reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Migdały w ciąży

Pauletka891

Aktywna w BB
Witajcie, ostatnio zmagam się z dość mocną zgagą w ciąży i odkryłam, że pomagają mi na nią migdały. Pierwszą paczkę miałam takich obranych ze skórki.
Teraz mąż kupił mi paczkę migdałów z Biedronki Bakador w skórce. Skórkę obrałam, mocząc wcześniej migdały w wodzie prawie dobę. Skórkę obrałam i zajadam te migdały, ale niektóre z nich są gorzkawe.
Czytam na internecie o gorzkich migdałach i trującej amigdalinę i już się wystraszyłam. Czy myślicie że to są gorzkie migdały? Czy mogłam zaszkodzić maluszkowi? Czy powinnam poinformować o tym mojego lekarza?
Czy może jest to normalne w migdałach? Czy któraś z Was miała tak? Będę wdzięczna za odpowiedź i uspokojenie, bo totalnie się nie znam na tym, bo przed ciążą nigdy nie jadłam migdałów.

reklama
Rozwiązanie
O ile mi wiadomo, "gorzkie migdały" to coś pokroju nazwy handlowej i zbiera się je z innego gatunku migdałowca niż te normalne "słodkie". Na półkach sklepowych powinny być "słodkie migdały". Jest to wiedza internetowa, bo kiedyś zadawałam sobie podobne pytanie do Twojego. Jem dużo migdałów i wiem, że czasami trafiają się wsrod nich sztuki z goryczą. Być może ta gorycz jest związana z podwyższoną zawartością jakichś substancji szkodliwych, ale nie mogą być wprost trujące (nie słyszałam aby wycofywano migdały z Biedronki, bo ktoś się otruł). Na pewno nie jest smaczna, ja takie wypluwam. Z doświadczenia amatorki migdałów mogę napisać, że jakość bakalii jest bardzo różna i jednak warto wybierac te droższe z dłuższym terminem ważności...
Ja wielokrotnie jem migdały a nawet nie słyszałam o ich szkodliwości. Na szkole rodzenia też polecają.:) Innych specyfików nie znam na zgagę, osobiście mam bardzo rzadko. :)
No ja właśnie już jestem na samej końcówce ciąży i dopadło mnie dopiero teraz tak strasznie:) całą noc nie śpię bo tak mnie gardło pali :) dziękuję za pomoc :)

No ja właśnie już jestem na samej końcówce ciąży i dopadło mnie dopiero teraz tak strasznie:) całą noc nie śpię bo tak mnie gardło pali :) dziękuję za pomoc :)
Możesz normalnie stosować leki na zgagę - po co się męczyć. Leżenie na lewym boku pomaga, bo wtedy kwas nie ma się jak "masowo" wylewać z żołądka. A do migdałów - zjadam paczkami, nic nie moczę, wszystko jest ze mną i dzieckiem ok.

Możesz normalnie stosować leki na zgagę - po co się męczyć. Leżenie na lewym boku pomaga, bo wtedy kwas nie ma się jak "masowo" wylewać z żołądka. A do migdałów - zjadam paczkami, nic nie moczę, wszystko jest ze mną i dzieckiem ok.
A bywa że w smaku są gorzkawe? Bo to mnie tak wystraszyło :) właśnie jestem zaskoczona bo tabletki jakie do tej pory jadłam - gaviscon- mi nie pomagają :/ co do lewego boku mam problem, bo malutka właśnie gdzieś tam jest ułożona po lewej stronie i jak tylko kładę się na lewy bok to dostaje takie kopy, że muszę się obrócić na prawy bo mała nie przestanie kopać 😁😁 chyba jej wtedy niewygodnie ;)

reklama
reklama
Do góry