, zoltkami, alko, cukrem i dodac szczypte soli, po wymieszaniu dodac ubite bialka
na koniec dodac owoce :) (jablka starte na grubsze plasterki, jak beda za cienkie lub starte to sie rozgotuja na patelni i bedzie smakowalo jak niedosmarzone ciasto)

rozlewac na goraca patelnie i obsmarzyc na zloto z dwoch stron :)))

ja lubie je posypac cukrem pudrem, albo polozyc troche dzemu (albo oba na raz jak ja dzisiaj hihi) :)
zdjęcie (26).jpg

sam przepis na placki nadaje sie na wersje slona lub na ostro- oczywiscie bez cukru waniliowego- mozna dodac jaka kolwiek mieszanke ziol, otreby, serki, wedliny etc i tez jest pycha





ps ja mam straszna ochote na te drozdzowki ale u mn ie nie ma serka homo ani bialego twarozkowego grrr poszukam czegos co moze mi zastapic (moze jakis deser mleczny typu danio co?)
pytanie co do drozdzowej, bo ja nie widzialam jeszcze tutaj w sprzedazy drozdzy swiezych tylko te chemiczne....czy ktos wie ile ich trzeba zeby mi te drozdzowki wyszly???
 
Ostatnia edycja:
reklama
Mniam, jakie tu słodkości wrzucacie!:-) Ja nie mam talentu kulinarnego, a przynajmniej jeszcze go w sobie nie odkryłam :-D Tym bardziej chętnie skorzystam z Waszych przepisów, żeby udowodnić sobie (i innym:-D), że też umiem zrobić coś dobrego:-D
 

Podobne tematy

Do góry