Marta1981
Rodzyneczka
To ja pomykam,do rana;-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Studiuję pedagogikę resocjalizacyjną i temat ADHD był wałkowany na różnych zajęciach, np. na biomedycznych podstawach rozwoju i wychowania. U 3 letniego dziecka NIE MOŻNA postawić diagnozy: że ma ADHD, a jeśli lekarz to zrobił, to powinien zmienić zawód (to są słowa naszej pani doktor). U takiego dziecka bardzo trudno ocenić zaburzenia uwagi. Poza tym jednym z ważniejszych elementów w trakcie diagnozowania jest rozmowa lekarza z dzieckiem (w obecności rodziców i bez rodziców), a także porównanie objawów/zachowań w conajmniej dwóch środowiskach (i zazwyczaj jest to szkoła-dom, bo właśnie w szkole, gdzie trzeba uważnie słuchać nauczyciela i wysiedzieć 45 minut można zaobserwować nasilenie objawów i ich stałość). Oczywiście, małe dziecko może przejawiać niektóre z objawów ADHD, ale to wcale nie oznacza, że na nie cierpi - bo jak już wspomniałam dzieci w wieku 3 lat są zazwyczaj bardzo ruchliwe, nie potrafią długo usiedzieć w jednym miejscu i jest to wpisane w tempo ich rozwoju.A co Ty studiujesz? bo w rodzinie m jest chłopczyk z adhd i miał je zdiagnozowane już w wieku 3 lat
Pojawiłam się i znikaminnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa