reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Miękka szyjka macicy- 25 tydzień ciąży.

Dziękuję! Dziś właśnie tak spędziłam dzień, leżąc.. Totalnie się męczyłam, ale są rzeczy ważniejsze...
W czwartek mam lekarza prywatnie, by sprawdzić długość szyjki. Moja lekarka nie mówiła o leżeniu, ale większym odpoczynku, powiedziała, że tragedii nie ma.. Ale lepiej dmuchać na zimne. Dziękuję!
Jak u Ciebie skończyla się historia? U mnie w 25 tc lekarz stwierdził, że szyjka jest miękka, ale zamknięta i długa. Teraz 30 tc znowu stwierdzil, że za miękka, jak to określił, jakbym była w 35 tc, ale zmierzył i obejrzal na usg, ma 37 mm i jest całkowicie zamknięta. Martwi go ta konsystencja, zaczal mówić o założeniu pesara. Jak powiedziałam, mu ze czytalam, że zakłada się od 2,5 cm, to powiedział mi, że wstrzymamy się z tym i mam przyjść na dodatkowa wizytę na początku maja. Trochę przeraziła mnie wizja tego pesara. Zamierzam jeszcze udać się na konsultacje u innego lekarza,ale zastanawiam się jak to jest,czy taka miękka szyjka, może się błyskawicznie skrócić? Biorę luteinę podjezykowo, która wykańcza moje dziasla (mniejsza z tym). Aha, no i lekarz powiedział, że jeśli szyjka w takim stanie wytrzyma do 33 tc, to da spokój. Już sama nie wiem, co myśleć.

reklama
Jak u Ciebie skończyla się historia? U mnie w 25 tc lekarz stwierdził, że szyjka jest miękka, ale zamknięta i długa. Teraz 30 tc znowu stwierdzil, że za miękka, jak to określił, jakbym była w 35 tc, ale zmierzył i obejrzal na usg, ma 37 mm i jest całkowicie zamknięta. Martwi go ta konsystencja, zaczal mówić o założeniu pesara. Jak powiedziałam, mu ze czytalam, że zakłada się od 2,5 cm, to powiedział mi, że wstrzymamy się z tym i mam przyjść na dodatkowa wizytę na początku maja. Trochę przeraziła mnie wizja tego pesara. Zamierzam jeszcze udać się na konsultacje u innego lekarza,ale zastanawiam się jak to jest,czy taka miękka szyjka, może się błyskawicznie skrócić? Biorę luteinę podjezykowo, która wykańcza moje dziasla (mniejsza z tym). Aha, no i lekarz powiedział, że jeśli szyjka w takim stanie wytrzyma do 33 tc, to da spokój. Już sama nie wiem, co myśleć.
To Twoja pierwsza ciąża?
U mnie skończyło się tak, że w 37 tygodniu miałam pierwsze ktg i ostatnie w przychodni, bo skierowali mnie do szpitala i wywoływali poród (bo za wszelkie pomiary były ponad skalę). Ale szyjka nie była taka łatwa do ujarzmienia i prawie dobę trwało, jak się skróciła to kroplówkach i balonikach.. Także lekarka stwierdziła, że czasem przy drugim i kolejnym porodzie szyjka jest bardziej miękka..
Ja chodziłam nakontrole do prywatnego lekarza - bo moma prowadząca nawet nie mierzyła.. Ale tamta mnie uspokajała i mówiła, że jeśli jest zamknięta i długa to miękkość nie jest wyznacznikiem wytrzymałości. Bądź dobrej myśli!

To Twoja pierwsza ciąża?
U mnie skończyło się tak, że w 37 tygodniu miałam pierwsze ktg i ostatnie w przychodni, bo skierowali mnie do szpitala i wywoływali poród (bo za wszelkie pomiary były ponad skalę). Ale szyjka nie była taka łatwa do ujarzmienia i prawie dobę trwało, jak się skróciła to kroplówkach i balonikach.. Także lekarka stwierdziła, że czasem przy drugim i kolejnym porodzie szyjka jest bardziej miękka..
Ja chodziłam nakontrole do prywatnego lekarza - bo moma prowadząca nawet nie mierzyła.. Ale tamta mnie uspokajała i mówiła, że jeśli jest zamknięta i długa to miękkość nie jest wyznacznikiem wytrzymałości. Bądź dobrej myśli!
W sumie to moja czwarta ciąża, a druga tak wysoko, tzn.mam już 2 letniego synka (bez żadnych przebojów z szyjka) . Też słyszałam, że w kolejnych ciążach szyjka może być miększa i 1.raz spotkałam się z tym, żeby przy szyjce o tej długości i zamkniętej chciec zakładać pessar. Mój lekarz jest dosyć asekuracyjny i w sumie zawsze to w nim ceniłam, ale akurat kwestia pessara nas podzieliła🙂. Dobrze, że nie naciskał i powiedział, że poobserwujemy jeszcze.Dziękuję za odpowiedź 🙂, postaram się być dobrej myśli, zapisałam się jeszcze do innej lekarki i mam nadzieję, że uda się donosić ciążę bez żadnych komplikacji.

Do góry