kA-Mila udalo mi sie odkryc, skad te napady histerii
okazalo sie, ze to reakcja na lek przeciwalergiczny, ktory dostalam od lekarki w Polsce dla Lusi. Dawalam jej, bo miala taki dziwny katar, na ulotce bylo napisane, ze moze powodowac drazliwosc, nadpobudliwosc, ale dopiero na necie poczytalam opinie rodzicow, ze wywoluje czesto napady histerii i odstawilam. Nastepnego dnia nie bylo juz problemu i tak do dzisiaj
Poza tym Luska od 2 dni spi w swoim pokoju! Lozeczko turystyczne powedrowalo na balkon wreszcie
Super, ze Kamilka sie tak dobrze czuje w przedszkolu, a co do Daniela, to moze ma skok rozwojowy? Julianka miala takie napady nocnego glodu od czasu do czasu, a potem zawsze musialam wymieniac ciuszki na wieksze ;-)
KAROLA nie martw sie na zapas ta dunska opieka nad ciaza. Jak wszystko jest ok, to faktycznie jest malo badan, ale jak cos sie dzieje, to zwykle robia co potrzeba (choc roznie to bywa, ale w Polsce tez nie zawsze jest za ciekawie z sluzba zdrowia) Kolezanka moja jest tak jak ja w 35 tc i miala juz chyba z 5 usg, bo a to lozysko za nisko usadowione, a to skurcze przedwczsne jakies itd, co chwila ja do szpitala zapraszaja, a ona ogolnie czuje sie dobrze. Jakies wymazy jej robili, badania, takz enie martw sie, jak trzeba, to zrobia
Ja z kolei mam zle doswiadczenia z polskim traktowaniem ciezarnej jak obloznie chorej, np lekarz mnie nastraszyl, ze dziecko za male, ze krwotok mi grozi, poszlam do innego i okazalo sie, ze tamten zle wiek ciazy obliczyl, a krwotok to juz nie wiadomo skad wzial. Ale przelzalam plackiem kilka dni w wielkim stresie
Inny probowal mnie faszerowac hormonami, na wszelki wypadek na podtrzymanie ciazy (a nie byla zagrozona) po tych hormonach mialam problemy z zylami, wiec dostalam z kolei leki na krazenie, ale poszlam do specjalisty od zyl, ktory mi powiedzial, ze te leki w ogole nie sa przebadane na ciezarnych i nie wiadomo, jak wplywaja na plod. Dostawalam tez srodki rozkurczowe, choc nie mialam skurczy (nikt tego nie zbadal, znow "na wszelki wypadek"), a z tego co wiem, Swiatowa Organizacja Zdrowia nie zaleca podawania ich ot tak, bo moga powodowac obnizone napiecie miesniowe i problemy neurologiczne u dziecka.
Takze owszem, w Polsce badan robi sie pelno, al etak naprawde wynikow nikt potem nie sprawdza, tylko faszeruja ciezarne chemia, klada do szpitala, wmawiaja wady plodu. Jedna z moich kolezanek cala prawie ciaze przelzala, a potem okazalo sie, ze zupelnie niepotrzebnie, inna dostala skierowanie na abrcje, bo lekarz powiedzial, ze dziecko ma zespol Downa, ale ona chciala to dokladnie sprawdzic i ma zdrowa corke teraz.
Takze ja po przyjezdzie do Danii odetchnelam
A co do usg, to ja akurat bede miec jeszcze jakos teraz, bo przyjechalam do Danii jako juz ciezarna i oni chca sami zobaczyc co i jak. W Polsce chodizlam w ciazy z Julianka do prywatnego lekarza, ktory mial super sprzet do USG 3/4 D i przez pol ciazy mi wmawial, ze corka bedzie wazyc pomiedzy 4 a 5 kg, ze jej waga jest sporo powyzej normy i nie dam rady jej urodzic, bo jest za duza, ze on chce robic cesarke. Nie zgodzilam sie, zrobilam inne usg, na ktorym wyszla waga 2980 g i corka urodzila sie tydzien czy dwa pozniej naturalnie z waga 3100 g.
Co do polozenia, to tutaj zwykle jest tak, ze jak polozna ma watpliwosci z ta metoda "macana" to wysyla jednak na usg, ale wiadomo - pewnie blad sie od czasu do czasu zdarza.
justynaj fakt, ze te ciasta slodkie sa,a le ja tak lubie slodkie, ze nawet nie zauwazylam, zeby byly jakos przeslodzone
Teraz mimo postanowienia podjadam slodycze, ale waga jakos na szczescie stanela w miejscu. Trzeba bedzie sie wziac za siebie po porodzie
wspolczuje Wam tej szkarlatyny, oby wszystko szybko sie skonczylo.
friggia nie wiem, co Ci poradzic z ta lyzeczka, moze wez dwie, jedna go karm, a druga daj mu mieszac w jedzeniu ile chce, to zwykle dzieciaczki zacheca
Luska nauczyla sie pic z niekapka dopiero jakos 7 msc, albo i nawet 8, nie pamietam, a chlebek do lapiki juz mozesz dawac, niech sobie je
Eh, ja sie przeszlam na poczte, do sklepu i padam na twarz
a tu jeszcze dobry miesiac zostal...
Buziaki dla Was i dzieciaczkow