reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Miękka szyjka macicy- 25 tydzień ciąży.

Dziękuję! Dziś właśnie tak spędziłam dzień, leżąc.. Totalnie się męczyłam, ale są rzeczy ważniejsze...
W czwartek mam lekarza prywatnie, by sprawdzić długość szyjki. Moja lekarka nie mówiła o leżeniu, ale większym odpoczynku, powiedziała, że tragedii nie ma.. Ale lepiej dmuchać na zimne. Dziękuję!

reklama
Dziękuję! Dziś właśnie tak spędziłam dzień, leżąc.. Totalnie się męczyłam, ale są rzeczy ważniejsze...
W czwartek mam lekarza prywatnie, by sprawdzić długość szyjki. Moja lekarka nie mówiła o leżeniu, ale większym odpoczynku, powiedziała, że tragedii nie ma.. Ale lepiej dmuchać na zimne. Dziękuję!
U mnie szyjka była zawsze twarda i wysoko, jedno popołudnie się za bardzo szarpnęłam z porządkami i się nagle obniżyła i zrobiła miękka 😳 Także wiele nie trzeba. Ja mam zaraz ciąże donoszona, także krzywdy nie ma, ale u Ciebie to lepiej właśnie - dmuchać na zimno.

Jestem totalnie zaskoczona.. Byłam na prywatnej wizycie..
Pani zbadała mnie wnikliwie (nie tylko palcami, jak moja lekarka), zrobiła usg- nic złego się nie dzieje. Szyjka ma ponad 4cm, czyli dokładnie jak miesiac temu, jest wysoko, z tyłu, zamknięta..
Co do miękkości, mówiła, że to dość subiektywna ocena.. Nie wydaje się być bardzo twarda, ale ze każda kobieta ma inną.. Ale jest zamknięta, "schowana". A czuje ucisk inaczej, bo m w końcu wylądowała głowa w dół.
Gdybym jej nie mówiła, z czym przychodzę, nie użyłaby takiego sformułowania. Mówiła, że jak dla niej, wszystko gra.. I że nie powinnam leżeć.
Juz nie wiem, co myśleć...

Pani zbadała mnie wnikliwie (nie tylko palcami, jak moja lekarka), zrobiła usg- nic złego się nie dzieje. Szyjka ma ponad 4cm, czyli dokładnie jak miesiac temu, jest wysoko, z tyłu, zamknięta..
Co do miękkości, mówiła, że to dość subiektywna ocena.. Nie wydaje się być bardzo twarda, ale ze każda kobieta ma inną.. Ale jest zamknięta, "schowana". A czuje ucisk inaczej, bo m w końcu wylądowała głowa w dół.
Gdybym jej nie mówiła, z czym przychodzę, nie użyłaby takiego sformułowania. Mówiła, że jak dla niej, wszystko gra.. I że nie powinnam leżeć.

Nic tylko się cieszyć. Może luteina pomogła, może odpoczynek. Warto w razie czego zrobić posiew.

To dobrze:)! Sprawdzaj regularnie na wszelki wypadek się nie forsuj się i spokojnej ciąży :)

Nic tylko się cieszyć. Może luteina pomogła, może odpoczynek. Warto w razie czego zrobić posiew.
Ja myślę, że pani doktor prowadząca na dotyk pochopnie oceniła stan mojej szyjki.. Dziś było usg i dokładne pomiary. W każdym razie nie zamierzam się przemęczać, ale póki nic się nie dzieje to chociaż na spacery będę chodzić:)
Dziekuje! Jak zawsze jesteście nieocenione!!!💚

Piszę zakończenie mojej historii, gdyby mama miala podoba problem..
Szyjka zdaniem doktorki była cały czas miękka. W 37 tygodniu kolejna wizyta z ktg, źle wyniki- miałam pójść do szpitala, żeby wszystko sprawdzić. Już nie wyszłam bez dziecka- porod wywoływany balonikiem, ale słabo szło. W każdym razie, mimo miękkiej szyjki najpewniej donosiłabym ciążę terminu.

HEj, a czemu trzeba zrobić posiew? U mnie podobna syt. Szyjka wg lekarza miękka, 25 tc, zwiększona dawka luteiny podjęzykowej(taka biorę), z zaleceń tylko powstrzymanie się od współżycia i macmiror zwiększony z jednej dawki tygpsniopw (zapobiegawczo) na 2 w tygodniu. Przy miękkiej szyjce jest większe prawdopodobienstwo infekcji?

HEj, a czemu trzeba zrobić posiew? U mnie podobna syt. Szyjka wg lekarza miękka, 25 tc, zwiększona dawka luteiny podjęzykowej(taka biorę), z zaleceń tylko powstrzymanie się od współżycia i macmiror zwiększony z jednej dawki tygpsniopw (zapobiegawczo) na 2 w tygodniu. Przy miękkiej szyjce jest większe prawdopodobienstwo infekcji?
Infekcje skracają szyjkę.

reklama
Tak, cokolwiek dzieje się z szynką, najpierw trzeba wykluczyć infekcje. Jeśli jednak bierzesz macmiror, to wynik będzie zafałszowany. W ciąży nie powinno się brać leków bez badań.

Do góry