reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

byliśmy u lekarza i powiedziała nam conieco o słoiczkach, glutenie i tego jak moje dziecko mało je
a przybiera więcej niż powinno :-D:szok::-)

a. ja mam pytanie... czy wasze maluszki w nocy po karmieniu dajecie jeszcze do odbicia?
Ja moja corcie daje zeby jej sie odbilo,ale ona przy karmieniu juz zasypia no i potem dluzsza chwilke trwa zanim jej sie odbije,
No i przewaznie sie rozbudzi i nie umie juz tak szybko zasnac...
i sie zastanawiam czy dalej dawac ja do odbicia... czy polozenie na boczku wystarczy?

ja nie kładę
bo nie karmię w nocy

aha i mamy właściwie jeszcze jeden problem Krzyś zrobił sie strasznie ciekawski i rozgląda sie najbardziej przy jedzeniu łyka i puszcza cyca dalej sobie cos ogląda cos gada popija i... niestety sie krztusi:wściekła/y: przygaszałam światło szłam w spokojne miejsca nic nie daje normalnie cholery dostaje ! Oczywiście nie każde karmienie tak wygląda ale 50% karmień w dzień :confused2:

no ja mam to samo
łapie za cyca i odwrót i znów i odwrót
a ja szaleju dostaję :-D

Ja w nocy nie odbijam.
Kacper teraz zjada około 800ml na dobę- w tym około 100ml zupki/owoców. Kupiłam nowy laktator i widzę,że mleka mam teraz więcej,więc jest szansa,że z ostatnim wieczornym karmieniem przejdę na moje mleko- teraz jest mm, bo mojego brakowało. Nie mogę się z tym ściąganie rozstać :tak: Ostatnio przy M głośno myślałam ile czasu dam radę tak odciągać, a on na to "No jakoś do 18-tki pewnie" :-D

dobre
a może tak ci się to spodoba że do 18 jednak pociągniesz :-D:-D:-D

dziewczyny ja kupilam zupke jarzynowa z gerbera, na schemacie mam 180 ml, to ile jej se podaje? rozciencza z woda? czy jak :( a marchewki czy jabluszka po ile dajecie? 3 lyzeczki? i jak podajecie zupke po 4 miesiacu i na deserek zmieniacie sloiczki co 3 dni?

ja najpierw podaję 2 łyżeczki
a na następny dzień pół słoiczka
moja piękna więcej nie zje

reklama
SCHEMAT ŻYWIENIA NIEMOWLĄT KARMIONYCH SZTUCZNIE
[h=2]Do ukończenia 4. miesiąca[/h]
  • mleko modyfikowane początkowe 6 - 7 razy na dobę po 90 ml (w pierwszym miesiącu) do 150 ml (w czwartym miesiącu)
[h=2]5. miesiąc życia dziecka[/h]
  • 3 - 4 razy po 180 ml mleka modyfikowanego początkowego
Posiłki uzupełniające

• 180 ml przecieru jarzynowego bądź zupki warzywnej (z marchewki i ziemniaka) z dodatkiem 1 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
  • 150 - 180 ml kleiku ryżowego, kukurydzianego lub kaszki bezglutenowej (przygotowane na mleku modyfikowanym)
  • sok przecierowy lub starte jabłko ok. 50 - 100 g
Nowe produkty w 5. miesiącu życia

1. marchew
  2. jabłko
  3. ziemniak
  4. dynia
[h=2]6. miesiąc życia dziecka[/h]
  • 3 razy dziennie po 180 ml mleka modyfikowanego początkowego
Posiłki uzupełniające

• 180 ml zupki warzywnej z dodatkiem 1 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek, do zupki dokładamy mięso z indyka lub królika - ugotowane osobno, a 1 - 2 razy w tygodniu mięso zastępujemy rybą - w ilości 2 łyżeczek (po posiekaniu). Zupkę zagęszczamy 1 łyżeczką kaszki pszennej.
  • 180 ml kaszki ryżowej przygotowanej na mleku modyfikowanym
  • sok lub przecier owocowy - ok. 150 g
Nowe produkty w 6. miesiącu życia

1. pietruszka
  2. seler
  3. brokuły
  4. fasolka szparagowa
  5. groszek zielony
  6. kalafior
  7. dzika róża
  8. czarne jagody
  9. kurczak
  10. indyk
  11. królik
[h=2]7. miesiąc życia dziecka[/h]
  • 2 razy dziennie 180 ml mleka modyfikowanego następnego z dodatkiem 1 łyżeczki kaszki bezglutenowej (ryżowej lub kukurydzianej)
  • 1 raz dziennie 180 ml mleka modyfikowanego następnego z dodatkiem 1 łyżeczki kaszki manny
  • 200 ml zupki warzywnej z dodatkiem składnika tłuszczowego, ugotowanego osobno mięsa lub ryby (1 - 2 razy w tygodniu) w ilości 2 łyżeczek po posiekaniu; co drugi dzień do zupki dodajemy 1/2 żółtka (ugotowanego na twardo, a po kilku dniach surowego - musi się ściąć!)
  • 150 g deserku mleczno-owocowego lub kaszki na mleku następnym
Nowe produkty w 7. miesiącu życia

1. morele
  2. gruszki
  3. maliny
  4. por
  5. cukinia
  6. buraczki
  7. kalarepa
  8. cielęcina
  9. jagnięcina
  10. kasza jęczmienna
  11. kasza gryczana
  12. płatki owsiane
[h=2]8. miesiąc życia dziecka[/h]
  • 1 raz dziennie 180 ml mleka modyfikowanego następnego z dodatkiem 2 łyżeczek kaszki manny
  • 2 razy dziennie 180 ml mleka modyfikowanego następnego z dodatkiem 2 łyżeczek kaszki bezglutenowej (ryżowej lub kukurydzianej)
  • 200 ml zupki warzywnej z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek, ugotowanego osobno mięsa lub ryby (1 - 2 razy w tygodniu) w ilości 2 łyżeczek po posiekaniu, co drugi dzień do zupki dodajemy 1/2 żółtka
  • 150 g deserku mleczno-owocowego lub kaszki na mleku następnym
Nowe produkty w 8. miesiącu życia

1. szparagi
  2. brzoskwinie
  3. banany
  4. śliwki
  5. winogrona
  6. kiwi
  7. sok z kapusty (1 łyżka)
[h=2]9. miesiąc życia dziecka[/h]
  • 1 raz dziennie 200 ml mleka modyfikowanego następnego z dodatkiem 2 łyżeczek kaszki manny
  • 1 raz dziennie 200 ml kaszki na mleku modyfikowanym następnym
  • 1 raz dziennie 200 ml zupki warzywnej z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek, ugotowanego osobno mięsa lub ryby (1 - 2 razy w tygodniu) w ilości 3 łyżeczek po posiekaniu, co drugi dzień do zupki dodajemy 1/2 żółtka
  • suchary, biszkopty, chrupki kukurydziane
Nowe produkty w 9. miesiącu życia

1. melon
  2. porzeczki
  3. wiśnie
  4. borówki amerykańskie
  5. arbuz
  6. jeżyny
  7. cebula lub szczypiorek
  8. szpinak
  9. groch
  10. kasza jaglana
[h=2]10. miesiąc życia dziecka[/h]
  • 3 razy dziennie po 220 ml mlecznego posiłku, np. kaszka glutenowa lub bezglutenowa przygotowana na mleku modyfikowanym następnym
  • 220 ml zupki warzywnej, zagęszczonej kaszką pszenną, a na drugie danie jarzynka z gotowanym mięsem lub 1 - 2 razy w tygodniu z gotowaną rybą (3 - 4 łyżeczki po posiekaniu) + ryż lub ziemniaczki
  • 1 raz dziennie do zupki lub kaszki dodajemy 1/2 żółtka
  • suchary, biszkopty, chrupki kukurydziane, niewielkie ilości pieczywa
Nowe produkty w 10. miesiącu życia

1. ogórek zielony
  2. pomidor
  3. bób
  4. fasola
  5. awokado
  6. ogórek kiszony
  7. kapusta kiszona
  8. poziomki
  9. truskawki
  10. ananas
  11. żurawina
  12. kiełki soi
  13. kiełki słonecznika
[h=2]11. - 12. miesiąc życia dziecka[/h]
  • 3 razy dziennie po 220 ml mlecznego posiłku, np. kaszka glutenowa lub bezglutenowa przygotowana na mleku modyfikowanym następnym
  • 220 ml zupki warzywnej, zagęszczonej kaszką pszenną, a na drugie danie jarzynka z gotowanym mięsem lub 1 - 2 razy w tygodniu z gotowaną rybą (3 - 4 łyżeczki po posiekaniu) + ryż lub ziemniaczki
  • 3-4 razy w tygodniu całe jajko
  • suchary, biszkopty, chrupki kukurydziane, niewielkie ilości pieczywa
  • plasterek dobrej jakości wędliny
  • 3 - 4 razy w tygodniu - twarożek, kefir, jogurt naturalny lub owocowy
Nowe produkty w 11. - 12. miesiącu życia

1. sałata
  2. rzodkiewka
  3. cytrusy - ostrożnie!
  4. figi
  5. twarożek
  6. jogurt naturalny lub owocowy
  7. kefir
  8. wędlina
  9. mięso pieczone

Ja tez nie odbijam juz.

