reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

Kamila wow super :tak: My czekamy az nam dopiero papiery ta Child tax przysla :confused2: W ile od wyslania dostalas??
A to becikowe to tylko matka moze skladac nie? szkoda, szkoda bo u nas wszystko na meza idzie..

reklama
kwiateczek no teraz dużo pozmieniali i poobcinali dużo... pracujesz myślisz że coś dostaniesz... a tu nic bo za dużo zarabiasz... tylko bezrobotni dostają... taki kraj...

Angel z tego co wiem to Twój mąż też może wysłać, tylko żeby becikowe dostać to musicie mieć ch tax credit ( lub tam inne nie pamiętam teraz) a o to może składać osoba pracująca. A czemu ty czekasz aż Ci papiery wyślą do chb one był w buny packu ... tylko wypełnić i wysłać... pośpiesz się bo płacą tylko 3 mc wstecz a mały już ma dwa...

abed papiery o child tax czekamy :) CHB juz poszlo odeslali certyfikat juz.
Ej to dzieki za info bo wyczytalam , ze o to becikowe mozna skladac nawet oczekujac na dezycje o jakis zasilek ( w naszym przybadku child tax) tylko myslalam, ze to tylko na kobiete!
No to niech no szybko to chtax przysylaja to sie tamto sprobuje wysle!

abed papiery o child tax czekamy :) CHB juz poszlo odeslali certyfikat juz.
Ej to dzieki za info bo wyczytalam , ze o to becikowe mozna skladac nawet oczekujac na dezycje o jakis zasilek ( w naszym przybadku child tax) tylko myslalam, ze to tylko na kobiete!
No to niech no szybko to chtax przysylaja to sie tamto sprobuje wysle!

angel becikowe MUSISZ zlozyc w ciagu 3 miesiecy od urodzenia bo ci pojdzie bokiem .

ale możesz wysłać czekając na ch tax benefit więc wysyłaj żeby ci nie przepadło

Hmm ja mam tylko ten chb-bo on jest dla kazdego, nad cala reszta sie nie zastanawialam bo my obydwoje pracujemy wiec pewnie nic by nam sie nie nalezalo-ale moze warto to sprawdzic?tym bardzoej ze na razie nie mysle o powrocie do pracy...

angel ja zlozylam o to becikowe dwa dni po tyn jak wyslalam papiery na ch tax c... koszt znaczka i stwierdzilam a co tam najwyzej powiedza nie...

u mniw tez tylko t pracuje.... rozliczacie sie razem jako rodzina.... wypelniaj i wysylaj !!! poki masz czas....

No to super przyślą z child tax i odrazu po wysłaniu wyślemy tamto! Wow jakby sie udalo..
A forma o to becikowe w necie jest czy tez gdzieś trzeba odebrać/dzwonic?
Ewstra jak widać warto wszystko próbować :) ja tez nie zastanawialam sie wczwesniej nad tym a sie okazuje ze conieco nam sie należy. To czemu nie skoro m. uczciwie od lat zarabia i odprowadza podatki chyba nie zrobi to z nas tzw polaczkow beneficiarzy :/

Ewstra ja też tak myślałam ale wypełniliśmy papiery wpisując dochód za 2011 i napisaliśmy list że teraz jestem na macierzyńskim... wtedy od tych 135 funtów tygodniowo odejmujesz 100 funtów i mnożysz przez liczbę tygodni ile będziesz na macierzyńskim w 2012... i masz dochód na ten rok... ja tak zrobiłam i dostałam... no i szybciutko wysłaliśmy o becikowe i też dostałam... poczytaj sobie

Angel jest w sieci ale jak nie możesz znaleźć to jak napiszesz mi e-mail na pw to ci wyślę... a kopertę można wziąć z job center plus... zacznij wypełniać to wcześniej bo hv lub położna ma wypełnić... więc trzeba do przychodni iść...

reklama
Angel nie czekaj,jak cos beda chcieli to ci list wysla a wtedy automatycznie czas sie przesuwa o miesiac od daty wydania listu:tak:no i dlaczego wszystko na meza bierzesz nie siebie??Jak masz ChB na siebie to oni oplacaja ci skalki ubezpieczeniowe,te minimalne na leczenie itd....Twoj maz pracuje to i tak ma ubezpieczenie.....sprobuj potem to zmienic jak ci wszytsko przyjdzie....A forme na becikowe masz w Job Centre,wez i wypelnij szybciutko,musisz miec tez metryke do tego chyba.ja wysylalam w ciazy to potrzebne bylo mi MAT cos tam...to od midwife...

Do góry