reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamy grudniowe 2015 :::.

Cześć dziewczyny!

Ja biorę witaminy praktycznie od początku ciąży (i tak jak pisalam w pierwszej też brałam - synek 2500g). Biorę, bo prawie w ogóle nie jemy ryb, niestety, a DHA jest bardzo wskazane szczególnie teraz, po 30 tyg ciąży, bo malucha mózg się roziwja najbardziej i każdy niedobór ma znaczenie.

Ja dzis dobrze spałam :-) i poogarniałam trochę dom, no i udało się tez herbatkę z sąsiadką wypić :-) Także na razie jestem zadowolona ;-)

reklama
@Justa8383 kochana nie martw sie na zapas ta piersia... wiem, że przez przypadki w rodzinie pewnie miliony mysli masz w głowie, ale to nie musi być tak samo u Ciebie jak u nich. Bedzie dobrze :*

@kulkaPrzytulka dziekuje, tesciowa odpoczywa. No sprzatanie meczy strasznie ald ta chęć skonczenia remontu jest silniejsza.

@Piotrusiowa ojj wiem, o którym chlebku piszesz. Tato mi go kupowal jak bylam w pl. Mniami. Tez z samym maslem świeży jadlam :))

@dzag82 no ten chlebek z lidla na pewno jest mrozony haha. Ale nie zmienia to faktu, ze pyszny. Od czasu do czasu mozna. Zreszta tu w de wszystko sztuczne. Wiec juz nie zwracam na to uwagi. Ostatnio G mi kupil paczka w takim wozku z paczkami i nie dosc ze w srodku mala kropka dzemu to jeszcze posypany cukrem zwyklym zamiast pudrem. Ble. Tesknie za polska cukiernia!

@zozzolka wspolczuje tych akcji z mala w zlobku. Pewnie jest ciezko...

@Gosia25 noo to fajne sposoby mialas na Maje. Ja wlasnie sie troche obawiam tego jak mlody kiedys pojdzie do zlobka czy przedszkola. Bo my po polsku rozmawiamy i ciekawe jak szybko bedzie umial sie zaklimatyzowac z dziecmi i j.niemieckim...

@Piguła85 wieeem. Dzis popytam ginke o wszystko, na ile moge sobie pozwalac.

Co do witamin to od poczatku ciazy łykam Femibion. Nie slyszalam żeby od nich dziecko duże bylo.
Dzisiejszej nocy nawet pospalam kurcze. I do teraz leze w łóżku, bo pogoda taka smutna, ze nie umiem wstac. No ale jeszcze chwila i bede musiala, bo dzis na 15:30 ginekolog. Sama juz nie wiem o co zapytac i co powiedziec. Tyle mysli i pytan mam, ze pewnie polowe zapomne. Wspomne tez o tej mojej astmie. Gdzies czytalam, ze znieczulenie zewnatrzoponowe pomaga przy astmie podczas porodu i blokuje wystąpienie ataku. No ciekawe. I o szpital zapytam, kiedy mam sie zglosic z dokumentami. W koncu dostane ksiazeczke ciąży bo od miesiaca nie posiadam bo mi moja polska zabrala.. trzymajcie kciuki, zeby wszystko bylo ok. Ah no i G tez jedzie ze mna! O ile bede miala usg to zobaczy po raz pierwszy jak dzidzius sie rusza na monitorze :))

Piguła85 pisze:
Tak sobie myślę że jednak duże znaczenie ma to w którym tyg urodzi się małżeństwo. Moja koleżanką urodziła synka w 36 tc i 3 dni. Mimo dobrej wagi urodzeniowej chodzą do tych wszystkich poradni bo to wcześniak. Miał małe problemy z oddychaniem. Mimo wszystko warto czekać do końca 37tc
Potwierdzam :tak:. Mój Tymek też urodził się 36. tygodniu i mimo, że ważył 3040g i 2 miesiące wcześniej dostałam sterydy na rozwój płuc Bąbla, to miał problemy z oddychaniem i pod cpapem leżał, z jedzeniem też troszkę problemów miał. Szczęśliwie wszystko szybciutko minęło, ale milion wizyt w poradniach i kupa badań nas nie ominęła. Wszędzie oczywiście traktowany jako wcześniak, bo to 36. tydzień.
Szkrabek" pisze:
Ja biorę witaminy praktycznie od początku ciąży (...). Biorę, bo prawie w ogóle nie jemy ryb, niestety, a DHA jest bardzo wskazane szczególnie teraz, po 30 tyg ciąży, bo malucha mózg się roziwja najbardziej i każdy niedobór ma znaczenie.
Ja DHA biorę sobie osobno (Mama DHA 2 kapsułki dziennie) a witaminy dla pierwszego trymestru - czyli bez DHA - osobno (ja akurat VitaMiner Prenatal). Tak sobie to sprytnie obmyśliłam ;-), żeby jednak DHA na odpowiednim poziomie było dodatkowo dostarczane (ok. 500-600mg), ale witamin niezbyt dużo, bo w sumie przecież codziennie jakiś owoc zjadam, warzywa. Więc mogę sobie te witaminowe tabletki omijać.
No nie wiem skąd się wzięła ta opinia z witaminami. Ja się staram wypośrodkować :-p.

