reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

Kamila wow super :tak: My czekamy az nam dopiero papiery ta Child tax przysla :confused2: W ile od wyslania dostalas??
A to becikowe to tylko matka moze skladac nie? szkoda, szkoda bo u nas wszystko na meza idzie..

reklama
kwiateczek no teraz dużo pozmieniali i poobcinali dużo... pracujesz myślisz że coś dostaniesz... a tu nic bo za dużo zarabiasz... tylko bezrobotni dostają... taki kraj...

Angel z tego co wiem to Twój mąż też może wysłać, tylko żeby becikowe dostać to musicie mieć ch tax credit ( lub tam inne nie pamiętam teraz) a o to może składać osoba pracująca. A czemu ty czekasz aż Ci papiery wyślą do chb one był w buny packu ... tylko wypełnić i wysłać... pośpiesz się bo płacą tylko 3 mc wstecz a mały już ma dwa...

abed papiery o child tax czekamy :) CHB juz poszlo odeslali certyfikat juz.
Ej to dzieki za info bo wyczytalam , ze o to becikowe mozna skladac nawet oczekujac na dezycje o jakis zasilek ( w naszym przybadku child tax) tylko myslalam, ze to tylko na kobiete!
No to niech no szybko to chtax przysylaja to sie tamto sprobuje wysle!

abed papiery o child tax czekamy :) CHB juz poszlo odeslali certyfikat juz.
Ej to dzieki za info bo wyczytalam , ze o to becikowe mozna skladac nawet oczekujac na dezycje o jakis zasilek ( w naszym przybadku child tax) tylko myslalam, ze to tylko na kobiete!
No to niech no szybko to chtax przysylaja to sie tamto sprobuje wysle!

angel becikowe MUSISZ zlozyc w ciagu 3 miesiecy od urodzenia bo ci pojdzie bokiem .

ale możesz wysłać czekając na ch tax benefit więc wysyłaj żeby ci nie przepadło

Hmm ja mam tylko ten chb-bo on jest dla kazdego, nad cala reszta sie nie zastanawialam bo my obydwoje pracujemy wiec pewnie nic by nam sie nie nalezalo-ale moze warto to sprawdzic?tym bardzoej ze na razie nie mysle o powrocie do pracy...

angel ja zlozylam o to becikowe dwa dni po tyn jak wyslalam papiery na ch tax c... koszt znaczka i stwierdzilam a co tam najwyzej powiedza nie...

u mniw tez tylko t pracuje.... rozliczacie sie razem jako rodzina.... wypelniaj i wysylaj !!! poki masz czas....

No to super przyślą z child tax i odrazu po wysłaniu wyślemy tamto! Wow jakby sie udalo..
A forma o to becikowe w necie jest czy tez gdzieś trzeba odebrać/dzwonic?
Ewstra jak widać warto wszystko próbować :) ja tez nie zastanawialam sie wczwesniej nad tym a sie okazuje ze conieco nam sie należy. To czemu nie skoro m. uczciwie od lat zarabia i odprowadza podatki chyba nie zrobi to z nas tzw polaczkow beneficiarzy :/

Ewstra ja też tak myślałam ale wypełniliśmy papiery wpisując dochód za 2011 i napisaliśmy list że teraz jestem na macierzyńskim... wtedy od tych 135 funtów tygodniowo odejmujesz 100 funtów i mnożysz przez liczbę tygodni ile będziesz na macierzyńskim w 2012... i masz dochód na ten rok... ja tak zrobiłam i dostałam... no i szybciutko wysłaliśmy o becikowe i też dostałam... poczytaj sobie

Angel jest w sieci ale jak nie możesz znaleźć to jak napiszesz mi e-mail na pw to ci wyślę... a kopertę można wziąć z job center plus... zacznij wypełniać to wcześniej bo hv lub położna ma wypełnić... więc trzeba do przychodni iść...

reklama
Angel nie czekaj,jak cos beda chcieli to ci list wysla a wtedy automatycznie czas sie przesuwa o miesiac od daty wydania listu:tak:no i dlaczego wszystko na meza bierzesz nie siebie??Jak masz ChB na siebie to oni oplacaja ci skalki ubezpieczeniowe,te minimalne na leczenie itd....Twoj maz pracuje to i tak ma ubezpieczenie.....sprobuj potem to zmienic jak ci wszytsko przyjdzie....A forme na becikowe masz w Job Centre,wez i wypelnij szybciutko,musisz miec tez metryke do tego chyba.ja wysylalam w ciazy to potrzebne bylo mi MAT cos tam...to od midwife...

Do góry