Karolina1983a
podwójna mamusia ;)
mleko pasteryzowane – pasteryzacja to proces obróbki cieplnej, stosowany w przemyśle spożywczym po to, by zahamować rozwój bakterii, a jednocześnie – zachować walory smakowe i odżywcze produktu. Mleko pasteryzuje się, w zależności od metody, podgrzewając je przez kilkanaście-kilkadziesiąt sekund w temperaturze od 70 do 90 stopni.
Pasteryzowane mleko umieszcza się w sklepach w lodówce, jego termin przydatności jest krótki, wynosi 7-14 dni. Takie mleko sprzedaje się zazwyczaj w plastikowych i szklanych butelkach.
mleko UHT (z ang. Ultra High Temperature) – mleko sterylizowane. Metoda UHT polega na podgrzewaniu mleka w temperaturze 135-150 stopni przez około 2-9 sekund. Wysoka temperatura powoduje zniszczenie flory bakteryjnej i przedłuża w ten sposób termin przydatności produktu (nawet do kilku miesięcy).
To znalazłam.
Po prostu mleko UHT jest podgrzewane w bardzo wysokiej temp i traci część składników odżywczych. Tak mówią.
Pasteryzowane mleko umieszcza się w sklepach w lodówce, jego termin przydatności jest krótki, wynosi 7-14 dni. Takie mleko sprzedaje się zazwyczaj w plastikowych i szklanych butelkach.
mleko UHT (z ang. Ultra High Temperature) – mleko sterylizowane. Metoda UHT polega na podgrzewaniu mleka w temperaturze 135-150 stopni przez około 2-9 sekund. Wysoka temperatura powoduje zniszczenie flory bakteryjnej i przedłuża w ten sposób termin przydatności produktu (nawet do kilku miesięcy).
To znalazłam.
Po prostu mleko UHT jest podgrzewane w bardzo wysokiej temp i traci część składników odżywczych. Tak mówią.