Ja mam dzień lenia dzisiaj. Siedzę i nic nie robię. Ledwo pranie puściłam, no nic mi się nie chce. Zapowiedziałam mężowi że nie mam pomysłu na obiad i nie robię :-p. Zupa-krem z dyni jest od wczoraj. Popołudniu pewnie mąż zrobi pizzę, a jak nie to w lodówce jeszcze pieczeń i surówka leży, więc z głodu nie umrzemy.

Dzag rozumiem cie z tym obiadem bo ja tez mam tak ze poprostu mi sie niechce go robic wiec nie robie moj mezus wyrozumialy jest i jak on to mowi ''Kotku przeciez wiesz ze ja nie jestem wymagajacy...'' wiec mam dobrze ja tez obiad ma z wczoraj i jak ty mam lenia ale zmienilam chociaz posciel i wstawilam kozystam bo mam prawie pusty kosz na pranie musze jeszcze odkurzyc i mam prasowania troche ale nieeeeeee chceee mi sie normalnie nic robi:-p:-p
Domi zapisz sobie na kartce o co zapytac to nie zapomnisz :-p daj znac po gin co tam i jak tam:*

1usa8u697dldaz22.png

f2w33e3kj54qow6s.png

Hej, ja w dwóch ciążach brałam witaminy jedna 3 a druga 4 kilo,zobaczymy jak będzie teraz,.
Ja po badaniach krwi i stomatologu jeszcze dwa zęby brrr. Tyle di zrobienia w domu a mi się tak niechce. Oczy się zamykają chyba ta pogoda...

Dzag padlam :D, choc jak sie wyprowadzi to tez nie wiem czy z glowy ;).

Gosia na moja niewiele dziala obietnic, to nie tylko moje zdanie :/.
Mam nadzieje ze sie jakos uporam z tym, poki co na 4h ja daje, oanir mowia ze jak pora obiadu to juz niecerpliwa i czeka na mnie.

Justa mnie tez boli piers ale mi sie wydaje ze to przez gruczoły mlekowe, bo juz troszke siary mam, moze ciepłym okladem poprzykladaj, choc z lekarzem tez skonsultuj, ból jest dość mocy a pamietam ze po cc mialam nawal to bolaly dwie strasznie.

Dzag tez mam krem z dyni ;).

Ja boore wit od poczatku w każdej ciąży, ale gigantow nie rodze choc mam nadwage i wysoka jestem, m tez ponad 180cm ma. Nawet traz w porownaniu z waszymi to moj krasnal jakis maly, a chcialabym zeby z 3kg mial jak sie urodzi bo taka malizne ciezko ubrać w coś.

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczynki.
Dziś byłam w pracy na 3 godzinki tylko. Jeszcze do końca miesiąca będę chodzić.
Z tymi witaminami to jak widać nic nie wiadomo do końca. Mój mąż jest zdecydowanym przeciwnikiem brania tych witamin, o ile dziecko rośnie i rozwija się prawidłowo. Twierdzi, że to wszystko sztuczne faszerowanie dziecka. A kwas DHA też biorę od 27 tyg 600 mg :-)

Dzag82 no tak jak Domi napisała ten chleb z pewnością jest z ciasta mrożonego, tylko wypiekane na miejscu, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi :-D

Dzwoniła siostra. W piątek nie ma zajęć na uczelni, więc przyjeżdża juz w czwartek wieczorem i w piątek umyje mi okna. Bardzo się cieszę, że będę to mieć już z głowy. Pewnie jak się mała urodzi na początku grudnia to już ich nie umyję raczej do świąt....

