HejHej dziewczyny, odświeżam temat, może ktoś jeszcze się wypowie.
Mój przypadek jest następujący, AMH w styczni tego roku wyniosło 0,54 a lekarz pocieszał mnie, ze jestem młoda (31 lat!) i żeby się nie martwić, uśpił moja czujność a był to lekarz z kliniki lecę ja niepłodności. Powtórzyłam AMH we wrześniu a tam 0,28. Spadek prawie o polowe w 8 miesięcy. FSH 9,12 podwyższone, ale nie tragiczne. Teraz zaczynam walkę z czasem. Lekarze wysyłają mnie na in vitro, choć chce spróbować ze stymulacja, inseminacja, jednak boje sie, ze stymulując jajniki niepotrzebnie wytrącę pecherzyki których chyba jest mało nie wiem co robić. Nie mam PCOS, jedynie to niskie AMH, owulacje monitorowane są, cykle regularne ok 25dni.
Ja tez mam 31 lat i moje amh 10 mc temu bylo 1,29, wszystko inne praktycznie w normie, nasienie tez ok. Nie wiem ile teraz mam amh, aktualnie jestem po 2 inseminacjach i 2 stymulacjach do in vitro, jednym nieudanym transferze. Za tydzien mam trzecia punkcje.
Za 1 razem na usg bylo ok 10 jajeczek ale na punkcji nie pobrali nic, tzn pobrali ale byly puste lub niedojrzale _mialam krotki protokół.
Drugie podejscie Dlugi protokol tez ok 10 jajek punkcja wyszła lepiej zaplodnily sie 4 jajeczka ale w 5 dobie zostały dwa. Jeden mialam transferowany (choc i tak wolno sie rozwijał) drugi umarl w 6 dobie.
Teraz jestem po 1 monitoringu przed trzecia i ostatnia punkcja, na razie bylo 9 jajeczek na usg zobaczymy co z tego wyjdzie..
Przez ten czas zrozumialam bardzo dobrze ze in vitro to nie jest żaden pewniak,
Nie spodziewalam sie za 1 razem porazki juz na etapie punkcji i wtedy chyba najbardziej bolalo...
Te porażki szczególnie 1 nieudana punkcja mnie uświadomiły niestety ze bardzo mozliwe ze nigdy nie bede matka biologiczna... Teraz jak sie nie uda to sprobujemy komorki dawczyni...
Ale dalej walcze jeszcze przez tydzien
Aaa i teraz jeszcze bardziej sie zdrowo kdzywiam i biore tone suplementow, cwicze.. Nie wiem czy to pomoże ale biore l karnityne, l arginine, wit d3, omega 3, koenzym q10, magnez, wit c, żelazo...
Ja na Twoim miejscu od razu bym poszla w in vitro tylko znalazłabym naorawde dobrego lekarza i klinikr bo czas bardzo szybko uplywa a amh z miesiaca na miesiac maleje i nie da sie zwiekszyc rezerwy
A wiesz dlaczego masz takie niskie Ahm?
U mnie podejrzewaja ze przez to ze jakies 12 lat temu mialam laparoskopie i usuwali mi torbiel z jajnika