reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Ja od zawsze jem jajko na miekko (jako dziecko tylko takie jadalam) i nigdy salmonelli nie mialam. Przed gotowaniem dobrze je myje a potem wkladam do goracej wody i gotuje sie 5-6 minut (3 minuty od gotowania). Salmonella chyba ginie po kilku sekundach w gotujacej wodzie, jesli sie nie myle...
Ulenka - ja jakos tak miesiac temu zaczelam dawac bialko, najpierw po odrobince, to zalezy od dziecka czy jest alergikiem jesli jest to lepiej zaczekac do 12 miesiaca bo bialko jajka bardzo uczula
Co do glutenu to nie mam pojecia, ja niby odrobinke wprowadzalam po 6 miesiacu, troszke w kaszkach i chlebku czy buleczkach do ciumkania ale nie trzymalam sie sztywno tych zasad ile dziennie.

Co do innych zasad zywienia w roznych krajach to fakt - ja jakis czas temu w szoku bylam ze w Hiszpani pierwszy soczek jaki sie wprowadza dzieciom to sok pomaranczowy, daja go nawet 2-3 miesiecznym dzieciom na zatwardzia chyba

Banana dzięki. Wstrzymam się z tym glutem. My mamy wrażliwy żołądeczek więc tyle czekaliśmy to poczekamy jeszcze. Tylko tyle rzeczy nam odpada, już nie chodzi mi o mannę ale o różnego rodzaju kaszki przenne, pajdy chleba, makaroniki nawet biszkopciki buuuuu.

Dziewczyny a zupki dla bezglutenowców to z czym oprócz warzywek, ziemniaki, ryż i??????

Ostatnia edycja:
Ulenka - zupki z warzywami, tylko makaronu nie mozesz dawac. ja zupki zawsze robie bezglutenowe, zawsze tylko warzywka i ziemniaczek albo ryz. zagescic mozesz kleikiem albo misiowym ogrodkiem

a co to jest misiowy ogrodek?

odnosnie tego jajka na miekko, to polozna w ciazy zabronila jesc jajek z rzadkim zoltkiem (na miekko, sadzone itp) ze wzgledu na ryzyko zarazenia salmonella

Banana - no ja tez slyszalam o tym zeby unikac jaj na miekko i sadzonych, chociaz nie rozumiem dlaczego mialaby byc w nich salmonella skoro ona jest na skorupkach i ginie po kilku sekundach gotowania. Julek nie lubi jajek na twardo, dlawi sie nimi nawet z maselkiem wiec nie mam wyboru. Robie tez czasem mu w koszulce do kartofelkow.

Misiowy ogrodek takie puree ryzowe z dynia, ziemniakami, marchewka, lub brokulami.

reklama
ula możesz też robić zupki z kaszami bezglutenowymi np gryczaną lub jaglaną. U mnie się sprawdza :))
co do rozszeżania diety to chyba nie trxzeba aż tak bardzo stosować się do norm tylko lepiej do dziecka :)) jak mu nic nie jest to po co eliminować. No tylko oczywiście wszystko w granicach rozsądku :)

Do góry