Domi daj znać po wizycie.

Piotrusiowa to super masz ze sis ci okna umyje:-)
Ja to musze meza poprosic zeby mi umyl reszte okien bo juz jedno u Mai w pokoju umyl po remoncie ale to juz kawalek czasu wiec je tez bedzie musial umyc:-p
No i nici z mojego leniuchowania :eek: odkurzylam prasowalam pranie rozwiesnila na ogordzie bo pogoda ladna wiec przewieje i bede miala suche jak maz wroci to pozbiera:-D
Teraz czas na kawke i odpoczynek mam jeszcze ponad godzinke i po Maje :-D milego popoludnia ciezaroweczki:happy::happy:

1usa8u697dldaz22.png

f2w33e3kj54qow6s.png

Hej Laski!

Jestem z doskoku , Malz ma pare dni wolnego wiec zalatwiamy zalegle sprawy , czyscimy chalupe itd. Wczoraj bylam na badaniach w szpitalu ale to juz na odpowiednim watku ...jedynie co napisze to ze dostalam torbe lekow :szok: i qrcze za 3 tyg jak mi dalej ta zolc beddzie rosla to juz mnie poloza :crazy: Wczoaraj spanikowalam wogole ze mi czop odchodzi :szok: bo jakis dziwny sluz mi polecial ale dzisiaj czysto....tak czy siak qrde laski powoli to do mnie dociera ze doslownie za moment bedziemy witac pierwsze maluchy ! :-)

Quchasia
a ja mysle ze witaminy jednak maja wplyw na wielkosc dzieci ale tez i predyspozycje po rodzicach . Moja kolezanka rodzila 3 lata temu malenstwo 5 kg :szok: naaturalnie!!!! Miala fiola na punkcie witaminek itp wspomagaczy . Mysle ze to musialo miec wplyw .

Gosia kobito skad Ty te sily na sprzatanie bierzesz. Coo czytam to Ty ciagle cos robisz :tak:.

Domi a Ty to juz calkiem szalejesz z tym sprzataniem :-D

Na prawde dziewczyny szacun !!!!!!! :tak::tak:

reklama
@Piotrusiowa super, ze siostra Ci pomoze i te okna umyje. Zazdroszcze. Mi miala tesciowa umyc, ale jak wiadomo po operacji to nic nawet w swoim domu szybko nie zrobi.. bede musiala sama umyc..

@Gosia25 Ty to juz nie zadziwiasz jak piszesz, ze cos posprzatalas. Zmartwilabym sie gdybys napisala , ze od kilku dni nic palcem nie ruszylas haha :))

@porannakawa oh to swietnie, ze mąż ma kilka dni wolnego. Znajdzcie tez czas na bliskość ;) o kurde szacun dla kolezanki za urodzenie 5kg dziecka. Masakra :o !

Ja juz po wizycie. Mialam ktg ale maly sie chowal i malo bylo slychac... usg dzis nie miałam, bede miala za 2tyg bo wtedy kolejna wizyta. To chyba Justa ma za 5tyg kolejna wizyte? Masakra, tu sama lekarka mi powiedziala ze kolejna wizyta za 2tyg ma byc. Zbadala mi szyjke i powiedziala ze wszystko z nia ok. I dostalam zastrzyk w posladek. Aleee bolalo :( to z racji tego że mam grupe krwi - . Zapytalam o posiew na bakterie czy to robia itd, to powiedziala ze moze mi zrobic za 2tyg ale to kosztuje 25euro i nie jest obowiazkowe tylko jesli ciężarna chce. Hmmm robicie takowy posiew na te paciorkowce ? W ogole w ksiazeczce tu mam wpisane ze mam 34tc a nie tak jak w pl 33... dziwne. Tak samo na ostatniej wizycie mowilam ze mam 29 a oni skreslili i napisali ze 30. Dostalam ta ksiazeczke ciazy juz. Skierowanie na porod do szpitala i skierowanie na spotkanie w szpitalu w celu omowienia porodu.
Po gince pojechalismy na drive do mc i zjadlam frytki i 2 Cheeseburgery, no i serki z zurawina mniami... :))

Milego wieczoru :)

Do góry