awersja zgadzam się w całej rozciągłości. I także mam wrażenie, ze jesli ktoś jest tutaj mamą pierwszego dziecka, to jego słowa nic nie znaczą, a pisanie o nowościach czy podejściu innym niż tradycyjne, czytanie na różne tematy jest czasami wysmiewana bądź conajmniej pobłażliwie komentowana...
awersja i ryba głosu nie mają, bo jedno dziecko posiadają
jak się dorobią licznej gromadki, będą strofować inne matki
masz rację, takie same mam odczucia
blw mnie zaciekawiło, ale tematu nie chciałam zaczynać, bo tak właśnie myślałam, że tak to się skończy
no ale zaczęłaś ty hehe...
Awersja o nie ładnie tak się unosić
dobrze, że mamy nadwagę po ciążową, bo byś jeszcze gdzieś nam odleciała.
Ale musisz przyznać, że obojętnie z której strony byś tej teorii nie próbowała podkopać, to mama która ma już więcej dzieci, np. tak jak ja Matka Polka
ma jakiekolwiek doświadczenie, w porównaniu do mamy po raz pierwszy, więc mamom po raz pierwszy można coś podpowiedzieć, korzystać przecież nie musi. A i mama po raz pierwszy która ma wielki zapał (inny niż mama z 4 dzieci) do szukania nowości może coś podpowiedzieć.
Dziękuję na przykład
Merlin i
Palemce za linki do ćwiczeń z dziećmi, ja bym na to nie wpadła:-) a to przecież mamy po raz pierwszy
A tak, uniosłam się, bo się wkurzyłam.
To nie o to chodzi, że nie chcę słuchać rad doświadczonych mamusiek.
Przecież często się was radzę.
Ale póki co nie poczułam się jeszcze potraktowana z przymrużeniem oka, czy wyśmiana ze strony "wielomatek".
A jakoś tak się poczułam ze strony fasolki.
Jak słyszę tekst w stylu "nie wiesz jak to jest, bo masz jedno dziecko , za to ja wiem lepiej od ciebie, bo mam dwoje/troje etc. to się gotuję.
Wkurza mnie patrzenie z pobłażliwością, podśmiewajki itp.
Koniec OT
edit:
nie napisałam, że tradycyjne karmienie, to futrowanie dziecka żarciem
czytanie ze zrozumieniem się kłania
chodzi o to, że blw nie jest tylko metodą na nakarmienie dziecka.
gdyby tak było, to bez różnicy jest, czy się stosuje blw czy karmienie łyżeczką.
w blw chodzi o rozwój motoryczny, poznawczy, psychologiczny etc. a nie tylko o wprowadzenie jedzenia do żołądka
a póki co ta dyskusja o blw sprowadza się tylko do aspektu fizjologicznego, czyli właśnie do futrowania