I moj tez swiruje przy cycu rozglada sie a jak ktos jest w gosciach to w ogole slucha tej osoby albo patrzy na nia:-D albo co najwiecej teraz robi to wklada sobie paluszki do buzki i tak na zmiane paluszki cyc paluszki cyc:-Dzwariowac idzie

Ja też nie odbijam Małego w nocy, bo zazwyczaj przy cycku usypia.

Beacia ja jeszcze czekam z rozszerzaniem diety, tak do skończenia 5 m-ca, ale tak jak mówisz zobaczy się "w praniu" czy to będzie tydzień wcześniej, czy później. Tak myślę, czy mój Mały nie pije teraz więcej w nocy, bo rekompensuje sobie tym kiepskie picie w dzień. Bo w dzień pije bardzo krótko, nawet 3 minuty, tak jakby zaspokajał pierwszy głód, a potem cycuchy i mleko jest już nieważne, tylko wszystko dookoła. Rozgląda się strasznie, jak się ktoś odezwie zaraz przerywa picie, zresztą jak nikt mu nie przeszkadza, robi tak samo. A w nocy cicho, ciemno, spokojnie, to on też ładnie pije. A najwięcej to pije wieczorem po kąpaniu. Wtedy też ma ciemno już i najpierw opróżnia jedną pierś i zasypia. A po 20 czasem 30 minutach się budzi i opróżnia drugą.
Tak jak mówisz jeszcze będziemy tęsknić za tym "cyckowaniem" naszych maleństw. Mnie najbardziej rozczula to spojrzenie Małego po picu, patrzy mi wtedy tak prosto w oczy i nawet nie mruga. Nie wiem czy sprawdza, kto mu pić daje czy co? A na koniec ten jego rozbrajający uśmiech. I już wstawanie kilka razy w nocy nie ma najmniejszego znaczenia.

Dobranoc dziewczynki. Idę do mężusia sie poprzytulać. Choć ostatnio o to też ciężko, gdy Mały obok w łóżeczku śpi tak niespokojnie..... :baffled:

Tak jak mówisz jeszcze będziemy tęsknić za tym "cyckowaniem" naszych maleństw. Mnie najbardziej rozczula to spojrzenie Małego po picu, patrzy mi wtedy tak prosto w oczy i nawet nie mruga. Nie wiem czy sprawdza, kto mu pić daje czy co? A na koniec ten jego rozbrajający uśmiech. I już wstawanie kilka razy w nocy nie ma najmniejszego znaczenia.

Dobranoc dziewczynki. Idę do mężusia sie poprzytulać. Choć ostatnio o to też ciężko, gdy Mały obok w łóżeczku śpi tak niespokojnie..... :baffled:

Tez mi sie wydaje, że jeszcze zatesknię potem za kp :) Już teraz jak wychodziłam gdzies a mąż podawał małemu butelkę z moim odciągniętym mlekiem to jakaś zazdrosna się czułam i niepotrzebna ;) To jest super uczucie kiedy maluch tak patrzy tymi oczkami, daje mu buziaka w główke zawsze i przytulam (ja karmie na leżaco prawie zawsze), a on tak smiesznie zarzuca sobie rączkę na cyca jakby trzymał ;) albo łapie mnie za bluzkę żebym nie uciekła hehe Słodki widok, czasami sie wrecz napatrzec nie mogę :)

Tez mi sie wydaje, że jeszcze zatesknię potem za kp :) Już teraz jak wychodziłam gdzies a mąż podawał małemu butelkę z moim odciągniętym mlekiem to jakaś zazdrosna się czułam i niepotrzebna ;) To jest super uczucie kiedy maluch tak patrzy tymi oczkami, daje mu buziaka w główke zawsze i przytulam (ja karmie na leżaco prawie zawsze), a on tak smiesznie zarzuca sobie rączkę na cyca jakby trzymał ;) albo łapie mnie za bluzkę żebym nie uciekła hehe Słodki widok, czasami sie wrecz napatrzec nie mogę :)

przy karmieniu butelką jest identycznie. mój mały też tak robi. z tym że karmię go trzymając w innej pozycji oczywiście.

reklama
przy karmieniu butelką jest identycznie. mój mały też tak robi. z tym że karmię go trzymając w innej pozycji oczywiście.

Karmilam butelka raz może swoim mlekiem, ale wierz mi, że nie jest identycznie :) Może technicznie jest podobnie, ale bez porownania ;) Ale lepiej takiej dyskusji nie zaczynajmy bo takie sliskie tematy grożą awanturą :) Grunt żeby karmienie było przyjemne dla mamy i dziecka :)

Do góry