reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy siedzące w domach z dziecmi

Iwonka, nie zrozum mnie źle, bo ja ciebie nie atakuję i nie mam zamiaru od niczego odwodzić. Podjełaś decyzje i super. Dzielę się po prostu swoimi obawami. Cytuję to, co do mnie przemawia. Nie jakieś głupie "nie, bo nie.."
Wiem też, ze gdyby człowiek bał sie możliwych "niepożądanych reakcji" po przyjeciu np. aspiryny, to nigdy by jej nie wziął. I tu też tak moze być. Jednak autyzm, to bardzo ciężka choroba, z której nie ma odwrotu. Pocieszam sie tym, ze sprawa jest bardziej złożona i musi powstać cały szereg zaburzeń, by szczepionka była rzeczywiscie niebezpieczna, ale ja nie wiem co w moim dziecku siedzi??

reklama
Ja powiem Wam szczerze, że też się zastanawiam nad tymi meningokokami... martwi mnie ta sytuacja na opolszczyźnie...
Iwonka - a czy ta pediatra powiedziała Ci na jak długo szczepionka na meningokoki typu C uodparnia? Na ile lat?

Novaczka - ja generalnie mam takie same poglądy na szczepienie. Do tej pory szczepiłam na wszystko co obowiązkowe, ale najchętniej nie szczepiłabym na MMR. Boję się tej szczepionki...
A Ty będziesz na MMR szczepić? Bo u Was to lada tydzień przecież...

dobrej nocki!

Leika, tak. Jestem na jutro umówiona. Czytam i czytam i czytam... ale nic mądrzejsza nie jestem.
Pytałam koleżanek-mam, które już szczepiły i nic sie niedobrego nie działo. Dzieci zadowolone, szczęsliwe, zdrowe.. i tu na forum też są mamy, które zaszczepiły, wiec jestem dobrej mysli.

Nowaczka Wcale tego tak nie odebralam,bo wiadomo ze i tak zrobie co chce.

Autyzm- tez sie balam ale zaszczepilam MMR.

a wiec tak moje dwie :-D :zawstydzona/y: lekarki powiedzzialy ze
- szczepionka MMR jest bezpieczna a ta afera z autyzmem byla ponad 7 lat temu w anglii i jakos niedawno ktos ja w Polsce rozduchal
- tak w Polsce jest typ C aktywny ostatnio ale ta szzcepionka nie chroni cale zycie ( i teraz mnie zabijcie bo nie pamietam albo 3-4 albo 7 lat:szok: :zawstydzona/y: :-p )
- szczepienia sa obowiazkowe na pneumokoki w angli i hiszpani (ale tam chyba jest typ B (znow nie pamietam:-p )

cos mi pamiec szwankuje ale te wiadomosci sa z wczoraj a byla spanikowana stanem Leny

acha i jedna z tych lekarek byla teraz na konferencji i wlasnie mowili o tych "rozdmuchanych" reklamach po ktorych wszyscy poleca dzieci szczepic...
tak samo bylo z ptasia grypa najpier szczepionek brakowalo a teraz zalegaja hurtownie a poza tym ludzie sia bali i sprowadzali zza granicy drogi lek uodparniajacy ktory w sumie ni jak mial sie do ptasiej grypy...

acha no i ta szczepionka na pneumokoki zawiera o wiele mniej szczepow niz istnieje w rzeczywistosci (znow nie pamietam liczb:-p :dry: )

Leika, coś na uspokojenie:

Spróbuje podsumowac (ale nie zakończyć temat) na podstawie mojej wiedzy i pewnie poniekąd tego co juz napisłam, tak więc fajnie, ze powstał ponizszy post, bedzie mi łatwiej
icon_smile.gif
i moze nie zapomne o wszystkim .

Zacznę od badania klinicznego, którego zreszta do tej pory nie dostałam, ale w miare juz wiem co w nim jest
icon_smile.gif

1. Afera wybuchła w USA po MMRII
2. Badanie zostało przeprowadzone w USA na kilku tysiacach dzieci, było randomizowane (co to znaczy?)
3. Nie stwierdzono powiązania pomiedzy autyzmem a szczepionka , poniewaz w obu grupach dzieci współczynnik dzieci z autyzmem był zblizony (sorry, ze bez cyfr ale po prostu ich nie pamietam)
4. Dzieci, u ktorych wykryto autyzm wkrótce po szczepieniu MMRII wykazywały wcześniej zachowania autystyczne (okreslono to na podstawie ich zdjęć oraz wywiadu z rodzicami), wina na powiązanie autyzmu ze szczepionka jest zrzucana na fakt , ze wiek w jakim sa szczepione dzieci jest zbiezny z wiekiem w jakim jest diagnozowany autyzm.

PODSUMOWANIE: badanie nie wykazało zwiazku pomiedzy autyzmem a szczepieniem odra-świnka-różyczka

Mam nadzieje,że udało mi sie napisdac obiektywnie
icon_smile.gif

JoannaMonika napisał:Witam,
więc już wam mówie czego się dowiedziałam
Informacja od lekarza:
1. obie szczepionki są zalecane przez instytut Matki i Dziecka
2. Lekarz sama zaszczepiła swoje dzieci
3. Powikładnia np po śwince szczewgólnie dla chłopców są bardzo poważne
4. Obiawy autyzmu są widoczne dużo wcześniej od czasu na który przypada szczepionka

