reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
ja dtez daje maselka dla smaku i soli tez troszke, ale inaczej poprostu nie chciala jesc jak jej gotowala.... zreszta czyltalam ostatnio, ze w tym wieku mozna juz spokojnie troche dosalac...wiadomo w granicach rozsadku....
moja mala je ''nasze'' zupy i wszelakie inne obiady, staram sie mniej solic niz wczeniej....nam tez nie zaszkodzi jak troche sol ograniczymy :-)

ile mleczka na dobe pija wasze dzeciaczki?
moja pije 240 przed snem i potem rano o 5 ...ostatnio myslalam zeby sprobowac oduczyc powoli tego mleczka o 5 zeby jadla normalnie sniadanko jak wstanie ale sama juz nie wiem....dodam,ze je w ciagu dnia przetwory mleczne lub np kasze manne na sniadanie na krowim mleczku i uwilbia warzywa itp wiec dostaje witaminki...tak sie zastanawiam co z tym fantem zrobic....

Marcel przed snem wypija 240 + 2 łyzeczki czubate [takie do herbaty] kaszki a rano 5 lub 6 wypija 270 + 2 łyzeczki kaszki. Uwazam ze to normalne i wygodne? sniadanie normalne jada około 10 a o 14 obiad, potem deserek okolo 16-17 i o 19-20 mleko na dobranoc. Dla mnie taki ''rozkład jazdy'' wydaje sie ok OK :-)

ahaaaa chcesz oduczać?? po co?? skoro jest głodna to niech pije, nadejdzie taki moment ze sama zrezygnuje. Moim zdaniem dziecko kiedy jest głodne powinno dostac jesc bo samo wie lepiej kiedy czego potrzebuje. np jedno dziecko chce pic soczki inne nie ma takiej potrzeby. Nie ma co na siłe wciskac normalnych posiłków, bedzie miala jeszcze na to czas, mam schemat karmienia sciagniety z neta i tam pisze ze w tym wieku dziecko powinno miec 3 posiłki mleczne.

Ostatnia edycja:
poki co rozklad mojego dziecka wyglada tak :

5- melko 240ml
9- sniadani kaszka lub kanapeczka z serem badz wedlinka i jogurcik/owoc
12- cos na przemian ze sniadania zalezy co miala
(od 12 do 3 jest w przedszkolu i tam dostaje drobne przekaski)
16-17 obiad
19- mleko 240ml

jak bylam na kontroli to powiedziano mi, ze powinna wytrzymywac do sniadania bez tego rannego mleka tyle ze wtedy sniadanie troszke wczesniej... no ale ja biore poprawke bo uwazam, ze kazde dziecko inne....uwzam, ze i tak ladnie je i ciesze sie, ze lubi tak duzo roznych rzeczy :-)

pianistka, do roku dziecko moze spozywac max 1g soli dziennie (dorosly 6g- ok 1 plaskiej lyzeczki), wiec zalezy co jej dajesz. wiadomo,ze sol jest np w chlebie czy serach,wiec jesli je tego malo, to troche mozesz posolic. z tego co pisalas wczeniej ona chyba chleb i ser bardzo lubi?

poki co rozklad mojego dziecka wyglada tak :

5- melko 240ml
9- sniadani kaszka lub kanapeczka z serem badz wedlinka i jogurcik/owoc
12- cos na przemian ze sniadania zalezy co miala
(od 12 do 3 jest w przedszkolu i tam dostaje drobne przekaski)
16-17 obiad
19- mleko 240ml

jak bylam na kontroli to powiedziano mi, ze powinna wytrzymywac do sniadania bez tego rannego mleka tyle ze wtedy sniadanie troszke wczesniej... no ale ja biore poprawke bo uwazam, ze kazde dziecko inne....uwzam, ze i tak ladnie je i ciesze sie, ze lubi tak duzo roznych rzeczy :-)

