reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamo, popatrz co juz potrafie!!!

Kasiad śliczna praca :)

Emilka też coś tam dodawać umie czasem i odejmowania próbuję ale nadal liczenie jej się myli jest 1,2,3 i 7 hehe i w sumie nie wiem czemu jeśli coś tam policzyć umie ?

co do pisania to jakieś tam proste słowa umie przeczytać choć stawiam że to pewnie też z pamięci bo umie i je napisać ;)

reklama
Kasiad ale śliczny ten rysunek:-) Nigdy bym nie powiedziała, że narysowała go czterolatka, a już napewno mój czterolatek:-p Choć Victor i tak ostatnio zaczyna rysować i całkiem nieźle mu to wychodzi:tak:
Gratuluję Smykom nowych umiejętności: liczenia, pisania... naprawdę chłonne są takie dzieci na wiedzę, byleby im z czasem nie przeszło;-)
My troche przystopowaliśmy z nauką niektórych rzeczy, żeby mu nie mylić polskiego z angielskim. Ostatnio rozmawialiśmy z wychowawczynią Vicka i pytaliśmy jak sobie radzi, to mówiła że nawet jak czegoś nie rozumie, to patrzy co robią dzieci, więc to bardzo dobrze, zresztą mówi, że radzi sobie coraz lepiej i mamy się nie martwić:tak: Co ją też pozytywnie zaszkoczyło, że Victor nauczył się już pisać literkę "a" i "c" i rozróżnia je;-) Mówi, że większość irlandzkich dzieci jeszcze tego nie potafi, także załapał bardzo szybko:tak: My go jeszcze polskich liter w tym roku nie chcemy uczyć, skupimy się raczej na prawidłowej mowie po polsku w domu, bo już coraz więcej słów anglojęzycznych gości w mowie Vicka;-) Np. przychodzi ze szkoły z żelkami, bo Pani im dała i mówi do Olivera Oli chcesz sweets?, a Oliver oczywiście Tak, chce sweets:rofl2: I najlepsze jest to, że ja pytam Victor a co to jest, a on że sweets, a ja mówię no a inaczej... a on myśli i myśli, to mu mówię, że żelki, a on że a no tak:-p
Druga rzecz to taka, że nie jest dobrze uczyć go w domu po angielsku, jeżeli żadne z nas nie ma rodzimego języka angielskiego, bo nauczy się z błędami:sorry2: I to nawet nie chodzi o gramtykę, tylko o brzmienie i akcent:sorry2: I faktycznie już nie raz było tak, że moje własne dziecko mnie poprawiało:-p Pewnie dlatego, że irlandzki angielski bardzo odbiega od brytyjskiego - niestety:sorry2:
Także trzymajcie kciuki za naszą dwujęzyczność;-) I pomyśleć, że za 2 lata czeka nas polska szkoła w soboty... sporo pracy i zajęć przed nami:happy:

my nie mamy mini mini i mała tez dodaje do 5 bezbłędnie o wyższe nie pytałam ;-)(nie uczyłam jej nawet wiec nie wiem jak ale umie)
pisze trochę i rysuje dosc ładnie ale Oliwia to geniusz normalnie:-)

Bez przesady z tym geniuszem, dużo jej brakuje :-D Koleżanki córka pół roku młodsza od Oliwki czyta zupełnie płynnie! To dopiero geniusz, zwłaszcza, że sama się nauczyła, jej 6-letnia siostra radzi sobie dużo gorzej, czterolatka ją jeszcze poprawia :sorry:

Będziemy się chwalić :sorry: W Bydgoszczy został zorganizowany konkurs przez jedno przedszkole (ale nie Oliwki) http://www.misiolandia.com/documents/RegulaminkonkursuMójukochanymiś.pdf
Razem ze wszystkich przedszkoli nadesłano ok 160 prac, a do konkursu zakwalifikowało się 96. Ja nawet nie wiedziałam, że Oliwki praca została wysłana, dowiedziałam się dopiero jak dostałam informację, że Oliwka zajęła I miejsce i że 25 listopada w Światowy Dzień Misia mam się udać z Oliwką do przedszkola Misiolandia, bo będą wręczane nagrody. Byliśmy wczoraj, był występ dzieci z przedszkola organizującego konkurs, wręczanie dyplomów i nagród oraz słodki poczęstunek. Wszystko zorganizowane z pompą, zaprosili też przedstawicieli Oświaty i Rady Osiedla. Byliśmy razem z wychowawczynią Oliwki z przedszkola, bo prace były wykonywane w przedszkolu pod okiem wychowawcy.
Oliwka dostała dyplom i brązowego pluszowego misia :-)

ebe1fc10bdfbcbbf.jpg

4c7dad2ee0aac546.jpg
d5506325613bc0ef.jpg
7f5cc027e3422e34.jpg

reklama
Kasiad gratulacje dla Zwyciężczyni:tak: Zasłużyła bez dwóch zdań, bo rysunek bardzo ładny:-) Raczej większość czterolatków nie potrafi tak rysować, więc możesz być dumna;-)

reklama
Do góry