reklama
MantaZG
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 30 Sierpień 2011
- Postów
- 1 427
wiecie co?? przypomniał mi się smak z dzieciństwa pewnego łakocia..
sernik domek (baby jagi)...zwany też chatką, trójkątem... ;o
bez pieczenia, raz , dwa...
chyba czas coś zadziałać, bo w ten weekend mi nie wyszło.
Do kuchni mamy, do kuchni
sernik domek (baby jagi)...zwany też chatką, trójkątem... ;o
bez pieczenia, raz , dwa...
chyba czas coś zadziałać, bo w ten weekend mi nie wyszło.
Do kuchni mamy, do kuchni
karolka84
mama kwietniowa '09
Ja dziś poszalałam i górę faworków usmażyłamDD Chodziły za mną już od dawna! Teraz to dopiero waga poszybuje w górę:///
Mini55
&&&&&
- Dołączył(a)
- 25 Grudzień 2007
- Postów
- 3 935
MIĘSNE PLACUSZKI CIOCI KRYSI :
pierś z kurczaka ( pojedynczą ) kroimy na malutkie kawałki i obtapiamy w przyprawie ( np do pizzy ) odstawiamy do lodówki
Paprykę czerwoną i żółtą , kilka pieczarek , średnią cebulę drobno kroimy i podsmażamy z dodatkiem soli aż będą w miarę miekkie
czekamy aż nieco przestygnie mieszamy z mięsem , trzema łyżkami mąki i jajkiem i smażymy na delikatnym ogniu tyle ile potrzeba żeby mięso się usmażyło - formując łyżką placuszki
smacznego
pierś z kurczaka ( pojedynczą ) kroimy na malutkie kawałki i obtapiamy w przyprawie ( np do pizzy ) odstawiamy do lodówki
Paprykę czerwoną i żółtą , kilka pieczarek , średnią cebulę drobno kroimy i podsmażamy z dodatkiem soli aż będą w miarę miekkie
czekamy aż nieco przestygnie mieszamy z mięsem , trzema łyżkami mąki i jajkiem i smażymy na delikatnym ogniu tyle ile potrzeba żeby mięso się usmażyło - formując łyżką placuszki
smacznego
kamilka677
Fanka BB :)
MantaZG- super ten torcik, ja właśnie ostatnio znalazłam na necie przepisy na te śliczne torty naprawdę bosko to wygląda, ja dla mojej malutkiej się poświęcę i spróbuję jej taki zrobić może na 1 urodzinki )
Poszalałyście dzisiaj z pączuszkami??!!!????
Ja dla odmiany zrobiłam ptysie- mniam palce lizać
Poszalałyście dzisiaj z pączuszkami??!!!????
Ja dla odmiany zrobiłam ptysie- mniam palce lizać
Ostatnia edycja:
dziewczyny, nie wiem czy znacie tą stronkę tortownia.pl, zrobić torcik taki jak się lubi i ozdobić samą górę http://www.tortownia.pl/dzial,60,SLODKA_DRUKARNIA.html
Ostatnia edycja:
kamilka677
Fanka BB :)
Kasiulka!- ja nie znam, ale już sobie zapisuję, mam fisia na punkcie pieczenia ostatnio, i już widzę, że jest tam sporo rzeczy, które by mi się przydały i jakie superanckie torciki.... :-)
Mini55
&&&&&
- Dołączył(a)
- 25 Grudzień 2007
- Postów
- 3 935
Mini55
&&&&&
- Dołączył(a)
- 25 Grudzień 2007
- Postów
- 3 935
łosoś Amandly
Łososia robię tak: kupuję filet, wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, i obłożonego koprem, rybkę solę i pieprzę, na wierzch kładę płatki masła i zakrywam folią aluminiową, wkładam do piekarnika na 180 -200 stopni na ok 50 minut, z tym, ze ostatnie 20 piekę bez folii, ot cała filozofia
Łososia robię tak: kupuję filet, wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, i obłożonego koprem, rybkę solę i pieprzę, na wierzch kładę płatki masła i zakrywam folią aluminiową, wkładam do piekarnika na 180 -200 stopni na ok 50 minut, z tym, ze ostatnie 20 piekę bez folii, ot cała filozofia
reklama
V
villandra8
Gość
Tiramisu Liny
TIRAMISU (bez jaj)
/okrągła misa o śr26cm/
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu)
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao
Przygotować formę do deseru, najlepiej jeśli będzie to naczynie szklane lub ceramiczne.
Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu. Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc. Smacznego!
TIRAMISU (bez jaj)
/okrągła misa o śr26cm/
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu)
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao
Przygotować formę do deseru, najlepiej jeśli będzie to naczynie szklane lub ceramiczne.
Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu. Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc. Smacznego!
Podziel się: