Miśka 91
Fanka BB :)
Ej jak będziesz już w tym Wiedniu do mnie odwiedź [emoji854]To jest masakra [emoji2356]
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ej jak będziesz już w tym Wiedniu do mnie odwiedź [emoji854]To jest masakra [emoji2356]
Spiszemy się kochana [emoji2][emoji106][emoji8]Ej jak będziesz już w tym Wiedniu do mnie odwiedź [emoji854]
Hej,Spotkanie w szpitalu mam pod koniec listopada i wtedy na pewno będę miała całe mnóstwo pytań, łącznie z tym o polkę położną. Dzięki za info i radę.
To chyba też zależy od tego gdzie się mieszka. My mieszkamy w gminie pod Linz i na żłobek czekaliśmy pół roku. Ale do przedszkola powiedzieli nam że córka będzie miała miejsce automatycznie jak skończy 3 lata.Marlenn jesli chcesz przedszkole to już terza szukaj i to prywatnego. Do Państwowego zapisy na rok 2020 już się skończyły, a i jeśli oboje rodziców nie pracuje to można o Państwowym pomarzyć, baaa nawet jak oboje rodziców pracuje to trzeba mieć fart...
Dziękuję za info :-) jeszcze nie urodziłam@Nieckulae pewnie już urodziłaś
W pierwszej kolejności wyrabaisz akt urodzenia w odpowiednim dla Twojefo miejsca zamieszkani urzedzie i meldujesz dziecko(adres). W Wiedniu akt urodzenia albo odrazu w szpitalu z babypoint, albo w Bezirku w którym rodzisz-nie koniecznie mieszkasz.
E-Card przychodzi pocztą, z aktem urodzenia miedzynarodowym wyrabaisz paszport dziecka - obecnosc OBOJGA rodzicow obowiazkowa. Jesli nie planujesz wycieczki do PL mozesz odrazu umiejscowic akt urodzenia poprzez ambasade. Dla osob z daleka istnieje mozliwosc przyslania paszportu do do domu poczta. Z paszportem, e-card, aktem urodzenia, małżeństwa, dokumentami rodziców i ich Anmeldebescheinigung i Meldezettelem wyrabiasz dziecku jego Anmelde.
Jak juz je masz mozesz odeslac wniosek o Famielienbeihilfe (list przyjdzie po porodzie a do niego trzeba zalaczyc kopie Anmelde matki i dziecka)
Jak juz bedzie decyzja o przyznaniu FBH to skladasz papiery do ÖGK o Kinderbetreuungsgeld.
Poza Wiednie idzie to sprawniej i szybciej. Mozliwe ze macie jeden urzad od tego typu ratusz czy urzad gminy i wszystko zalatwisz w jednym miejscu
Familienbonus Plus to ulga podatkowa, nie zasilek. Redukuje podatek albo na koniec roku, albo na biezaco u pracodawcy.