reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

reklama
Schematy, schematy, schematy.... ja słucham też pediatry i intuicji ;-)
Nasza pani doktor kazała rozszerzać dietę Kacpra po skończonym 4msc choć był i nadal jest na piersi. Cyc nadal kroluje i chcę coś w tym naszym menu zmienić tylko nie wiem jak....
5.30- cyc, około 120ml
11.00- cyc, około 150-180ml
14.30-15.- obiadek i deserek
17-17.30- cyc, około 180ml
20.30- cyc, około 200ml
1-3- cyc- około 150ml

Próbowała któraś z Was kleiku kukurydzianego na swoim mleku? Chciałbym go podać z owocami, np. tartym jabłkiem.

Na jakiej tarce trzecie jabłuszko? Ja nie mogę nigdzie dorwać platikowej, a ponoć metalowa się nie nadaje... :confused2:
ja do jablka mam szklana tarke, plastikowej tez nie znalazlam. troche sie trzeba natrzec, bo jakies malo ostre to szklo, chyba ze moja tak wykonana.

w sklepie ze zdrową żywnością z warzyw tylko marchewka, ziemniak, seler i pietruszka

a tak na marginesie to jak zrobię obiadek dla dziecia to ile mogę w lodówce trzymać jedzonko
czy mrozić??
i w czym zamrażać???

jakieś pomysły na takie eksperymenty dla 4,5 miesięczniaka??
bo codziennie nie mam czasu gotować

ja owocki traktuję blenderem ;)

anmika a spróbuj go "oszukać" smoczkiem w sensie jak sie budzi tak po 2h to dać mu smoka przytulić do głołej piersi i może pociamka sobie smoka i pójdzie spać a Twoje piersi i napełnią sie i on rzeczywiście zgłodnieje. Ja tak robiłam jak mi sie budził co 2h udawało sie oszukać na kolejne 2 i wtedy po tych 4 rzeczywiście jadł nie ciumkał. Ja przed samym snem gaszę światło zostaje taka ledwo świecąca lampka i go karmie wtedy on mało co widzi ;-) siedzę na fotelu na którym nie ma nic atrakcyjnego i tak udaje mi sie go na noc porządnie nakarmić. W ciągu dnia też mam cyrki i jak czytałam tu dziewczyny też tak mają ze maluchy kręcą sie i interesuje je wszystko ... ja zawsze karmie w tym samym mało atrakcyjnym dla niego miejscu gdzie nawet żaluzje przysłaniam do karmienia i cisza jest w całym domu i to nie zawsze pomaga - puki tyje nie przejmować sie choć wiem jak to wyprowadza z równowagi :tak:

Merlin już próbowałam go oszukać w nocy smokiem, ale nie wychodzi. Mały zaraz "kuma" co się dzieje i zamiast zasnąć, to się denerwuje i rozbudza. Po kąpaniu to ja go karmie praktycznie po ciemku, światła wszystkie mam pozgaszane jedynie z ulicy lampa przez okno świeci i tak przez całą noc. Po kąpaniu pije ładnie i dość długo z jednej, a czasem nawet z dwóćh piersi. A w dzień, czy jest cicho, czy gra muzyka, czy siedzimy w jednym pokoju, czy w drugim, czy jestem sama, czy Starszak krzyczy, to Mały i tak pije po 2 minuty. Jedynie tak jak mówisz, Mały rośnie, przybiera na wadze, więc chyba nie ma się co stresować. Jutro idziemy na szczepienie to popytam co i jak. Dzięki za porady

jablka kwasy jakies maja i niedobrze jest jak maja kontakt z metalem... reakcje zachodza. ja jako dorosla czasami tre na metalowej, ale wiem ze to nie argument, ze mimo to zyje, ale jednak dziecku wole tak nie robic.. ;-)

no masz a ja całe życie jabłka, marchewke , buraki, ziemniaki i co tam trzeba trę na metalowej tarce :-:)szok:

moj dziec odrzucil moje jedzenie na rzecz sloiczkow :wściekła/y:
jak Wy gotujecie ziemniaki zeby sie tak nie ciagnely????

ja najpierw gotuję je w kawałkach później wrzucam do blendera z oliwa z oliwek i wodą

hejc
1)czy mogę małej dawac chruki kukurydziane takie jasne ? skład : kaszka kukurydziana ??????
2)i co mam zrobic ziemniaczkiem ugotowałm jej , zblendowałam go, ale wyszła taka biała maziaja, dałam troszkę masła, ale suche tooo ????????????????????????????????????

mimo ze lekarka pozwoliła ja bym nie dała między innymi dlatego ze dziecko je same papki a rozszerzać lepiej o inny owoc, warzywo niz o chrupek... idąc tą myślą mozna dziecku do ręki dac marchewkę

w sklepie ze zdrową żywnością z warzyw tylko marchewka, ziemniak, seler i pietruszka

a tak na marginesie to jak zrobię obiadek dla dziecia to ile mogę w lodówce trzymać jedzonko
czy mrozić??
i w czym zamrażać???

jakieś pomysły na takie eksperymenty dla 4,5 miesięczniaka??
bo codziennie nie mam czasu gotować

ja owocki traktuję blenderem ;)

wiem ze w lodówce 48h a mrozić nie wiem ile chyba około 3 dni a mrozić tylko w specjalnych pojemnikach

Merlin już próbowałam go oszukać w nocy smokiem, ale nie wychodzi. Mały zaraz "kuma" co się dzieje i zamiast zasnąć, to się denerwuje i rozbudza. Po kąpaniu to ja go karmie praktycznie po ciemku, światła wszystkie mam pozgaszane jedynie z ulicy lampa przez okno świeci i tak przez całą noc. Po kąpaniu pije ładnie i dość długo z jednej, a czasem nawet z dwóćh piersi. A w dzień, czy jest cicho, czy gra muzyka, czy siedzimy w jednym pokoju, czy w drugim, czy jestem sama, czy Starszak krzyczy, to Mały i tak pije po 2 minuty. Jedynie tak jak mówisz, Mały rośnie, przybiera na wadze, więc chyba nie ma się co stresować. Jutro idziemy na szczepienie to popytam co i jak. Dzięki za porady

kurde przykro mi ... trzymam kciuki aby coś si zmieniło

myslalam dzis pol dnia jak wprowadzic malemu kaszke, obiadek i deserek tak zeby bylo rozlozone w czasie i zeby glodny nie byl. moze tak?: mleko, mleko z kaszka, obiadek, mleko, deserek, mleko? cos chyba za duzo tych posilkow? no ja juz nie wiem...

reklama
Do góry