reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Austrii

Czesc czesc :)

Mi minie niedlugo 6 lat w Austrii. Przez wiekszosc czasu mieszkalam w Steyr. Obecnie Wolfsbach, w Dolnej Austrii.
Przyjechalam z zerowa znajomoscia jezyka. Potrafilam policzyc do 10, ale od razu wygladowalam na kursie. Po pol roku zdane B1, dwa lata pozniej C1. W tym roku ostatni kurs.
Zaczelam studia magisterskie w Linz, ale mam przerwe, bo jestem na macierzynskim :) Moja mala jutro konczy 9 miesiecy :) Pracowalam w logistyce i w biurze przy ksiegowosci. Prowadze tez z domu maly biznes razem z mezem.
W ogole jestem chetna na jakies spotkanie :) Nie ma problemu z dojazdem autem a mam ogromna ochote spotkac sie z kims z Polski.

reklama
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn mieszkajacych w Wiedniu. Pod koniec stycznia wybieramy sie do ambasady i chcemy przy okazji gdzies tam wpasc. Bylismy kilka razy, ale nigdy z nasza corka (9m). Sa jakies restauracje przyjazne rodzina z dziecmi, albo jakas fajna sala zabaw? jak bedzie pogoda to pewnie pojdziemy po prostu na spacer, ale w razie co to chcemy miec jakas opcje :)

Cześć Wszystkim i witam nowe Mamusie na pokładzie. Cieszę się że jest takie miejsce że każdy stara się pomóc i że jest tu taka atmosfera :) takie moje spostrzeżenie A teraz mam pytanie ;)
Czy orientuje się któraś z Was jak jest z urlopem dla Taty ? W Polsce przed ukończeniem 2 roku życia Tatuś może wykorzystać 2 tygodnie. A jak jest w Austrii?

Pozdrawiamy;)

Kaśqu zależy w jakich okolicznościach, jest Papamonat po porodzie, Karenz(nie mylić z Kinderbetreungsgeld) można podzielić między rodziców, czy też przesunąć do 7dmego roku życia, jest dodatkowy tydzień Pflegefreistellung na dziecko do 12nastego roku życia po wykorzystaniu pierwszego i jest normalny Urlop plus dni na przeprowadzki, śluby, pogrzeby, wizyty u lekarza itp.

Witam wszystkich
Obecnie jestem ubezpieczona zdrowotnie w Wgkk pod mężem z tego względu , że na ten moment nie pracuje . Mąż płaci za mnie mojego ubezpieczenia około 100€ miesięcznie. Moje pytanie czy jeżeli będę w ciąży muszę nadal płacić ubezpieczenie ? Czy będę z tej opłaty zwolnienia ?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

reklama
Witam . Czy mogę do Was dołączyć? Mam 7 letniego synka . Staramy się o rodzeństwo ale narazie nic z tego nie wychodzi [emoji17]

Do góry