Powinna/nie powinna. Kazde dziecko ma swoj rytm zycia, to nie są roboty ze rosna, jedza, rozwijaja sie tak jak im napisza w mądrych książkach. Sa dzieci które w ogóle moga nie jesc, skoro Twoja córa chce to mleko to powinna dostac. Od znajomych chłopak rok i 6 m-cy wazy 8.600 kg. W tym przypadku jest dramat i myslenie co jest bo Przemo pol skoiczka zjada na obiad za cały dzien, jedyne co z normalnego dorosłego jedzenia lubi to kiełbasa z grilla juz nie mowiac ze jakimkolwiek nabiałem pluje. Chodzaca śmierc na chorągiewce. Oni by wszystko dali zeby ich dziecko zjadł o 5 rano 240 mleka :tak: wiec moim zdaniem szkoda sobie tym głowy zaprzątac. Ładnie je bo taki ma schemat, po co dziecko meczyc, przewracac jej do góry nogami. Jak bedzie chciała to sama to zweryfikuje, tak samo jak było gdy dziecko sobie wydłuzało czas pomiedzy posiłkami i zmniejszało ilosc drzemek :tak: nie robmy z nich dorosłych na siłe zeby jadły te przysłowiowe sniadanie/obiad/kolacje :) jeszcze roku nie maja....dajmy im te przyjemnosc pocyckania smoka ......uffffff co za apel mi wyszedł :szok::-D:-D:-D

Antek dzień wygląda tak +/- godzina

5. Mleczko 150
8. owsianka
11.owoc ze słoika lub "świeży"
13.30 obiadek około 220 g
17.Mleczko 150 ml
18.30 kaszka mleczno ryzowa
19.30 Mleczko 150 ml.

Czesto okolo 2 w nocy wypija kolejne 150 ml. Za nic wiecej za jednym razem nie wypija, wieczorem ma najwiekszy apetyt, a mleczko dosłownie "przelatuje" przez przewód pokarmowy.
w ciagu dnia wypija jeszcze od 150-300 ml soku, herbaty

Martolinka a czemu pod wieczór tak często kaszkę lub mleczko pijecie, tzn. co godzina?
U nas tak mniej więcej:
1 - samo mleczko lub mleczko z 2 miarkami kaszki owocowej w zależności co tatuś przygotuje
5 - samo mleczko lub mleczko z 2 miarkami kaszki owocowej w zależności co tatuś przygotuje
9 - mleczko z 2 miarkami kaszki owocowej
ok 12-13.30 (w zależności jak sen wypadnie) obiadek
po 1,5 - 2h około godziny od obiadku około godziny 14-15 mleczko
17-18 mleczko
20-21 mleczko z kaszką

W między czasie owocek, ciasteczko Hipp lub bezglutenowy biszkopt lub deserek troszkę lub więcej.

Ps. często piszecie ze ileś godzin po obiadku lub po sniadanki podajecie deserek lub owoc i znowu parę godzin pozniej mleko. Napradę dzieci Wam się na tyle najadają deserkami lub owocami ze możecie tym danie zasąpić jeden posiłek?

Dziś jedzonko u nas było takie 2, 7, 9.30 - ale tutaj mało więc obiadek ok 12-13 będzie.

Ostatnia edycja:
Ja soli Tomkowi wogole nie dodaje, czasami do pomidoroweczki daje mu czosnek, bywa ze majeranku troszke, liscie laurowe, ziele ang, itp, maselko rzadko, czesciej za to oliwy z oliwek.

a nasze jedzenie wyglada mniejwiecej tak:
ok 8-9 180ml kaszki na gesto
ok 12 mleko ok 150ml/albo kanapki
ok 15-16 obiadek
ok 19 - deserek/owocek
21 - 240ml mleka
miedzy 2-4 ok 200ml mleka
pomiedzy tym zjada czasami chrupki kukurydziane i podpija wody - butla stoi caly czas i jak chce to sam bierze, czasami daje troche soku czy herbatki

chyba tyle ;)

Ostatnia edycja:
Ps. często piszecie ze ileś godzin po obiadku lub po sniadanki podajecie deserek lub owoc i znowu parę godzin pozniej mleko. Napradę dzieci Wam się na tyle najadają deserkami lub owocami ze możecie tym danie zasąpić jeden posiłek?

Dziś jedzonko u nas było takie 2, 7, 9.30 - ale tutaj mało więc obiadek ok 12-13 będzie.

Uleńka mój sie najada bo nie dostaje samych owoców ale np pomieszany taki deser składajacy sie z serka waniliowego Danio + do tego robie ze 120 ml wody kleik ryzowy na gesto i mieszam to razem + biszkopcik, wychodzi cała salaterka lub czysty serek bieluch se słoiczkiem owoców i 90 ml kleiku na wodzie bo z nutramigenem to by była pomyłka. w zupełnosci zastepuje to pełny posilek:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry