reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy 2011

reklama
dzień dobry;)
miałam spac do oporu ale się nie dało;) o 8 zadzwoniła teściowa z pytaniem czy na obiad przyjedziemy:wściekła/y:
wczoraj nie mogłam spać więc do 3 starego a 2 nowego czasu przeglądałam ubranka dla małej, segregowałam, robiłam plany przemeblowania w sypialni. No i zrobiłam listę rzeczy do kupienia. Troszkę się uzbierało :-p

miłego dnia kochane ciężaróweczki:cool2:

Cześć kobitki:) Ale zamulacz mnie dzisiaj złapał...już nie wiem co robić, a w sumie nic mi się nie chce:) Dobrze, ze jutro trochę wycieczek nas czeka.
Anias moja lista zakupów też jest dłuugaaa:) W końcu od zera trzeba wszystko kupić, a mnóstwo tego jest potrzebne...Najbardziej śmieszą mnie wypowiedzi niektórych życzliwych jak mówią, ze przesadzam albo, że na początek niewiele potrzeba:) A co, mam nie kupić szczoteczki do włosków czy może fridy do noska albo pościeli do łóżeczka? Mądrale...Ale jeszcze lepsi są ci, którzy twierdzą, że przecież to dostaniecie w prezencie. Mogliby się chyba wcześniej określić z czym przyjdą, bo jak nie kupię np. kocyka to pewnie okaże się, że nikt nie podaruje:) Wolę mieć na zapas:)))

wróciliśmy niedawno ze szpitala, nasza latorośl złamała sobie małego palca prawej ręki. Palec w szynie do 8 listopada:)
znajomi rodzili 3 miesiące temu mówili, że do szpitala dla malucha nie trzeba nic mieć, pieluszki i ubranka zapewnia szpital. Oni mieli swoje dla komfortu psychicznego:tak:. To samo tyczyło się rodzącej. Nie musiała mieć żadnych swoich podkładów na łóżko czy dużych pielucho-podpasek. Kiedy się kończyły pielęgniarki donosiły.

a w najnowszym numerze "Dobrej Mamy" zamieścili taką oto listę;)
Badania:
  1. grupa krwi i czynnik Rh (musi być oryginał);
  2. badanie na obecność przeciwciał anty Rh (przy ujemnym Rh);
  3. HBS- badanie krwi na nosicielstwo antygenu żółtaczki zakaźnej , wykonane po 32 tygodniu ciąży;
  4. odczyn WR;
  5. badanie USG wykonane po 36 tygodniu ciąży;
  6. osttanie badanie krwi i moczu;
Na czas porodu dla mamy:
  1. 1-2 koszulki nocne bawełniane;
  2. ciepłe skarpetki;
  3. jednorazowa lewatywa jesli nie zapewnia jej szpital;
  4. maszynka do golenia w przypadku potrzeby golenia krocza;
  5. woda kosmetyczna w sprayu do odświeżania twarzy;
  6. pomadka do ust wysuszonych podczas oddychania;
  7. niegazowana woda mineralna;
  8. zegarek do pomiaru czasu skurczów.
Niezbędne dokumenty:
  1. dowód tożsamości;
  2. książeczka ubezpieczeniowa;
  3. karta przebiegu ciąży;
  4. skierowanie do szpitala;
  5. NIP pracodawcylub własny.
Na wyjście ze szpitala:
  1. wygodne ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu będzie płaski);
  2. ubranko dla dziecka;
  3. krem ochronny dla dziecka;
  4. nosidełko lub fotelik sam.
Dla dziecka:
  1. paczka pieluch jednorazowych w najmniejszym rozmiarze;
  2. dwie pieluszki tetrowe;
  3. chusteczki nawilżające;
  4. krem na odparzenia;
  5. trzy cienkie body i trzy pary śpioszków lub najwygodniej trzy cienkie pajacyki rozpinane na całej długości;
  6. dwie bawełniane czapeczki, dwie pary skarpetek, rękawiczki by dziecko nie drapało się po buzi;
  7. rożek bądź kocyk;
  8. ręcznik, łagodne mydełko;
  9. szczoteczka do włosów z miękkim włosiem.
Dla mamy po porodzie:
  1. 2-3 koszule z rozpięciem ułatwiającym karmienie;
  2. majtki jednorazowe lub siateczkowe;
  3. szlafrok, kapcie, ciepłe skarpetki, kapcie pod prysznic, ręczniki papierowe i papier toaletowy;
  4. przybory toaletowe i kosmetyczne, podpaski;
  5. 2 ręczniki;
  6. 2 biustonosze do karmienia i wkładki laktacyjne;
  7. maść na obolałe brodawki;
  8. sztućce, kubek;\telefon i ładowarka;)
Tylko tyle tego;)

Ze szkoły rodzenia:

Co zabrać ze sobą do porodu?
-karta ciąży, oryginalny wynik gr krwi, RUM, dowód osobisty, potwierdzenie ubezpieczania
-szlafrok, kapcie, klapki pod prysznic, koszula głęboko rozpinana z przodu, przybory toaletowe, ręcznik
-stanik laktacyjny, majtki siatkowe (koniecznie siatkowe, bo najlepsze ponoć) 3szt., wkładki laktacyjne, podkłady do przewijania(takie z ceratką pod spodem, potrzebne dla nas, żeby co chwilę nie zmieniać prześcieradła) min. 3 szt.
-płyn do higieny intymnej o neutralnym ph lub szare mydło w płynie
-woda niegazowana, najlepiej w butelce z dzióbkiem, czekolada
-fartuch ochronny i ochraniacze dla osoby towarzyszącej
-aparat fotograficzny
-pieniądze na ewentualne wynajęcie pokoju jednoosobowego (do porodu 150 zł, w wodzie 200zł)

Dla Maluszka nic nie trzeba zabierać, jedyne co to można wziąć chusteczki nawilżone, żeby ułatwić sobie sprawę przy zmianie pieluszki, ale uwaga:) to tylko rozwiązanie w szpitalu, bo pupcie po kupce trzeba myć wodą:)
Szpital zapewnia wszystko dla noworodków, łącznie z pampersami

Myyszaaa to od prowadzącej SR

witam w szary, brzydki dzień :)

anias:) biedny ten Twój mały...

emri głupie podejście ludzi... dostaniecie... tak, a co jeśli nie dostaniemy... albo będzie po kilka tych samych niepotrzebnych rzeczy i za to nic potrzebnego ?? ja już tam na nikogo nie liczę... no i chyba musimy juz powoli to wszytsko składać, bo póki co mamy kilka ciuszków dla małej...już się nie mogę doczekać :)

a dziewczyny jak to jest rodzimy w swoich ciuchach ?? jeśli tak to najlepiej jaka koszula ??

reklama
jest strasznie roztrzepany;)
zabawne w tym wszystkim jest to, że 3 lata treningów aikido bezkontuzyjne. Zaliczył dwa obozy sportowe aikido też bez kontuzji i chyba to go utwierdziło w przekonaniu, że jemu nic nie grozi:) no i się przeliczył ... w sierpniu noga teraz palec. I to zawsze po niedzielnym obiedzie u teściowej... hmm jakieś fatum teściowej:crazy:

pozdrawiam w to przesympatyczne, przesłoneczne przedpołudnie;)

Do góry