reklama
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
chyba sto 80 litrów.. a filter nie wiem jak sprawdzić i jaki to .. ale jest duży na całą długośc akwa ...
a rybki to : teraz mam jedna molinezja
3 mieczyki
jeden prętnik karłowaty(chyba że to też mieczyk bo tak samo wyglądają)
5 karasi zoistych albo to są brzxanki .. nie wiem dokładnie
zbrojnik niebieski
aha i jeszcze jedna taka szaro brązowa w poprzeczne paski ale nie wiem jak się nazywa absolutnie
to tyle co mi pozostało od dnia kupna..kiedyś zdechły mi takie podobne do skalara , a teraz te molinezje...
3 mieczyki
zbrojnik niebieski
aha i jeszcze jedna taka szaro brązowa w poprzeczne paski ale nie wiem jak się nazywa absolutnie
to tyle co mi pozostało od dnia kupna..kiedyś zdechły mi takie podobne do skalara , a teraz te molinezje...
Ostatnia edycja:
luna665
Mama grudniowa 2007
chyba sto 80 litrów.. a filter nie wiem jak sprawdzić i jaki to .. ale jest duży na całą długośc akwa ...
3 mieczyki
zbrojnik niebieski
Nie bardzo kumam. 180 litrów, tak?
karasie luz ( Karaś złocisty - zwierzaki - Onet.pl Blog ) , ale brzanki ( rekinie?) to za duże ryby na ten zbiornik-karłowacieją, żyją krótko, bardzo się męczą. mieczyki i molinezje żyją w stadach od 10sztuk, więc jednej nie masz co trzymac. szarobrązowa-nie mam pojęcia o co chodzi-taka mała ok 3cm?
Suma sumarum-10 ryb to nie tak dużó, tyle, ze do siebie nie pasują. Nie powinny być trzymane razem. Jaki filtr-jest bardzo ważne, jakie wkłądy. sprawdż jak będziesz miałą chwilę-sprawdzę na jaka obsadę i zbiornik wystarcza.
Brzanka rekinia:
Brzanka rekinia duża - Sklep Zoologiczny "Świat Zwierząt" w Ełku, Ełk, ul. Jana Pawła II 14
Długość zbiornika minimum 120cm. Ryba wymaga jasno oświetlonego zbiornika i częściowo gęstej obsady roślin. Podłoże z ciemnego żwiru. Pozostawiamy jej również dużo miejsca do pływania. Z powodu dużych rozmiarów ryba ta wymaga dużego zbiornika. Lubi wyskakiwac z akwarium dlatego też zaleca się całkowite jego przykrycie. Dekoracje z kamieni, bambusa i korzeni.
Karaś złocisty:
Karaś złocisty - 'Bo dzikie też piękne...' - Onet.pl Blog
Do 30 cm długości, ale zwykle około 10 cm. Przebywa raczej w dolnej i środkowej strefie akwarium. Spokojne zachowanie.
Złote rybki wymagają akwaria co najmniej stulitrowego, o szerokości około 70-80 centymetrów. Lubują się także w przekopywaniu podłoża zbiornika, przez co powinny mieć udostępniony drobny żwir o średnicy maksymalnie 5 mm. Są to ryby zimnolubne, temperatura wody nie powinna być niższa niż 18 °C ani wyższa od 21 °C.
Złote rybki należą do długowiecznych i zdarza się że dożywają w niewoli nawet do 20 lat[1].Akwarium
Zbiornik duży (minimum 100-litrowe), nie kula. Jasno oświetlony, podłoże gruboziarnistego żwiru lub nawet drobnych kamieni. Przy drobnym podłożu ryby silnie mącą wodę. Rośliny tylko i wyłącznie o dużych liściach, gdyż inne zostaną zjedzone.
Woda
Od miękkiej do twardej, konieczne jest dobre filtrowanie i napowietrzanie o temperaturze 15 - 25 °C. Konieczne jest jej odświeżanie.
Pokarm Rureczniki, wazonkowce, rozwielitki, oczliki, dżdżownice, suche pokarmy.
Prętnik karłowaty; Prtnik karowaty
A teraz szykowac ciuchy i spac. Wnerw jeszcze mi nie przeszedł. Ze złości teraz nie zasnę.