Ad.1 - bez komantarza
Ad.2 - bez komentarza
Ad.3 - Świnka: jw
Odra: jest najbardziej niebezpieczną z tych trzech chorób, poniewaz ma duze powinowactwo do układu nerwowego (ale w któryms odnosniku do linków była charakterystyka i powikłania wszystkich chorób)
Różyczka: jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży (ryzyko uszkodzenia płodu)
Ad.4 - napisałam juz wcześniej, ze diagnostyka autyzmu zbiega sie w czasie z podaniem szczepionki, i owszem objawy sa widoczne często wczesniej, ale tez medycyna zna wiele przypadków gdy autyzm ujawniał sie później więc nie mozna jednioznacznie stwierdzic, że objawy sa przed podaniem szczepionki, tak samo jak nie mozna stwierdzić, bezwzględnego powiązania szczepionki i nasileniem czy wystapieniem objawó autyzmu
polecam kryteria diagnostyki autyzmu, gdzie łatwo się doczytac o tym jak trudnio jednoznacznie zdiagnozowac autyzm
http://www.dzieci.bci.pl/strony/autyzm/dsm.htmlCytat:tak jeszcze mój własny wywiad:

1. Wszyscy moi znajomi zaszczepili dzieci szczepionką Priorix
2. Powikłania z autyzmen po wczytaniu dotyczą tylko szczepionki MMR
3. W USA używa się paru szczepionek, które są zabronione u nas

Ad.1. - bez komentarza
Ad.2 - nieprawda. Podejrzenia dotycza obu szczepionek a dokładnie komponenty odrowej w/w szczepionek, ponad to podejrzewa sie tez toksyczny wpływ rtęci (zawartej w Priorixie - aczkolwiek tu tez juz zgłupiałam....)
Ad.3 - FDA - posiada jedne z najbardziej surowych norm wprowadzania leków i jezeli juz, to mozemy się podpierac tym argumentem ale w druga strone tzn jezeli szczepionka jest zarejestrowana u nas a nie jest w USA tzn , ze cos gdzieś jest nie tak, natomiast zarejestrowanie szczepionki w USA a u nas nie, moze wynikac z mnóstwa powodów min. brak zainteresowania ff rynkeim Polskim (czy tez wschodnim), mała ff i inne ale to głównie o marketing chodzi, poza tym zarejestrowanie leku w Polsce to tak lekko licząć rok (wersja mocno optymistyczna a często i 5 lat - więc chyba nie jest dziwne, że w USA maja leki niezarejestrowane w Polsce)
Poza tym, czy słowo zabronione oznacza "niezarejestrowane poniewaz sa złe" czy "niezarejestrowane"

Cytat:A oriętowałyście może lepiej zaszepić osobno nie używać szczepionek skojarzonych???
z tym jest różnie, niektórzy zalecaja szczepienie osobno (mniejsze obciążenie dla układu immunologicznego...itd) ale szczepienie osobno tez nie gwarantuje braku skutków ubocznych - tak jak pisłam podejrzenie pada na komponentę odrowa i rtęć.

Cytat:A i jeszcze jedno nie wsposób przewidzieć efektów ubocznych, gdyż uczulenie może się pojawić na wszystko co jest używane do produkcji szczepionek.

oczywiscie uczulenie, wstrząs anafilaktyczny i inne skutki nietolerancji moga wystapić zawsze, ale autyzm nie jest reakcją uczuleniową a choroba zwiazana z mikrouszkodzeniami w mózgu.

I jeszcze:

na okolicznośc oby szczepionek zostało przepytanych gdzies ok 30 pediatrów z różnych części Polski. Wnioskek:
Sa raczej pozytywnie nastawieni do szczepień, i widza wiecej plusów niz minusów szczepień, związek pomiedzy autyzmem a szczepieniem jest im albo ideowo obcy albo uwazaja go za mocno przesadzony

inne komentarze, sa rozproszone gdzies w wątku.

Dochody płynace z handlu lekami sa po zbrojeniach i narkotykach (a w Polsce po budownictwie) najbardziej dochodowym interesem - i to jest jak dla mnie najwiekszy problem, bo uniemozliwia to dotarcie do wielu badań, a jesli juz rzuca niejasne swiatło na te badania, z kolei brak badań firm niezaleznych doprowadza mnie do furii, z drugiej jednak strony "spiskowa teoria dziejów" ... ale nie dajmy się zwariowac...

chciałabym zachowac obiektywizm...ale qrna nie potrafie przeciez to chodzi o moje dziecko...

acha, i jeszcze cos nt embrionów z których powstaja szczepy wirusów, chodzi mi o te hodowane na zywej tkance uzyskanej z płodów z lat 60tych, to jest standartowa procedura i ja nie widze w tym nic zdroznego, poza niesmakiem, jedyne co jest w tym pozytywne , ze istnieje mozliwośc namnażania tych komórek i nie potrzeba do nich kolejnych embrionów...brrrr...

Novaczka afera z atyzmem byla w Anglii :tak:

a dlatego to skojarzono poniewaz wiek w jakim podaje sie ta szczepionke to jest ten sam wiek w ktorym zaczyna sie ujawniac i rozpoznawac autyzm

acha i jesli chodzi o uczulenie na jajko a szczepionke MMR to musi to byc ekstremalne uczulenie (np ciut jajka w panierce kluskach itd i po tym ogromniasta wysypka lub nawet wstzras)

reklama
Cześć Kasiulla, to był cytat z innego forum. Tam rozpatrują pomiędzy MMRII a PRIORIX. Ja też o Anglii słyszałam, tu o USA chodzi chyba konkretnie o MMR.

A jak Lenka? Wysłałam Co wcześniej linka o trzydniówce. znalazłaś?

Do góry