anka26_x_07
Mama Laury :)
dosc ciekawa ta zupkaprzepis na kapuśniak
Zupę taką gotuje się wg smaków
skróty to poszczególne smaki składników
g-gorzki
sł-słodki
o-ostry
sn-słony
k-kwaśny
gotujemy jak każdą inną zupę pilnując jedynie,żeby pomiędzy poszczególnymi dodawanymi składnikami była conajmniej minuta przerwy.
Nie robimy przerwy przy dodawaniu składników w tym samym smaku.
Ja zupy nie zaprawiałam mąką tylko włożyłam więcej ziemniaków.
Efekt jest ten sam.
Zupka jest przepyszna od razu a jeszcze lepsza następnego dnia kiedy te smaki się połączą.
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
g - do 2-3 l wrzącej wody dodać:
g - szczyptę tymianku i kurkumy,
sł - kość wołową lub inną,
sł - 1/2 łyżeczki kminku,
gotować ok. 1,5godz., a potem dodać:
sł - 2 marchewki pokrojone w plasterki,
sł - pokrojoną w plasterki pietruszkę,
sł - 4-5 średnich pokrojonych w kostkę ziemniaków,
o - 2 pokrojone cebule,
o - rozgnieciony ząbek czosnku,
o - 1/4 średniej główki białej, drobno pokrojonej kapusty,
o - liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, szczypte pieprzu cayenne,
sn - łyżeczkę wegety,
sn - sól do smaku,
k - szczyptę bazylii,
gotować do miękkości
k - zaprawić mąką pszenną rozmieszaną w zimnej wodzie,
k - dosmakować cytryną (zupa powinna być łagodna),
jeśli potrzeba dodać:
g - majeranku,
sł - kminku,
o - pieprzu,
sn - soli
Ostatnim składnikiem tej zupy jest sól czyli zupa wzmocni nam nerki.
Gdybyśmy zakończyli marchewką wtedy wzmacniamy żołądek,trzustkę i śledzionę.
Może to niewiarygodnie brzmi ,ale ja zjadłam pełne 2 talerze tej zupki i wcale nie odczuwam na żołądku. Jestem najedzona a żołądek jakby był pusty.
Super polecam
znam takaAnia no nie wiem czy którakolwiek kobieta lubi jak ja facet leje
sa z takimi facetami bo sie boja
nie one poprostu to lubiaZnam taka co to lubi dziwne ale ja to rajcuje