Ale Wam życzę dobrej nocy
Pa
Anabuba
czarownica mroźnego lądu
helo
yobrazcie sobie ze moje panny przed 21 juz spaly
wszytsko dlatego ze o 19zgaslo swiatlo
jak sie dodzwonilam do rejonu to pwoiedzieli ze maja awarie linii wysokiego napiecia i ze 2-3godziny moze si zejsc.
no a ze ja nie mam pradu to w suwie tez nie i cisnienie wody masakrycznie spadlo.
wiec dawaj dziewcyzny do mycia poki woad byla
no i jak sie umyly przed 20 to prad oddaliale zagonilam towarszystwo do spania
pogoda dzis byla znosna,ale kolo 17 zaczelo padac
niezbyt mocno ale mialam w pewanej chwili warzenie ze deszcz ze sniegiem i za oknem znow tylko +2
sluchajcie dobrze ze mnie dzis podkorcilo zadzwonic do pracy.
musialam sobie lekazrza medycyny pracy zalatwic i on do nas do firmy raz na mieisac przyjezdza
wiec babki mi powiedzialy ze zazdwonia
no ale cos mnie tknelo
dzownie i pytam.a one ze mialy zazdwonic a lekarz dzis bedzie
no to klops
dobrze ze po 8 zjadlam tylko jedna kanapke,wiec dalej mala szykowac,podrzucilam ja do bratowej i polecialam na krew i rtg
jestem zdrowa jak ryba prawie
ob mam 16 wiec lekko podwyzszone ale to nic
zeszlo mi sie w sumie z godzine razem z podroza,pozniej po pauline do szkoly,do domu,zupke zrobic,dziecko akarmic,lekcje odrobic.
po 16 przyjechala moja mama (rowerm zreszta jak ja) i pojechalam
bylam osatatnia i pare osob przede mna
tak czy siak moge wracac do pracy
jakos kolo 18 wrocilam,w deszczu
no i tyle
p w pracy a ja korzystam z ostatnich dni wolnosci-czytaj z prawie blogiego lenistwa
zdecdowanie
kuerier lekiem na cale zlo
pewnie uzywaj poki mozesz,pojdziesz do pracy to sie skonczy
Kamcia lsuchaj Lunki bo wie co gada
dzieki niej jedyna oclala u ans pielegnica jeszcze zyje
zyje zyje i je
powtorka kuracji i mam nadzieje ze bedzie dobrze:-)
fajnie ze teatrzyk uadny
Anka szybkiego powortu do domu bo ktos musi posty nadrabiac
i witam nowa mamae
a na dobry humor zapraszam na stronke
Student Potrafi.pl - Serwis studencki
student na pradwe potrafi
yobrazcie sobie ze moje panny przed 21 juz spaly
wszytsko dlatego ze o 19zgaslo swiatlo
jak sie dodzwonilam do rejonu to pwoiedzieli ze maja awarie linii wysokiego napiecia i ze 2-3godziny moze si zejsc.
no a ze ja nie mam pradu to w suwie tez nie i cisnienie wody masakrycznie spadlo.
wiec dawaj dziewcyzny do mycia poki woad byla
no i jak sie umyly przed 20 to prad oddaliale zagonilam towarszystwo do spania
pogoda dzis byla znosna,ale kolo 17 zaczelo padac
niezbyt mocno ale mialam w pewanej chwili warzenie ze deszcz ze sniegiem i za oknem znow tylko +2
sluchajcie dobrze ze mnie dzis podkorcilo zadzwonic do pracy.
musialam sobie lekazrza medycyny pracy zalatwic i on do nas do firmy raz na mieisac przyjezdza
wiec babki mi powiedzialy ze zazdwonia
no ale cos mnie tknelo
dzownie i pytam.a one ze mialy zazdwonic a lekarz dzis bedzie
no to klops
dobrze ze po 8 zjadlam tylko jedna kanapke,wiec dalej mala szykowac,podrzucilam ja do bratowej i polecialam na krew i rtg
jestem zdrowa jak ryba prawie
ob mam 16 wiec lekko podwyzszone ale to nic
zeszlo mi sie w sumie z godzine razem z podroza,pozniej po pauline do szkoly,do domu,zupke zrobic,dziecko akarmic,lekcje odrobic.
po 16 przyjechala moja mama (rowerm zreszta jak ja) i pojechalam
bylam osatatnia i pare osob przede mna
tak czy siak moge wracac do pracy
jakos kolo 18 wrocilam,w deszczu
no i tyle
p w pracy a ja korzystam z ostatnich dni wolnosci-czytaj z prawie blogiego lenistwa
Kurier lekiem na każde zło rewelacja, to chyba motto roku
zdecdowanie
kuerier lekiem na cale zlo
upssssswitojcie moje drogie
leze w wyrku i sie wyleguje bo mnie sie za nic zabrac nie chce
mlody lata dookola i chce sie bawic mala nie chce zasnac
w lozeczku oczywisci bo w foteliku zasypia odrazu
m przyjdzie zje obiadek i wyruszymy na miasto po akumulator
bo nasz padł
a jak sie okaze ze to nie akumulator to bede baaaaardo zła
a jak mowie mojemu ciołkowi zeby to auto sprzedac poki jeszcze w miare jezdzi
oczywiscie na popych
to nie bo nie bedzie czym jezdzic
no ale teraz tez nie mamy czym jezdzic bo jak m nie ma to nie ma mnie kto wypchac
no ale meska filozofia jest powalajaca
Kubek poszedł już spać a ja właśnie skończyłam lodówkę myć :-) błyszczy jak psu jajca z mamą umówiłam się na sobotę do kuzynki która nie dawno urodziła więc dzisiaj po południu jadę do siostry do piątku skoro M wraca dopiero czwartego listopada jak nie dalej to co będę siedzieć w domu :-) będę zaglądać oczywiście jak tylko będę mogła :-) idę sobie chociaż torbę spakować zajrzę później albo jutro :-) słoneczka życzę takiego jak u mnie
pewnie uzywaj poki mozesz,pojdziesz do pracy to sie skonczy
Co ja bym zrobiła-skoro zpetała tylko jedna rybka uśmierciłabym ją( wiem , ze szkoda, ze to stworzenie czujące również, ale jest potencjalnym zagrożeniem dla nowego nabytku), wyparzenie całego zbiornika, wymiana podłoża na nowy( wyparyć, przepłukac w wiadrze az przestanie brudzić/pylić wodę, wymiana na nowe wkłady w filtrach, wyrzucenie roślin, lub, jeśli bardzo C szkoda długotrwała kąpiel w nadmanganianie potasu, wyparzeznie każdej dekoracji ze zbiorniak nastęnie wszystko odkazic ( n.p.).
Przy wpuszczaniu nowych ryb trzeba zachowac środki komfortowe, bym tak to określiła, by zminimalizowac stres. Tu odeślę Cię do artykułu, bo dużo pisania i opisywania( mneij roboty)
Hej
Kamcia lsuchaj Lunki bo wie co gada
dzieki niej jedyna oclala u ans pielegnica jeszcze zyje
EDIT:
Tak przy okazji Ana jak tam pielęgnica?
zyje zyje i je
powtorka kuracji i mam nadzieje ze bedzie dobrze:-)
Witam wieczorkiem
Wlasnie sobie cosik zjedlismy i od razu gnalam do kibelkaTak mi zoladek i brzuch napiernicza ze szkoda gadac
Mlodzi po teatrze zadowoleniBardzo Im sie podobaloDziewczynki tylko nie chcialy zdjec z aktorami i Wicia wystraszyla sie mysliwego z karabinem hehe
Ja po solce tez zadowolona bo nawet widac ze bylam:-);-)
Oczy mnie jakos bola wiec pewnie za niedlugo wylacze laptopa
fajnie ze teatrzyk uadny
Anka szybkiego powortu do domu bo ktos musi posty nadrabiac
i witam nowa mamae
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
yhhh ja nkupiłam te rybki razem z akwarium i dali mi je razem...
o tej brzance to myślałam tak jak tu w opisie jest "brzanka różowa" nie wiedziała że to rekin;-)
ale raczej obstanę przy tym że to napewno karasie
Galeria rybek
a co do prętnika to u mnie też inaczej wygląda
a ta w paski to wygląda jak mieczyk ale ma paseczki czarne od łba do ogona , są dwa paski
o tej brzance to myślałam tak jak tu w opisie jest "brzanka różowa" nie wiedziała że to rekin;-)
ale raczej obstanę przy tym że to napewno karasie
Galeria rybek
a co do prętnika to u mnie też inaczej wygląda
a ta w paski to wygląda jak mieczyk ale ma paseczki czarne od łba do ogona , są dwa paski
Witam z ranca
Mlody w szkole,dziewczynki spia,wiec i ja zaraz wskakuje do wyrka
Od rana mega mroz u nas i wszystko pozamarzaneSamochody to niektorzy odpalali z pol godziny przed jazdaI tylko slyszalam skrobanie juz od 6 rano
No ale wychodzi sloneczko wiec mam nadzieje ze bedzie git
ANABUBKA
Korzystaj,korzystaj z ostatnich dni w domku
Super ze u lekarza ok i ze jestes zdrowa:-)
U nas tez wczoraj padalo kolo 16 i to dosyc mocno ale to byla chwilowka bo po jakies pol godz wyszlo sloneczkoTyle tylko ze paskudnie wialo
A gdzie reszta mamusiek?
Mlody w szkole,dziewczynki spia,wiec i ja zaraz wskakuje do wyrka
Od rana mega mroz u nas i wszystko pozamarzaneSamochody to niektorzy odpalali z pol godziny przed jazdaI tylko slyszalam skrobanie juz od 6 rano
No ale wychodzi sloneczko wiec mam nadzieje ze bedzie git
ANABUBKA
Korzystaj,korzystaj z ostatnich dni w domku
Super ze u lekarza ok i ze jestes zdrowa:-)
U nas tez wczoraj padalo kolo 16 i to dosyc mocno ale to byla chwilowka bo po jakies pol godz wyszlo sloneczkoTyle tylko ze paskudnie wialo
A gdzie reszta mamusiek?
hahahaha , ale się uśmiałam z rana. Dzięki za stronkę.
Witam i ja.
Kacper zażyczył sobie na dziś uszek z barszczem czerwonym. Będę więc miała pracowity poranek.
reklama
Mama Helenki
i Aniki :D
Witam,
na więcej weny brak
na więcej weny brak
Podziel się: