reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Oj pracowity byl ten tydzien. Dalam sobie w kosc i 2 dni temu myslalam, ze wyladuje na porodowce juz a jeszcze ze 2 tygodnie maly powinien wytrzymac. Teraz musze poodpoczywac troszku. A co tam u Was???

Rosi dobrze ze masz juz polozna a tego lekarza nie znam :)
mamusia to faktycznie przystopuj bo jeszcze wczesniaczka bedziesz miec
Naila fajny prezent :)
Ja dzis nie wiem jak sie nazywam , jak to w piatek u mnie a jeszcze tort do skonczenia czeka aaaaaaaaa, mam nadzieje ze troche poleze i postawie sie na nogi bo wczoraj odpadlam o 20

Rosi, witaj!
Mamusia28 - uwazaj na siebie! Chociaz slyszalam, ze wysilek fizyczny przed porodem dobrze robi:-)

Jak tam po weekendzie? Nawet ladny sie udal. Za to dzis super pogoda, ma lac caly dzien. Ale w koncu deszcz tez potrzebny. Chociaz nie musze kwiatkow na balkonie podlewac.

W sobote bylismy na Zamku Neugebäude, na Simmeringu, byla moze ktoras? Takie tam, pokazy walk rycerskich, no i duzo kramow z *******ami (drogimi!!!) do kupienia. Mojej corci sie za bardzo nie podobalo bo rycerze za bardzo gromkim glosem krzyczeli, ale byl tez plac zabaw to sie wyszalala. A ja glupia jej biale spodenki dalam! Zmienily kolor:-)

A wczoraj znowu nad Dunaj pojechalismy, tym razem do Hasslau. Tez fajnie bylo. Tak mi sie marzy teraz zeby swoj domek, wlasnie w tych miejscowosciach przy Dunaju miec. Coz, za marzenia sie nie placi;-)

co tu taka cisza?

zapomnialam jeszcze napisac, ze nasza Tosia (kocica co to ja dla tesciow sprezentowalismy) ma male kotki! Podobno piekne i tesciowa nie ma zamiaru nikomu ich wydawac bo tak jej sie podobaja. W ogole Toska raj ´tam ma, kiedy chce to do domu przychodzi ale zwykle to na dworzu smiga. U nas chyba nieszczesliwa byla.

co tam u Was???

oj faktycznie cos tu cicho... czym wszyscy tacy zajeci??
Ja dzis mykam na kontrol do ginekol. choc na tej pogodzie to sie odechciewa, a tu Kubusia musze jeszcze na te deszcze ciagnac... no coz jak mus to mus.

Asiunia to mowisz, ze tesciowa zachwycona kotkami :) Ja jakos szczegolnie za kotami nie przepadam, ale sa ludzie co sie w nich 'kochaja' :) Choc majac zwierze dobrze, tez miec troche trawnika kolo domu - zeby mialo gdzie pogonic.

a ty mamusia uwazaj na siebie w tej koncowce.

no nic mykam dziewczynki - piszcie co tam u Was :*

Dzien dobry wszystkim Mamom:-)

mam na imie Magda i od 3 tygodni mieszkam w Wiedniu. mam coreczke ktora za kilka miesiecy skonczy 4 latka.

Nie ukrywam ze jest mi troche ciezko zeby odnalezc sie we wszystkich papierkowych sprawach i organizacyjnych.

I ogromnie licze na wasza pomoc.

Marysia chodzi do przedszkola, chodzic nie chce - bariera wiadomo jezyk. Ja po niemiecku nic nie umie, biegle angielski ale to i tak nie wszedzie pomaga :)

Teraz przeziebila sie a ja wlasciwie nie mam pojecia jak wyglada tutaj opieka medyczna, czy wybiera sie lekarza rodzinnego, czy moge isc do kogo chce? Maz wlasnie dostal e-card a my wczoraj dostalysmy vsnr ale card nie mamy jeszcze.
Czy z samym numerem moge isc do lekarza juz? czy sa jakies oplaty?

Z gory dziekuje Wam za pomoc.

Pozdrawiam wszystkie w to deszczowe popoludnie:-)

ps. mieszkamy w 2 bezirku

A czy macie dobrego pediatre? oczywiscie ktory po polsku lub po angielsku rozmawia?

magdaa dzieciom jest zalecane nieuczenie sie niemieckiego przed przedszkolem , maja poznac dobrze mowe ojczysta i szybko przyswoja sobie niemiecki wiec sie nie martw , mojedzieci tez poszly bez jezyka Teraz pieciolatek mowi swietnia a 2,5 letnia jest na tym etapie co Twoja corka, tylko ona chodzi chetnie
Z corka najlepiej wybrac lekarza dzieciecego i tam isc , jesli masz numer ubezpieczenia to mozesz isc bez problemu , czasem chca kaucje ale nieczesto, do ogolnego tez mozesz isc w sumie , i tak powinnas wybrac jednego zeby orjentowal sie w chorobach dziecka

Asiunia ja bywam na tym zamku na roznych imprezach z dziecmi ale Gabi tez wyjace paszcze rycerzy sie nie podobaja

Rossi jak spotkanie z Hebamme?

MOje drogie ja wychororwuje sie , boli mnie gardlo i zatoki , mam jakies marne leki dla ciazowek ;) i nadzieje ze bedzie dobrze bo we czwartek mam zajecia w plenerze , 6 godzin w lesie w Pressbaum i juz sie ciesze jak mi sie nei polepszy. Na razie chodze na zajecia i staram sie skupiac ale marnie mi to idzie , no ale obecna jestem a to wazne , przynajmniej cialem ;)
Brzuchol mi wywalilo ;) tak z dnia na dzien i juz sie nie da ukryc a to dopiero polowa 4 miesiaca ,
Buziaki i ide lezec

Kathinka, mnie tez szybko wywalilo, brzuchol mialam straaaszny :-)
No i wspoczuje choroby... No ale jak z dzieciakami sie pracuje to chyba jest non stop przeziebienie, katar i inne.... Moja Tagesmutter nadal smarka... I wydaje mi sie ze Maja dostaje kataru od nowa...
A ja jeszcze tez chrycham...:wściekła/y:

magdaaa7, tak jak Kathinka pisala, mozesz isc bez e-karty do lekarza. Podajesz numer SVN i czasem chca kaucje EUR 50,- ktora ci potem oddadza jak pokazesz e-karte przy nastepnej wizycie.
Nie mozesz zmieniac lekarzy jak rekawiczki ale mozesz chyba co kwartal isc do innego, gdyby z tym bylo cos nie tak.
Niestety w 2. Bezirku nie znam pediatrow.

Kazdy poczatek jest trudny. U kazdej z nas byly problemy i problemiki z aklimatyzacja, braku rodziny, przyjaciol, z urzedami i zasadami panujacymi w tym kraju. Nie obejzysz sie a bedziesz juz obcykana i wszystko bedzie dobrze. Corka napewno szybko sie przyzwyczai. :tak:

Napisalam troche na grupowym watku wczoraj.

Dzis Maja zostala o Tagesmutter juz 2 godziny i nawet nie chciala stamtad wychodzic do domu, bo byla zajeta zabawa :-D
W przyszlym tygodniu bedziemy probowac spanie.

Fascynujace jest to, ze gdy Tagesmutetr cos do niej mowi (po niemiecku oczywiscie) to ona jakby wszystko rozumie i wykonuje polecenia.

Pogoda przygnebia...:confused2:

reklama
Kathinka zdrowiej ja wpadne do Ciebie z ogorkmi jak wroce z PL;)
a Rosi juz urodzila:)
w Presbaum jest ladnie jutro tam do pracy jade;)tylko teraz to pogoda okropna:/
Dawno Was nie czytalam musze nadrobic,jak ktoras chce ksiazki dajcie znac bo sie ich powoli pozbywam:)
a moj nikos chodzi do przedszkola juz i rano jak wstanie mowi ze nie chce isc ale potem ok;)

Do góry